Czy NFZ ,ZUS wiedza

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
evora
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 28 gru 2010 17:21

Czy NFZ ,ZUS wiedza

Post autor: evora »

Bardzo miło sie czyta to co czasami piszecie.Zastanawia mnie fakt,czy decydenci wysyłajacy nas po zdrowie czytają takie opinie.Wydaje mi sie,ze to co dzieje sie w niektorych sanatoriach uwłacza naszej godności.Pewnie,ze można wysyłac skargi ale wiem,ze co człowiek to inne wyobrażenie.Nie jestesmy aniołami,ale tez nie wolno nas traktowac jako "zło konieczne.A tak bywa.I nie piszę tu ze swojego doświadczenia,byłam 3 x i zawsze byly to chwile miłe.Pozdrawiam :D :D
forumowicz

Re: Czy NFZ ,ZUS wiedza

Post autor: forumowicz »

evora :D Miałam tę wątpliwą przyjemność przebywać w sanatorium, gdzie dyrektorka traktowała kuracjuszy jak zło konieczne a miejsce pracy jak prywatny folwark! Swoje wrażenia opisałam w wątku o "Piaście" w Iwoniczu. Pierwszy raz zetknęłam sie z taką bezczelnością a tak naprawdę z brakiem kultury osobistej kobiety kierującej takim miejscem pracy. Bo jak nazwać zachowanie pani, która na zarzuty kuracjuszy ironicznie odpowiada: "Jak się nie podoba, to nie musicie tu przyjeżdzać". I wiele, wiele takich "odzywek". ... Myślę,ze skargi do "wyzszej"instancji tu nic nie dadzą. Czas pokaże, i do tego sanatorium juz nikt nie będzie chciał przyjeżdzać.. tylko trzeba poczekać... I co wtedy powie Pani Dyrektor, jak będzie miała puste sanatorium? Rynek usług medycznych sam wyrzuci ja z "obiegu", bo coraz wiecej sanatoriów modernizuje się, podwyzsza standard swoich budynków, baz zabiegowych i do takich kuracjusze będą chcieli przyjeżdzać. Mówcie sobie,że sanatorium to nie Hilton, ale czyste łóżka, świeża posciel i ciut nowsze wyposażenie to chyba nie jakieś fanaberie?
forumowicz

Witam jovanko :) wszystko to prawda ,natomiast pisaniem skarg wiele sie nie załatwi ,co nie oznacza że powinnismy milczeć.Ale to trudna sprawa w naszym pięknym kraju :lol: Ja osobiscie jak się nie zgadzam z nieeleganckim potraktowaniem lub odmową czegoś co mi sie należy ,konsekwentnie spokojnie dążę do swoich racji ,ale to też nie oznacza ,że wygrywam.Jadac prywatnie też musimy czasami powalczyć o lepszy pokój itp sprawy smutne ,ale prawdziwe.Długo sie to jeszcze nie zmieni :( tak sadzę.
evora
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz

Witaj JOvanko,właśnie pod wpływem Twoich doznań nasunęły mi sie takie mysli.I chociaz mowiłam,ze nie doznałam nic przykrego to wiem,ze tak jest.Mnóstwo moich przyjaciól było właśnie tak traktowane.Nie byli to ludzie mający wygorowane ambicje bo i nie mozna oczekiwac by sanatorium sprostało takowym.Niestety trzeba sie przeciwstawiac bo inaczej bedzie coraz gorzej.
evora
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz

I tak własnie bedzie jak mowisz Jovanko.Kiedy bylam w Revicie to tylko 70% bylo kuracjuszy.Troche prywaty a reszta pusto.I tak bedzie.Jeżeli nie zmieni sie stosunek do 'pacjenta" to tak bedzie.Bo co mi z tego ,ze jadę a musze sie denerwowac i wysluchiwac co ma do powiedzenia dyrektor niekompetentny.Wiem,ze prywatyzują sie,ale to nie znaczy,ze ma tak byc
evora
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz

Prywatyzaja winna sie wiązac z komfortem,a nie chamstwem,,,,,,,,,,,,,,loj al :D e sie nagadałam
evora
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz

Jeszcze jak dostaniesz niemilą "współspaczkę" do rownie "miłego" dyrektora,makabra :evil:
forumowicz

Evora :D Revita to raj na ziemi w porównaniu z "Piastem", do którego trafiłam....uwierz mi!
Na spotkaniu z dyrektorka było niemiło, jeszcze troche to paniusia musiałaby uciekać gdzie pieprz rosnie, bo byśmy ją chyba pogonili za jej słowa. Dobrze,ze byliśmy taka grupa, gdzie większośc z nas nie dała sobie wciskać głupot. Szkoda,ze tej dyskusji nie nagrałam na komórke,bo było by ciekawie, jakby ktos tego posłuchał np. w NFZ i innych instytucjach. Byłam wkurzona po tym spotkaniu ale i w szoku,ze tak mozna traktować ludzi....ech.
evora
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz

Jovanko... :D :D ....Revita była ok, mowilam tylko,ze nie miała oblożenia.A Ciebie doskonale rozumię.Trzeba walczyc z takimi dyrektorami w sanatoriach.Wciagle im sie wydaje że sa dla nas,akurat jest odwrotnie.Winno sie pokazywac takich ludzi,informowac na forach,pisac do NFZ.To nic ,ze sie prywatyzuja,jak ludzie nie bedą tam chcieli jechac,zobaczą jak to miło.Szkoda ,ze nie nagraliscie "przemowien" takiej pani.Pozdrawiam z bardzo bliska jak wiesz. ;) Mam nadzieje,ze uda mi sie wyjechac we wrzesniu,
stokrotka210863
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 15 lip 2012 14:47

Post autor: stokrotka210863 »

jako "młody" stażem kuracjusz mam kilka pytań, a nie wiem gdzie znależć odpowiedzi, nie zakładam nowego tematu bo może już taki istieje,
w tym roku byłam po raz pierwszy w sanatorium z ZUS, chciałabym się dowiedzięć czy gdzieś istnieje lista miejscowości gdzie można być skierowanym z ZUS,
oraz drugie pytanie jak jest w innych sanatoriach jeśli chodzi o wielkość pokoi, ja byłam w almie w sobieszewie i tam pokoje są bardzo małe, napewno nie przystosowane dla trzech osób, wygląda to tak jakby pokoje dwu osobowe przerobiono na trzy osobowe, nikt nie przestrzega żadnych norm budowlanych, a przecież są na to przepisy i wg nich pokój 3 osobowy w sanatorium powinien mieć minimum 16 m kwadratowych, w szpitalu uzdrowiskowym nawet 21, nie daj boże dostać tam pokój na parterze bo pokoiki tak ciasne że się obrócić nie można, trzy łóżka rozdzielone tylko szafkami nocnymi, ciaśniej niż w szpitalu, do tego łazienki nie przystowane dla osób o kulach, nawet drzwi nie mają odowiedniej szerokości, interesuje mnie jak jest w innych sanatoriach, czy te z ZUS-u są gorsze...?
ODPOWIEDZ