zamiana

Planujesz wyjazd do sanatorium? Wyjeżdżasz do sanatorium, szpitala, chcesz się umówić z kimś kto również wyjeżdża w to samo miejsce w podobnym terminie? Chcesz dowiedzieć się co zabrać lub jak było? Tu możesz nawiązać kontakt.
sylwka 12125
Na forum od: 18 lis 2014 09:50

zamiana

Post autor: sylwka 12125 »

Witam serdecznie !
Dostalam skierowanie z ZUS-u na rehabilitacje czy ktos jest zorietowany czy mozna zmienic osrodek na inny w jaki sposob mozna to zalatwic ?
Drugie moje pytanie to czy moze pojechac ze mna córka lat5 oczywiscie zzaplace za łozko i wyzywienie poniewaz nie mam z kim jej zostawic ?
Bede bardzo wdzieczna za wszystkie odpowiedzi
pozdrawiam
Awatar użytkownika
margot
W naszej pamięci
W naszej pamięci
Na forum od: 26 lip 2010 13:17
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 6

Re: zamiana

Post autor: margot »

Witaj Sylwka :kwiat:
Co do zmiany miejsca nie wiem , natomiast jeśli chodzi o dziecko to mogę napisać :
na moim ostatnim turnusie w Papierniku - Szczawnica czyli we wrześniu była Pani z córką 8 letnią , oczywiście wcześniej załatwiła rezerwację i wpłaciła zaliczkę , miała pokój 2 osobowy , ale również w tamtym roku w Krynicy też była mama z dzieckiem tylko mniejszym więc chyba to nie jest problem .
Musisz zadzwonić do swojego oddziału ZUS i zapytać o zmianę lub poprosić argumentując w jakiś sposób ( nie wiem jaki problem wchodzi w grę ) .
Po otrzymaniu odpowiedzi z oddziału dzwonisz do danego ośrodka i załatwiasz .

W obydwu przypadkach dzieciaczki miały duuuużo cioć do bawienia ;) i absolutnie nie nudziły się :D
spaiki
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 05 paź 2014 21:34
Oddział NFZ: Lubuski
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: spaiki »

Witam.
Ja zmieniłem ale to było skierowanie z NFZ. Otrzymałem na początek grudzienia -520km. od domu.Poszedłem z tym skierowaniem do rodzinnego czyli do tego co mnie kierował do sanatorium i dopisał mi na skierowaniu że stan zdrowia się pogorszył.Do tego dołączyłem pisemną prośbę o zmianę terminu i miejscowości. Wysłałem do NFZ i otrzymałem na drugą połowę grudnia i 330 km od domu :P Nie wiem jak to jest w ZUS-ie.
Awatar użytkownika
Selene
W naszej pamięci
W naszej pamięci
Na forum od: 16 maja 2010 11:51
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 12

Post autor: Selene »

Sylwka 12125 :kwiat: witamy serdecznie na forum :)

Możesz zmienić ośrodek na inny ale jest to równoznaczne ze zmianą terminu wyjazdu. Napisz wniosek stosownie go motywując i dołącz otrzymane z ZUS-u skierowanie. Po ok 30 dniach powinnaś otrzymać odpowiedź.
Jeżeli obecnie pracujesz to możesz dołączyć pismo od pracodawcy, że w terminie, który wyznaczył Tobie ZUS Twoja obecność w pracy jest konieczna.
Ja taki wniosek składałam i zmieniono mi ośrodek na ten, o który prosiłam.
Jeżeli chodzi o dziecko, to zrób tak jak radziła Margot.

Powodzenia i trzymamy kciuki :)
Basia71
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 09 cze 2012 08:44
Oddział NFZ: Dolnośląski
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: Basia71 »

W dzisiejszych czasach pieniądze " otwierają każe usta" . Myślę że każde sanatorium jest nastawione na pacjenta komercyjnego. Właśnie po raz drugi wybieram się do sanatorium z synem. Co prawda jest to spory wydatek ale okazało się że przy tak długim pobycie można liczyć na zniżki/obniżki i cena zjechała o 35 % od wyjściowej jaka mi podano. Przy tak mały dziecku zapytał np o wspólne łózko dzięki czemu zaoszczędzisz na noclegu. Poproś o wyżywienie takie jak dla kuracjuszy co jest tańsze niż dla tych pełnopłatnych ale skromniejsze. Ja uważam że zawsze można sobie coś dokupić jak się nie doje a po co przepłacać. Powodzenia
ODPOWIEDZ