Forum Nasze Sanatorium. Opinie o sanatoriach. Forum o sanatoriach. Forum kuracjuszy.
Forum kuracjuszy, wyraź opinie o sanatoriach, poznaj opinie innych kuracjuszy nawiąż znajomość. Planujesz wyjazd do sanatorium, wysyłasz tam dziecko? Sprawdź informacje na temat swojego uzdrowiska. Porozmawiaj na tematy związane z leczeniem w sanatorium.
Forum Nasze Sanatorium. Opinie o sanatoriach. Forum o sanatoriach. Forum kuracjuszy.
Forum kuracjuszy, wyraź opinie o sanatoriach, poznaj opinie innych kuracjuszy nawiąż znajomość. Planujesz wyjazd do sanatorium, wysyłasz tam dziecko? Sprawdź informacje na temat swojego uzdrowiska. Porozmawiaj na tematy związane z leczeniem w sanatorium.
Mam pytanie może ktoś coś mi podpowie. Sprawa wygląda tak ,że ogólnie nie jestem płatnikiem ZUS (inna firma inny sektor itd.)Co kilka lat jadę do sanatorium w ramach NFZ ale czy mogę z ZUS gdy składki do nich za mnie pracodawca wpłaca raz do roku w b. niewielkich sumach ? .Czytałem jakie warunki trzeba spełnić itd. o ubezpieczeniu itd. to sprawy jasne ale czy można się starać gdy te składki są niesystematyczne a jak pisałem raz do roku małych sumach czy to starczy czy nie ?.
Jestem po telefonie do Zus ,pół godziny słuchania muzyki ale już wiem, że nie można jechać.Pani powiedziała choć nie była pewna pytanie ją zamurowało ,poszła gdzieś się konsultować ,że jak się pobiera emeryturę z poza Zus już od nich nic się nie należy nawet jak się opłacało by składki co miesiąc (czy to nie dziwne ? ).Mało tego pani powiedziała ,że nawet sanatorium się nie należy pobierającym z ZUS emeryturę i nawet gdyby się płaciło składki 45 lat nie można wyjechać i tyle tylko dla pracujących. Dziwi mnie to bo mówię do niej no tak pobieram emeryturę ale skoro nie mogę jechać w ramach ZUS dlaczego mój pracodawca płaci ( bo musi) tam składki a ja nie mogę wyjechać ????.Skoro nie mogę wyjechać wolał bym do ręki składki pracodawcy zamiast do nich ,już bym lepiej je spożytkował a tak składki płać ,leci do worka bez dna a my i tak nic ci nie damy szkoda no ale się wyjaśniło
Podobna sytuacja jest z Osobami ,które maja orzeczoną NIEPEŁNOSPRAWNOŚĆ z ZUS na stale.
Ale PRACUJĄCYMI i odprowadzającymi pełny pakiet składek.
Prewencja ZUS jest TYLKO dla osób pracujących odprowadzających składki rentowe .
O widzisz to też bardzo ciekawe wiem, że moje zdanie nic nie znaczy ale nie powinno się tych odprowadzać składek na ZUS skoro nic z tego taki człowiek nie ma w sensie lecznictwa ,kurcze składki to płać ale nic ci za to nie damy, ale nie zapłać to skaramy cie nawet więzieniem
No tak widać może jak z NFZ każdy sobie inaczej interpretuje przepisy mi jak wyżej napisałem odpowiedziała absolutnie nie ,żenujące jest prawo lub ci co je interpretują każdy po swojemu
O ile wiem to chcąc wyjechac do sanatorium z ZUS nalezy placić składki rentowe i chorobowe.A jak jesteśmy na emeryturze to chyba placimy tylko emerytalne/bo to nam kiedyś zwiekszy emeryture/zdrowotne, a pewnie chorobowego nie placimy.To jak ma nas ZUS wysłać?Sanatoria z ZUS to jest prewencja rentowa,czyli zapobieganie naszemu pobytowi na rencie.
Nie do końca tam jest zapis, że ma zapobiegać przejściu na rentę itd. to fakt ale i sprawić ,że twój pobyt w sanatorium postawi cię na tyle na nogi ,że będziesz dalej pracował czytaj wpłacał składki co też Pani przez telefon mówiłem .Już są z powyższych nieścisłości jak doczytasz ,że jeden jedzie inny nie .Wiem ,że głową muru nie przebiję twierdzę ,że jedynie jest to nie sprawiedliwe bo jak zwał tak zwał składki wpłacam a Pani miała dylemat bo twierdziła ,że jako pracownik MON niemożliwe bym składki płacił gdy jej udowodniłem ,że jednak płacę po prostu nie udzieliła mi odpowiedzi i tyle na razie w temacie........
Zus...
Deko odbiegnę od tematu...dostałam ostatnio pismo z ZUS z hipotetyczną emeryturę ,którą uzyskam za lat "naście" 453zł płakać się już nawet nie chce tylko