Czy sanatoria maja sens??

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
mari
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 18 kwie 2012 19:17

Czy sanatoria maja sens??

Post autor: mari »

Zdaje sobie sprawę ,ze mi się mocno dostanie za to co napisze..ale cóż :shock: ...
otóz w sanatorium byłam raz w czerwcu, wysłał mnie ZUS bo po wypadku byłam kilka miesiecy na L4 .Pojechałam ,wierząc w naiwności swojej ,ze tam bedę miała kontynuowaną bardzo intensywna rehabilitację. No i...dobrze,ze w miejscu zamieszkania byłam dobrze rehabilitowana bo w przeciwnym razie to nie wiem jak by sie to skonczyło. Moje zaskoczenie było ogromne, że w sanatorium najmniej istotne to jest leczenie: alkohol się lał strumieniami, parkiet huczał, męsko - damskie konkury kwitły :)a takich naiwniaków jak ja , którzy chcieli się leczyć i jak najszybciej wracać do pracy było niewielu. Cóz ja dopiełam swego mimo iz lekarz z ZUSu nie dawał mi na to szans wróciłam do pracy po pół roku. Ale patrząc przez 3 tyg na to co sie działao w sanatorium mam poczucie ,ze sa marnowane tzw państwowe pieniadze czyli takze moje bo pochodza one z naszych składek i podatków. W miejscu zamieszkania lekarz moze wypisać max 10 dni z NFZ na zabiegi i ciagle brakuje pieniedzy na rehabilitację . A w sanatoriach ludzie wielokrotnie baluja na nasz koszt. Dziwię się ,ze nikt jeszcze tego nie zreformował i mam nadzieje ,ze to kiedyś nastapi! Aktualnie po tym co zobaczyłam odniosłam wrażenie, ze w naszym systemie sanatorium nie jest dla ludzi potrzebujacych intensywnej i fachowej rehabilitacji tylko dla tych, którzy chcą sie rozerwać nie płacąc za to rachunków
forumowicz

Re: Czy sanatoria maja sens??

Post autor: forumowicz »

mari....hmm... nie przyszło Ci do głowy,że Kuracjusze, których tak krytykujesz za złe zachowanie to ludzie strasi,którzy przez dziesiątki lat płacili składki ZUS-owskie. I pomimo tego, co tam robia zapłacili sobie za te "wczasu" przez tyle lat.

Masz prawo oceniać nasz system zdrowia, natomiast nie wsadzaj wszystkich ludzi do jenego worka. A sanatoria to nie koszary.... :D
marika
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 11 gru 2011 18:13
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 7

Post autor: marika »

mari czy aby na pewno dobrze obserwowałaś co sie dzieje dokała Ciebie?czy taniec to coś złego?czy spacery nawet te damsko męskie to wykroczenie?a zabiegi które pomagają?a wycieczki?myslę że ocenianie innych to najgorsze na co mozna zmarnować czas podczas pobytu w sanatorium pozdrawiam :)
forumowicz

ciekawy temat,wypowiem się i ja.kuracjuszy można podzielić wg mnie na kilka grup:Ci co chcą naprawdę się leczyć i w tym celu jadą,na emerytów którzy chcą się leczyć,oraz kuracjuszy rozrywkowych,wszystko to rozumiem,nie rozumiem jednej grupy: starszych którzy jada się leczyć,wszędzie krytykują,tych którzy balują itp,to po diabła chodzą na dancingi,i zajmują stoliki,tylko po to żeby krytykować i gadać przy herbacie,czemu nie usiądą poza dancingiem w osobnej sali ,albo w kawiarni? co do finansów mam takie zdanie:jadąc z NFZ dopłacacie np za pokój 1 osobowy 70zł/dobę tak? to czy faktycznie Fundusz dopłaca kolosalne pieniądze? skoro ja np jeżdżę prywatnie za nocleg w kwaterze płacę 25-30zł,jem za 30zł dziennie,a zabiegi mogę sobie wziąć bez łaski przedstawiając w sanatorium skierowanie tylko na zabiegi. czyli wg mnie NFZ guzik dopłaca! jestem za prywatyzacją,ale pod warunkiem że ceny będą utrzymane rozsądnie,np za dobę pobytu dziadek czy młody zapłaci np 60zł ,wtedy będą jeździć Ci co chcą się leczyć i bawić,a prywaciarz na pewno zarobi na tym,n a pytanie skąd dziadek czy babcia wezmą kasę na zapłacenie : odpowiadam ZUS + NFZ niech płacą! powiedzmy raz w roku.
forumowicz

jeszcze jedno: stawka żywieniowa dzienna 1 kuracjusza to 4-6zł za dobę, ile kosztuje nocleg skoro prywaciarzom opłaca sie wynająć kwaterę za 25zł ,góra 15zł,czyli w sumie mamy około 20zł/dobę! do tego 5 zabiegów,placicie funduszowi powiedzmy 50 czy 60zł za dobę,czyli;i rachunek prosty NFZ zarabia na was!! haha
Awatar użytkownika
violet58
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 14 sty 2012 20:26
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 15
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 12 razy

Post autor: violet58 »

Mari, a gdzież to taka "ruja i poróbstwo" :?: :?: :?:
Qrde, że też mnie się taki turnus nie może przytrafić :lol: :lol: :lol:
Wyluzuj kobieto :)
forumowicz

do mari! kotku intensywne leczenie i rehabilitacja to kierunek szpital! sanatoria są dla rehabilitacji oraz odpoczynku!!
forumowicz

Mari ,a czemu miałoby się Tobie dostać? To Twoja opinia,masz prawo.Natomiast nie rozumiem Twojego stanowiska.Ty piszesz o własciwie nie wiem o czym,nie podważasz ilosci przyznawanych zabiegów ,jakości tych zabiegów , czasu ich trwania ,nie piszesz czy sprzęt jest nowy czy stary i..nie spełnia swojej"roli" Nie piszesz o tym ,że ktoś dostaje rowerek ,na kardiologii /taki może ma w domu w dobrze wyposażonej salce/ ;) ,nie piszesz o zapisaniu często nieodpowiednich zabiegów do konkretnych schorzeń.Nie piszesz o instrumentalnym traktowaniu pacjenta/5 min i następny proszę/.O zabiegach które trwaja po 10 min albo mniej.Te aspekty sanatoryjnego "leczenia" opisz ,to się zgodzę.Natomiast piszesz o pijaństwach :(o hulankach etc.Zabiegi trwają do określonych godzin ,to co pacjenci robią po i po za obiektem sanatoryjnym to ich sprawa.Ciebie nikt nie kontroluje ,co robisz po przyjściu z przychodni w swoim miescie po rehabilitacji.A może gro osob wcale wtedy nie dba o zdrowie i nie utrwala ,tej rehabilitacji/np leżąc pare godzin spokojnie w łóżeczku lecz ,udaje sie z gronem znajomych na "zakrapiane kolacyjki" i co? W samych sanatoriach ja osobiscie nie spotkałam ludzi pijanych ,a jeśli coś takiego sie zdarzy ,to lecą na przysłowiowy "pysk" z ostrymi sankcjami zakazu wydania skierowania przez parę nastepnych lat.Myślę ,że te wszystkie zarzuty warto kierować do "szalonego bezuzytecznego tworu" ,który utworzyła sobie okreslona grupa ludzi ,by mieć ponadczasowe zatrudnienie i nie tylko ,czyli NFZ..
Pozdrawiam serdecznie :)
forumowicz

kto jeździ do sanatorium? większość to przedział wieku:50-70 lat,wiec czemu się dziwisz ze imprezy itp? przecież to wiek menopauzy,itp więc ludziska szaleją,gdyby nie te szaleństwa,to prywatnie by jeździło dużo mnie ludzi,np ja jeżdżę dobrze się zabawić,bo wiem znajdę tam zawsze wesołych ludzi w wieku który mi pasuje,dancingi są tylko w sanatoriach! tak więc droga Mari:następnym razem zabieraj niezbędnik kuracjusza,i fru na balety!!!!!!!!!!!!!
forumowicz

a jak nie chcesz się bawić no to niestety jesteś mniejszością,statystyki mówią że 90% kuracjuszy się bawi ,uprawia sex,w tym celu tam jeżdżą,Mari a Ty lubisz sex? ile masz latek?
ODPOWIEDZ