Pierwszy wyjazd do sanatorium,prosze o pomoc.

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
kasa1979
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 05 mar 2012 13:24

Pierwszy wyjazd do sanatorium,prosze o pomoc.

Post autor: kasa1979 »

Witam,jestem po operacji kręgosłupa i mam usunięty jeden dolny dysk lędźwiowy,dostałem wezwanie do ZUS i przyznali mi sanatorium za około 1,5 miesiąca.Jestem z Bielska Białej i podejrzewam ze zostanę skierowany gdzieś w mojej okolicy,może Ustoń lub Goczałkowice Zdrój,bo podobno rozdzielają blisko miejsca zamieszkania.Mam pytanie do kuracjuszy co niedawno wrócili z sanatorium,co takiego tam musze zabrać,ponieważ jadę pierwszy raz i nie jestem w temacie a jak czytam na internecie to każdy pisze co innego i już mam mętlik w głowie? Może znajdzie się osoba co mi pomoże?Zabieg miałem na początku stycznia i mam 30 lat.
Gosia43
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 09 lut 2012 11:15

Re: Pierwszy wyjazd do sanatorium,prosze o pomoc.

Post autor: Gosia43 »

Poroostu wygodne praktyczne ubrania takie jak : dres, dzinsy, koszulka polo,bluza,swetr,bielizna, kosmetyki męskie, obuwie wygodne, klapki pod pryśnić, ręczniki z 3 małe 2 duże,kurtke odpowiednią do pory roku.Porostu tak jak na wczsy czy kiedyś na kolonie.No i lekarstwa jeśli jakiś zarzywasz na cały pobyt i dokumentacje lekarską może być pomocna, oraz ubezpieczenie zdrowotne.I jak chcesz książkę albo laptopa o ile będzie tam zasięgp-pozdrawiam
kasa1979
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz

Gosia43 pisze:Poroostu wygodne praktyczne ubrania takie jak : dres, dzinsy, koszulka polo,bluza,swetr,bielizna, kosmetyki męskie, obuwie wygodne, klapki pod pryśnić, ręczniki z 3 małe 2 duże,kurtke odpowiednią do pory roku.Porostu tak jak na wczsy czy kiedyś na kolonie.No i lekarstwa jeśli jakiś zarzywasz na cały pobyt i dokumentacje lekarską może być pomocna, oraz ubezpieczenie zdrowotne.I jak chcesz książkę albo laptopa o ile będzie tam zasięgp-pozdrawiam
Dziękuję ci bardzo za szybka odpowiedz,teraz czekam i bardzo jestem ciekaw gdzie dostane skierowanie czy w pobliżu czy gdzieś dalej,ale i tak pojadę swoim autem.Ciekawy tez jestem jaki pokój się mi dostanie i z kim,bo o jednoosobowy to raczej jest chyba trudno?
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Witaj kasa 1979 ,pozwole sobie cos Ci podpowiedzieć .
Miejscowośc i obiekt .do którego zostaniesz skierowany zostanie Ci przydzielony z tzw urzedu.
To co powinieneś zabrac ze sobą już ,podpowiedziała Tobie moja poprzedniczka.
Jeśli chodzi o przydział pokoju ,to odbywa sie tak :możesz zadzwonić do danego sanatorium wczesniej i zarezerwować sobie pokój np 1 ,jeśli posiadaja takie i prowadza rezerwacje tel ,to Ci po prostu zarezerwują ,a to oznacza ,że zajedziesz zgłosisz sie do recepcji i masz juz pokój.
Trzeba pamietać ,ze sanatoria w pierwszym kontakcie ,to tak jak byś dzwonił do hotelu.
Jeśli natomiast dane sanat nie prowadzi tel rezerwacji to poinformuja Ciebie ,przyjedziesz staniesz grzecznie do recepcji w kolejce i po części od Twojej komunikatywności bedzie zalezało ,jaki pokój dostaniesz.
I tak do jedynki trzeba dopłacic okreslona kwote , czyli jesli poprosisz o wyzszy standard to dopłacisz ,ale to nie sa duże opłaty.
Zadzwoń do sanatorium i dokładnie wypytaj o "wsio" ,panie w rec maja taki obowiazek poinformowania.
Ponieważ ,podpowiedzi zajmą mi tutaj duzo miejsca ;) jeżeli zechcesz znać inne szczegóły to napisz do mnie na PW lub maila ,chętnie Ci podpowiem więcej,nie martw sie zawsze jest ten pierwszy raz :)
Pozdrawiam bardzo gorąco miłego wieczoru :)
andzelika
kasa1979
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz

andzelika pisze:Witaj kasa 1979 ,pozwole sobie cos Ci podpowiedzieć .
Miejscowośc i obiekt .do którego zostaniesz skierowany zostanie Ci przydzielony z tzw urzedu.
To co powinieneś zabrac ze sobą już ,podpowiedziała Tobie moja poprzedniczka.
Jeśli chodzi o przydział pokoju ,to odbywa sie tak :możesz zadzwonić do danego sanatorium wczesniej i zarezerwować sobie pokój np 1 ,jeśli posiadaja takie i prowadza rezerwacje tel ,to Ci po prostu zarezerwują ,a to oznacza ,że zajedziesz zgłosisz sie do recepcji i masz juz pokój.
Trzeba pamietać ,ze sanatoria w pierwszym kontakcie ,to tak jak byś dzwonił do hotelu.
Jeśli natomiast dane sanat nie prowadzi tel rezerwacji to poinformuja Ciebie ,przyjedziesz staniesz grzecznie do recepcji w kolejce i po części od Twojej komunikatywności bedzie zalezało ,jaki pokój dostaniesz.
I tak do jedynki trzeba dopłacic okreslona kwote , czyli jesli poprosisz o wyzszy standard to dopłacisz ,ale to nie sa duże opłaty.
Zadzwoń do sanatorium i dokładnie wypytaj o "wsio" ,panie w rec maja taki obowiazek poinformowania.
Ponieważ ,podpowiedzi zajmą mi tutaj duzo miejsca ;) jeżeli zechcesz znać inne szczegóły to napisz do mnie na PW lub maila ,chętnie Ci podpowiem więcej,nie martw sie zawsze jest ten pierwszy raz :)
Pozdrawiam bardzo gorąco miłego wieczoru :)
andzelika

Witaj,dziekuje ci bardzo za odpowiedz na moje pytanie na forum,zarejestrowalem sie dzisiaj i zadalem pytanie na forum bo jeszcze nigdy nie bylem w sanatorium,nigdy nie narzekalem na zdrowie az do grudnia jak podczas podnoszenia w pracy wyskoczyl mi dysk a dolkladnie 2 ale tylko 1 mam usuniety.To juz mniej wiecej wiem co musze zabrac,teraz tylko czekam na wezwanie jak mi przyjdzie do domu,do jakiej miejscowosci dostane i do jakiego osrodka.Jak juz tylko bede wiedzial gdzie pojade to zaraz tam zadzwonie i zapytam o jedynke,poprostu wole byc sam niz mialbym dostac do pokoju jakiegos starszego pana co chrapie w nocy.Wezme sobie laptopa i jakos wieczory beda mi mijac.Dziekuje za wszystko i sedecznie pozdrawiam.
Awatar użytkownika
malgonia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 05 lut 2012 09:15
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 10
Podziękowano: 16 razy

Post autor: malgonia »

W sanatoriach z Zus nie ma starszych panów, sa tam z reguły ludzie młodzi albo w średnim wieku.Natomiast nie liczyłabym na jedynke , raczej zdarza sie to bardzo rzadko albo wcale.Sanatoria z ZUS mają wyleczyć pacjenta coby mógł szybko wrócić do pracy i harować dla dobra ojczyzny do 67 roku albo do smierci.Zupełnie inaczej ma sie sprawa z sanatoriami z NFZ, to inna bajka tam można miec jedynke.
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Witaj kasa1979 ,wkradła się w moim tekscie ,pewna nieścisłość :( Ja przeoczyłam inf ,że Ty jedziesz z ZUS.
Koleżanka małgonia ,zapewne ma rację ,z tą rezerwacja i pokojami 1 -osobowymi.
Ja zasugerowałam się i wyszło mi ,że masz skierowanko z NFZ ,nigdy też z ZUS nie wyjeżdżałam tylko własnie z NFZ .
Przepraszam ,chyba jestem zakochana ;) albo będę i to sa własnie takie początkowe objawy :lol: które = roztargnieniu :roll:
dzi
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 lut 2012 15:56
Podziękowano: 1 raz

Post autor: dzi »

Leczenie w ramach NFZ-u turnus 21 dniowy jedynka z łazienką to dopłata z klimatycznym około 800zł w sezonie, po za 650 zł. Dojazd we własnym zakresie.
Czasem lepiej być w pokoju z osobą starszą na poziomie, niż ponad przeciętnie rozrywkową,do tego nie przepadającą za podstawową higieną równolatkiem.
kasa1979
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz

Aha,to czyli jeżeli wysyła mnie ZUS do sanatorium,to nie mam no co liczyć ze dostane jedynkę,tylko będę zakwaterowany z kimś lub kilkoma panami[dobrze ze nie z kilkoma paniami :D ]No trudno jeżeli tak będzie to jakoś przeżyje,w końcu nie jadę tam na wczasy tylko podreperować zdrowie i do roboty.Teraz tylko czekam gdzie mi przyznają to sanatorium.Ile gdzieś tak trzeba kasy zabrać ze sobą?
yona
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 08 maja 2011 19:53
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: yona »

andzelika :Trzeba pamietać ,ze sanatoria w pierwszym kontakcie ,to tak jak byś dzwonił do hotelu.Jeśli natomiast dane sanat nie prowadzi tel rezerwacji to poinformuja Ciebie ,przyjedziesz staniesz grzecznie do recepcji w kolejce i po części od Twojej komunikatywności bedzie zalezało ,jaki pokój dostaniesz

Czy to znaczy, że rezerwuję pokój nie podając, że mam skierowanie z NFZ? Czegoś tu nie rozumiem. Moi znajomi którzy jeżdżą do sanat. twierdzą, ze nie ma wczejśniejszych rezrewacji. Po prostu wg zwalnianych miejsc...fajny pokój może znaleść się i pod koniec zakwaterowania...
ODPOWIEDZ