Włókniarz Busko Zdrój

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
madeleinePL
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 18 sty 2013 22:43

Włókniarz Busko Zdrój

Post autor: madeleinePL »

witam, wybieram sie do sanatorium po raz pierwszy. Po przeczytaniu opinii wybralam pobyt pelnoplatny we Włókniarzu w Busku (nie wiem ile przyjdzie mi czekac na NFZ?)
mam pytanie dla Tych z Państwa, którzy juz tam byli. na stronie sanatorium napisali, ze w pobytach pelnoplatnych ma sie DO 5 zabiegow w cenie. A jak to wyglada w praktyce? i jaki mamy wplyw na wybor zabiegow (tych w pakiecie) i ewentualnie dobor ich godzin?
pozdrawiam
Magda
Andrzej111
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 05 sty 2012 22:36
Oddział NFZ: Kujawsko-Pomorski
Staż sanatoryjny: 8

Re: Włókniarz Busko Zdrój

Post autor: Andrzej111 »

Witaj madeleinePL! Byłem w Busku we Włókniarzu już 2 krotnie na pobytach pełnopłatnych i w maju wybieram się znowu. Jeśli to Twoje pierwsze sanatorium to .... wybrałaś bardzo dobrze, będziesz zadowolona. Przed wyjazdem zapoznaj się z rodzajami zabiegów. Te zabiegi wymienione są na stronie internetowej sanatorium. Zanim wejdziesz do gabinetu lekarskiego przygotuj sobie karteczkę z własnymi propozycjami zabiegów. Jeden zabieg wybierz z grupy promocyjnej i o ile nie będzie przeciwwskazań lekarz (-ka) Ci to zapisze. Jesteś kuracjuszką komercyjną więc nie będzie problemu. Co do godzin zabiegów to musisz przyjąć to, co Ci komputer zaproponuje ale przecież nie jest to aż tak bardzo istotne. Niektóre zabiegi, tak jak komora kriogeniczna, rozpoczynają się o 14.30 i kończą gimnastyką nawet o 16.30. Warto przyjechać w przeddzień. Zapłacisz 50% ceny noclegu, będziesz już po wizycie lekarskiej i jeszcze tego samego dnia (niedziela) otrzymasz grafik zabiegów, a od rana już startujesz na śniadanko. Ciekaw jestem jaką kategorię pokoju i w jakim bloku zarezerwowałaś? Jeśli masz jeszcze jakieś pytania to pytaj, chętnie odpowiem i udzielę wskazówek.
madeleinePL
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz

Witaj Andrzej111. Dziękuję za odpowiedź. Przy wyborze sanatorium kierowałam się m.in. Twoimi opiniami wyrażanymi na tym forum :D a wybrałam kat. pokoju A1 - w końcu jak płacić to za "luksusy" ;)
Niezbyt interesujące są dla mnie te zabiegi z grupy promocyjnej - czy wybiera się jeden i codziennie ma się ten sam, czy można wybrać kilka i mieć na zmianę?
No i mam pytanie jak to jest z dodatkowymi (tymi płatnymi wg cennika) zabiegami - czy mogę np w poniedziałek dopisać się na pilates, we wtorek pójść na rehab. w basenie itp? czy muszę się określić przy pierwszej wizycie u lekarza, tak, żeby komputer już z góry wygenerował mi grafik?
pozdr
Magda
Andrzej111
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz

Witaj madeleinePL ponownie. Z kat A1 będziesz bardzo zadowolona, dobrze wybrałaś. Nie musisz zabierać więc suszarki do włosów ani płaszcza kąpielowego bo to jest na wyposażeniu pokoju. Jeśli rozmiar płaszcza kąpielowego nie pasuje to miłe panie salowe wymienia go z rana na inny. W trakcie turnusu panie salowe nawet zaproponują Ci wymianę pościeli jeśli zechcesz. Ręczniki (duży i mały) na suche i świeże możesz zawsze wymienić bez problemu. Obsługa jest bardzo mila i solidna. Co do zabiegów, pilates i rehabilitację w basenie możesz otrzymać z zabiegach podstawowych (panie które miały pilates były bardzo zadowolone z prowadzącej rehabilitantki). Basen mały ale ja zawsze biorę rehabilitację w basenie. Jeśli chodzi o zabiegi z grupy promocyjnej to lekarz wypisuje to co sobie życzysz ale komputer często dzieli ten zabieg z innym z tej grupy w zależności od możliwości technicznych. Ja ostatnio miałem przeplatany wybrany zabieg komorą solną. Możesz dokupić co tylko zechcesz, a zmiany w grafiku możesz dokonać sama w okienku działu planowania zabiegów. Wszystko jest do dogadania w okienku w planowaniu, personel jest elastyczny i cierpliwy. Nie wiem jakie masz schorzenia ale polecam komorę kriogeniczną. Zabieg super i z niezłą dawką adrenaliny. Jak otrzymasz w niedzielę grafik zabiegów od pielęgniarki to sprawdź czy wszystko masz co Ci lekarz zapisał, jeśli nie to reklamuj u pielęgniarki bo zdarzają się pomyłki. Jeżeli będziesz miała jakiś zabieg na krótko po śniadaniu, to uzgodnij z rehabilitantem czy możesz przyjść np. przed śniadaniem. Planowanie zabiegów to jedyny mankament tego sanatorium. Baza hotelowa ogromna, a gabinetów nie przybywa. Jednak dzięki miłemu personelowi wszystko można uzgodnić. Takie są moje odczucia. Jak wrócisz myślę, że wyrazisz swoją opinie o tym sanatorium. Życzę miłego pobytu.
madeleinePL
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz

hmm... no to co do warunków i zabiegów mogę być spokojna:d Bardzo dziękuję za info:) oby tylko zabiegi pomogły (mam przepukliny kręgosłupa). A co do krio to mam obawy, bo częściowa krioterapia mi nie służyła, więc wolę nie ryzykować.
Jeszcze (chyba ostatnie) pytania - na stronie z cennikiem napisali, że na wyposażeniu pokoi A1 jest komputer z dostępem do internetu - jak to rozumieć? ;) (chyba chodzi o sam dostęp)
i jakie są godziny posiłków?
Zastanawia mnie jeszcze struktura wieku kuracjuszy, ale na to pytanie nie znajdę teraz odpowiedzi, poza tym ... to przecież nie najważniejsze ;) (nawet jeśli będę w mniejszości wiekowej :roll: ;) Mam nadzieję, że pobyt przyniesie znaczącą poprawę i że będę mogła polecić to miejsce innym.

Jeszcze raz dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi i życzę spokojnego weekendu.
Magda
Andrzej111
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz

Magdo! Jeszcze odpowiedź na Twoje pytania. W pokoju masz monitor LCD z TV i komputer. Za pomocą pilota włączasz sobie albo TV albo monitor kompa. Komputer to jest taki netbook (skrzyneczka). Posiada wejścia USB i czytnik CD ale ani w moim pokoju ani u sąsiadki CD płyt nie czytał (może zakurzony?) Zainstalowany jest Windows 7. Jeśli chcesz korzystać ze swojego laptopa to musisz mieć typowy kabelek do podłączenia do gniazdka sieciowego. Wyłączasz kabelek od netbooka i włączasz swój do laptopa. Ja miałem swój kabelek ale podobno można w sanatorium u elektronika kabelek wypożyczyć (typowy sieciowy).
Przekrój wiekowy jest ogromny. Przecież tam przebywa ok. 500 osób! Ja zaprzyjaźniłem się z sympatycznym panem Grzegorzem, starszym ode mnie o 20 lat i muszę przyznać, że ta znajomość wywarła na mnie niesamowite wrażenie. Poznałem niezwykłego człowieka, żołnierza AK, partyzanta z oddziałów por. ps. Góra- Dolina. Spędzone wspólne wieczory zapamiętam na zawsze. Tak więc nie martw się, znaleźć można zawsze miłe towarzystwo. Poza tym kawiarnia Relax to ułatwia o ile szukasz towarzystwa płci przeciwnej.
Andrzej111
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz

Pytałaś jeszcze o godziny posiłków. Śniadanie 8.00, obiad 13.00 kolacja 18.00 lecz kolacja w soboty i niedziele o 17.00
Andrzej111
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz

Sprostowanie: ten komputer w pokoju A1 nazywa się "nettop".
ODPOWIEDZ