Busko Zdrój sanatorium Rafał

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
Awatar użytkownika
gosiam
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 01 mar 2013 18:28
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 16
Podziękował: 1 raz

Busko Zdrój sanatorium Rafał

Post autor: gosiam »

Witam czy ktoś coś wie na temat uzdrowiska Rafał w Busko Zdrój. Mam przydział z NFZ do tego ośrodka. Szukałam w necie ale nie ma za dużo informacji poza tym na naszym forum te info są bardziej prawdziwe i realne.
Awatar użytkownika
gosiam
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Re: Busko Zdrój sanatorium Rafał

:( czyżby nikt nie był w Busku w sanatorium Rafal. Wierzyć mi się nie chce że nikt z naszego forum nie kwaterowal w tym ośrodku. Proszę o info
Awatar użytkownika
anikop
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 14 sie 2016 22:24
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: anikop »

Nie byłam w sanatorium, ale dawno temu śpiewałam, co nie liczy się. W ub. r. byłam w Busku i kilkakrotnie na tańcach w RAFALE i było super. Poznałam kobitkę z RAFAŁA i była bardzo zadowolona. Do dziś utrzymujemy znajomość. Właśnie dziś rozmawiałyśmy i wspominałyśmy to, co było rok temu.Obiekt odnowiony od stóp do głów.Niedaleko sanat. wojskowe i sanat. WŁÓKNIARZ. Jedyny mankament to ten, że daleko do centrum miasta Busko. Bo miasto Busko to jedno a Busko Zdrój to drugie. Chociaż tworzą całość. Daleko jest do PKS, a jeszcze dalej do PKP, jeśli można tak określić kolej. RAFAŁ znajduje się w części kurortu, gdzie są same sanatoria, jak MARKONI, NIDA, ASTORIA. Ponadto zabytkowy park, ale był rozkopany, gdy byłam 8. III br. Nie ma czym martwić się. Najważniejsze, to słoneczna pogoda, bo niestety w tym okresie zapowiadają ulewy przy niskiej temperaturze ioraz niechrapiący współlokator w pokoju Ja, będę prywatnie od 5 VIII br. Pozdrawiam. Życzę udanego pobytu. :kwiat: Proszę pytać.W miarę wiedzy odpowiem. :serce:
Awatar użytkownika
gosiam
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Anikop bardzo dziekuje za wszystkie infirmacje. W tym roku zapewne będzie inaczej z uwagi na epidemie...Nie będzie wieczorkow wycieczek itp. Cieszę się że ośrodek jest odnowiony to warunki socjalne będą ok. A dla mnie to też jest ważne gdyż z uwagi na ból stopy nie bede mogla dużo spacerować. Co do chrapania jadę z kuzynka co prawda ona chrapie ale byłam z nią już na wyjazdach i da się wytrzymać ;) co do pogody....w tym temacie nie mamy wpływu. A pkp i PKS... będę jechała autem...mąż kierowca zawiezie i przywiezie 8-) . Pozdrawiam i życzę udanego sierpniowego pobytu w Busku :kwiat:
Awatar użytkownika
gosiam
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Anikop jak znajdziesz chwilę czasu napisz jak jest obecnie w Busku. Pisałaś że jedziesz od 5 sierpnia więc przed moim wujazdem. Wiem że jedziesz komercyjnie i to zupełnie inna bajka niż NFZ ale może o zachowaniu ludzi w tym wyjątkowym czasie czy są jakieś wieczorki jak wyglądają posiłki zabiegi. Dziękuję i życzę Ci bardzo udanego wyjazdu super towarzystwa i słonecznej pogody. :kwiat:
Awatar użytkownika
anikop
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz

Rozmawiałam wczoraj ze znajomą, która wróciła z RAFAŁA. Kuracjuszy mniej, bo reżym sanitarny więc luźniej. Do miasta można dostać się takim pojazdem w rodzaju odkrytego wagonika; odjeżdżał spod sanatorium WŁÓKNIARZ, który jest niedaleko RAFAŁA. Objeżdża miasto pokazując najważniejsze miejsca. Co prawda osobiście nie korzystałam, bo Busko znam na tyle, na ile jest to potrzebne. Bilet kosztował 5 zł. WŁÓKNIARZ, to potężny kompleks sanatoryjny, RAFAŁ bardziej kameralny.
Co roku różne biura podróży oferowały propozycje ciekawych wycieczek. Przykładowo: na Św. Krzyż w Górach Świętokrzyskich, do Krakowa, do Tarnowa, do Sandomierza, do jaskini RAJ k. Kielc i wiele innych. Były to wyjazdy jednodniowe.
W Domu Kultury działa kino. Odbywały się też tam bardzo popularne koncerty orkiestry zdrojowej. Przyjeżdżali również różni artyści z koncertami, m. in. w muszli koncertowej w parku. Było w czym wybierać i nie sposób nudzić. Jak będzie teraz? Oto jest pytanie :shock:
Tańców nie ma i to jest mankament. W RAFALE były tańce pod taką wiatą tuż przy budynku, a we WŁÓKNIARZU na tzw. dechach vis a vis RAFAŁA. Kto nie tańczył, mógł usiąść na ławeczce, posłuchać, porozmawiać, poznać kogoś. Było sympatycznie. Prawdopodobnie są tańce na GÓRCE, ale tam nie byłam, bo tam nigdy nie grali. Dopiero teraz, ale to niesprawdzone info. I idąc tam trzeba przejść przez ruchliwą jezdnię. Spory kawałek i pod górę, niestety. GÓRKA to szpital ortopedyczno-rehabilitacyjny.
Należy zaopatrzyć się w środki przeciwkomarowe, bo w tym roku inwazja... W Zdroju jest dużo zieleni, bo park stary, nowy, alejki, itp., itd., a więc warunki sprzyjające komarom. :evil:
No i ceny. Zawsze było drogo, a teraz na pewno jeszcze drożej. :roll: Na ryneczek z RAFAŁA dosyć daleko.
Nie wiem, czy odpowiedziałam na wszystkie pytania, ale starałam się.
Życzę Paniom zdrowia, dobrego samopoczucia i niezapomnianych wrażeń z pobytu w Busku. Pozdrawiam bardzo serdecznie. Aniela. :kwiat:
Awatar użytkownika
anikop
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz

gosiam pisze: 02 sie 2020 20:41 Anikop jak znajdziesz chwilę czasu napisz jak jest obecnie w Busku. Pisałaś że jedziesz od 5 sierpnia więc przed moim wujazdem. Wiem że jedziesz komercyjnie i to zupełnie inna bajka niż NFZ ale może o zachowaniu ludzi w tym wyjątkowym czasie czy są jakieś wieczorki jak wyglądają posiłki zabiegi. Dziękuję i życzę Ci bardzo udanego wyjazdu super towarzystwa i słonecznej pogody. :kwiat:
Zabiegi będę miała refundowane przez NFZ.
bogjan
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 08 wrz 2012 14:24

Post autor: bogjan »

Gosiam ,na kiedy masz ten przydział do RAFAŁA?
Anka 50
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 28 sty 2020 14:10
Oddział NFZ: Kujawsko-Pomorski

Post autor: Anka 50 »

Byłam w Rady w 2018 .Pokoje były brudne, jedzenie nie ciekawie.Zabiegi super.Towarzystwo bardzo fajne.Teraz jest po remoncie,więc przypuszczam że jest lepiej.
Anka 50
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 28 sty 2020 14:10
Oddział NFZ: Kujawsko-Pomorski

Post autor: Anka 50 »

W Rafale.
ODPOWIEDZ