Reforma emerytalna

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.

Czy jesteś za reformą emerytalną proponowaną przez rząd?

Tak, jestem za wydłużeniem wieku emerytalnego do 67 lat dla kobiet i mężczyzn.
1
4%
Tak ale powinien być liczony staż pracy, a nie wiek.
14
54%
Tak ale powinny być ulgi w latach za każde urodzone dziecko.
0
Brak głosów
Nie, nie zgadzam się na taką reformę.
11
42%
Obojętnie. Mnie już ta reforma nie obejmie.
0
Brak głosów

Liczba głosów: 26

Awatar użytkownika
administrator
Administrator
Na forum od: 28 lis 2008 22:27
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 1
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 3 razy

Reforma emerytalna

Post autor: administrator »

W ostatnich dniach premier przedstawił rządowy projekt reformy emerytalnej. Właśnie rozpoczęto konsultacje społeczne. Wyraź swoje zdanie na temat proponowanych zmian.
Awatar użytkownika
malgonia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 05 lut 2012 09:15
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 10
Podziękowano: 16 razy

Re: Reforma emerytalna

Post autor: malgonia »

Ale ostatnio premier powiedzał ze i tak nie będzie sie liczył ze zdaniem ogółu.Więc po co te konsultacje?
Awatar użytkownika
andrzej1955
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 27 sty 2011 16:52
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 10
Podziękowano: 5 razy

Post autor: andrzej1955 »

Zeby bylo tak jak powinno byc w demokracji
Awatar użytkownika
serendipity
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 17 gru 2011 18:45
Oddział NFZ: Dolnośląski
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: serendipity »

Jestem przeciw. To, że pracując dłużej będę miała wyższą emeryturę, wynika samo z siebie, bo wpłacę więcej składek, ale czy dłużej będę się cieszyła tą emeryturą? Nie sądzę, długość życia tak szybko się nie zmienia, poza tym, życie w wieku ~70 lat ma znacząco inny wymiar.
Dlaczego od tego miesiąca zwiększono aż o 2% składkę rentową? Przecież wiadomo, że sprawność już po 50-ce w wielu zawodach jest nieosiągalna.
Kolejną sprawą jest to, że wielu ludzi nie dożywa emerytury, a co się dzieje wtedy z ich składkami?
Chciałabym mieć wybór: po 35 latach odprowadzania składek na ZUS i II filar mogę sobie pójść na emeryturę, a jeśli mogę pracować i chcę mieć ją wyższą, to sobie pracuję.
Ale ale, gdzie jest mój drugi filar?

Ogólnie [cenzura];>
agata8
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 17 lut 2012 19:51
Oddział NFZ: Dolnośląski
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: agata8 »

Jak można ufać Premierowi, który tak twardo stał jeśli chodzi o Acta, później stwierdził że się pomylił. Wytoczył walkę ze sklepami z dopalaczami, w wyniku czego teraz państwo polskie będzie płacić wysokie odszkodowania . Ujednolicił kwotę rewaloryzacji kwotową dla wszystkich emerytów, co okazało się niezgodne z konstytucją.Takich przykładów jest mnóstwo, a teraz chce nam zafundować wyższy wiek emerytalny, nie zapewniając miejsc pracy , ani ochrony zdrowia. Mnie do pracy nikt limuzyną nie zawozi. Wystarczy że rząd będzie chronił moje pieniądze odkładane na emeryturę, a nie je trwonił. Jeśli zdrowie mi dopisze może sama zechcę pracować dłużej o ile pracodawca będzie chciał mnie nadal zatrudniać. Ja chcę mieć prawo wyboru.
Gosia43
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 09 lut 2012 11:15

Post autor: Gosia43 »

Przeczytałam wasze wypowiedzi. No i macie racje. Jednak mnie się nie podoba ten drugi filar.A wy co o tym myślicie???????
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Przymiarki do wydłużenia wieku emerytalnego w Polsce ,większości się nie podobają i słusznie.
Polskie społeczeństwo ,jest zmęczone ,umęczane przez wieki,z niskimi płacami ,świadczeniami socjalnymi poniżej godności ,brakiem stanowisk pracy dla młodych wykształconych ludzi ,wymieniać można ,by było jeszcze.
Ale to nie wina ,tylko tego rządu ,moim zdaniem ,lecz wszystkich poprzednich,każdy z nich ma swój udział w takim stanie rzeczy .
Nie było do tej pory takiego rzadu ,który mógłby się czymś nadzwyczajnym pochwalić,.Natomiast wydłużenie wieku emerytalnego ,jest rozważane nie tylko w Polsce ,ale w innych krajach też.
Jeśli brakuje pieniedzy ,prawie na wszystko ,to jest ktoś ,czy bedzie ktoś ,kto potrafi tę sytuacje uzdrowić?
Jeszcze jedno ,gdyby w naszym pieknym kraju nie było też grup uprzywilejowanych ,które to nie odprowadzaja podatków ,a raczej odbieraja wszystkie dobra ,z premedytacją też ,/niekoniecznie te należace się /to tez sytuacja byłaby nieco klarowniejsza.
Jak by nie patrzeć ,ta "kołderka" i tak jest za krótka .
Pozdrawiam
Gosia43
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Masz racje kuracjuszka. A njbardziej wkurzjące są te premie czy odprawy. Nam jakoś pracodawca nie chce dać premi a odprawaki można tylko pomarzyć. I gdzie tu sprawiedliwość.....
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Gosiu gdzie Ty szukasz sprawiedliwości ? ;) Jej nie uswiadczysz nawet w samym Ministerstwie Sprawiedliwości :lol:
P.s a czemu to ja jestem taka "kuracjuszka"? :lol:
Gosia43
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

kruszynka1958 pisze:Gosiu gdzie Ty szukasz sprawiedliwości ? ;) Jej nie uswiadczysz nawet w samym Ministerstwie Sprawiedliwości :lol:
P.s a czemu to ja jestem taka "kuracjuszka"? :lol:
Sorki przepraszam :o pisałm wcześniej i mała pomyłka. :D
ODPOWIEDZ