Jutrzenka Wieniec Zdrój subiektywnie

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
Gość

Re: Jutrzenka Wieniec Zdrój subiektywnie

Post autor: Gość »

Felicjo, basen tak, to masz rację ale basen (aqapark) to nie sanatorium, chociaż komercyjni i z ZUS-u mieli tam ćwiczenia, podczas gdy z NFZ to ćwiczenia były w małym baseniku w Tęczy. Gdy zapytałem w recepcji dlaczego nie mam zmienionej pościeli w połowie 28-mio dniowego turnusu to dostałem odpowiedź że z NFZ się nie należy tylko kuracjusze ZUS. A gdy zadałem pytanie co to za różnica? To się dowiedziałem że ZUS płaci więcej i za drobne 80 zł zmienią mi pościel jeśli sobie życzę. Nie podejrzewam aby coś w tej kwestii się zmieniło.
Awatar użytkownika
Andrzej1958
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 23 maja 2018 19:18
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 79 razy

Post autor: Andrzej1958 »

ZUS nie płaci więcej. Po doliczeniu dopłaty do wyżywienia i zakwaterowania koszt skierowania NFZ jest podobny.
Do tego ZUS ma 2 razy więcej zabiegów (włączając w to pogadanki).
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Umowy NFZ też są podobnie formułowane , tylko tam bardziej szczegółowo omawiane są sprawy zabiegów i opieki medycznej.
Koszt pobytu z NFZ z dopłatą pacjenta, jest wyższy niż ten , który płaci ZUS.
Nie wiem dlaczego zbyli w kwestii tej nieszczęsnej pościeli, bo tak jak pisałam zależy to od długości pobytu. Ponadto są sytuacje szczególne i musza ją czasem nawet codziennie zmieniać.
Gość

Feli :serce: droga Przyjaciółko, TAK masz rację ale nie w Wieńcu, mam znajomego który mieszka we Włocławku i zna właściciela osobiście, ponoć tak chciwy i skąpy że aż szkoda słów.
Co do ilości zabiegów to 21 dni ma ich ok. 50 a 28 dni 96.
Nie wiem ile ich mają ZUS-owcy bo mówią że mają więcej a to są dodatkowe pieniądze dla właściciela.
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Ysy to teraz powielasz plotki. Akurat znam zupełnie inną opinię o tej osobie. Skąpi ludzie nie fundują pomocy samotnym matkom i dzieciom z rodzin dysfunkcyjnych.
Gość

Feli to nie plotki, brzydzę się plotkami.
Wiele osób dla ukrycia czegoś zajmuje się "filantropią". To akurat na mnie nie działa!
A mojego znajomego jestem pewien. Przyjaźnimy się.
Wim ze jesteś psychologiem i łapiesz się na tanie chwyty?
To stara prawda jak świat, chcesz coś ukryć, to zajmij się "filantropią" albo załóż fundację.
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

A na mnie działa…. Każdy , kto w jakiejś formie pomaga dzieciom jest dla mnie wart docenienia.
Dla mnie jak pisałam wcześniej problem zmiany pościeli jest marginalny, a Jutrzenkę w Wieńcu bardzo sobie chwałę. Dalsza dyskusja mniemam nie ma sensu.
Gość

A tak Felicjo :serce: myslę że jeździsz tam komercyjnie. Gdybyś jechała z ZUS lub NFZ to byś zdanie miała inne. Komercyjni mają takie luksusy łącznie z wyżywieniem że takiego jak ja i mi podobnych nie stać na to. Samo wyżywienie i traktowanie to niebo a ziemia. Może się mylę, może Tobie odpowiadają zimne, suche ziemniaki na obiad, kotlet mielony z bułki tartej i jajka bez kszty mięsa i brak masła, tylko margaryna. Ja mam wysoki cholesterol i nie mogę jeść margaryn bo mają tłuszcze trans. W żadnym sanatorium w którym byłem nie spotkałem się żeby kuracjuszom serwowano margaryny a w Wieńcu usłyszałem że jak mi margaryna nie smakuje to mam sobie kupić masło co oczywiście robiłem. Komercyjni mieli tylko masło!
Fakt, jak mówisz FILANTROP!
Awatar użytkownika
ANDY12345
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 26 maja 2018 11:42
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 3
Podziękował: 4 razy

Post autor: ANDY12345 »

A ilu tzw. filantropów płaci czy sponsoruje z własnej kieszeni ? W zdecydowanej większości z podatków które i tak mieliby zapłacić :lol: , więc jaka to filantropia. Jedynie sami wybierają cel , a później błyszczą w świetle fleszy i kamer mówiąc jacy oni są hojni :evil:
Każdy ma swoje zdanie na czymś je opierając i tym zakończę.
Awatar użytkownika
dani888
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 12 lis 2019 20:15
Oddział NFZ: Podlaski
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: dani888 »

Hej .
Ysy :serce: , zapewniam Cię , że komercyjni nie mają zimnych posiłków i nie jedzą tak jak ZUS czy NFZ :) .
Poznałam tam dziewczynę , która co roku przyjeżdża do Jutrzenki , mówiła jakie mają jedzenie , i nie tylko jajecznica :lol: . Sama o dzień dłużej zostałam jako komercyjna i jadłam z nimi śniadanie .
Raz - pieczywo do wyboru , wędliny z wyższej półki , warzywa jakie tylko chcesz i jeśli ktoś chce to może jeść ile da radę . Zjadłam tyle ile potrzebowałam a że musiałam czekać na transport jeszcze kilka godzin to dali mi stos kanapek żebym nie była głodna . Aha , różne rodzaje serów też były..
Odnośnie tego Pana to i ja słyszałam różne rzeczy ale ludzie potrafią być zawistni więc to mnie nie obeszło . Personel tylko narzekał na zarobki .
Pozdrawiam wszystkich serdecznie i czekam na wpisy obecnych tam kuracjuszy :kwiat: :) .
ODPOWIEDZ