Sanatorium z ZUS

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
Archibald
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 16 paź 2021 13:53
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 25 razy
Podziękowano: 34 razy

Re: Sanatorium z ZUS

Post autor: Archibald »

Kleinehexe pisze: 19 lis 2024 22:18 Mam nieodparte wrażenie, że ktoś tu nie chce zrozumieć znaczenia "prewencja rentowa" mimo, że zostało to już tu objaśnione. Dodam do tego, że "jest ona przeznaczona dla osób zagrożonych utratą zdolności do pracy, spełniających określone warunki".
Możemy się spierać o słuszności danych przepisów, ale myślę, że najpierw trzeba zrozumieć w jakim celu zostały stworzone.
Wiecie, ja bym się mogła oburzać, że jako osoba pełnosprawna nie mogę się starać o turnus rehabilitacyjny z PFRON, przecież płacę podatki, albo z sanatorium poszpitalnego, przecież odprowadzana jest z mojej pensji składka zdrowotna. Ale ja wiem, że nie spełniam określonych warunków, że ta forma rehabilitacji nie jest dedykowana osobom w mojej sytuacji.
Myślę podobnie jak Ty. Póki co takie są zapisy w ustawie o systemie zabezpieczeń społecznych i rozporządzeniu w sprawie szczegółowych zasad i trybu kierowania przez ZUS na rehabilitację leczniczą. Orzecznicy mają ściśle określone zasady i muszą się ich trzymać, nie ma co "się kopać z koniem" i utyskiwać jaki ten ZUS jest bezduszny.
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Dla mnie niepojętym jest jak będąc na rencie ubiegać się o prewencję rentową. Renta przyznana na stałe nie oznacza niczego innego niż to, że nie poprawimy już tego co trwale zostało uszkodzone.
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 84 razy

Post autor: darek »

POZWOLĘ sobie ad vocem

Orzeczenie o Niepełnosprawności
Pacjent Otrzymał na SCHORZNIE X
Doktor orzecznik STWIERDZIŁ ,że owo schorzenie KWALIFIKUJE na Chorobe NIEULECZALNĄ
Wydał decyzje na STAŁE

Ale pojawilo się Nowe wczesniej nie sklasyfikowane schorzenie ,ktore dzieki Rehabilitacji MOŻE poprawić Stan Zdrowia
Schorzenie Y

Jak Wspomialem w Podobnej do Mnie sytuacji wg ZUS jest około 50 000 ludzi w POLSCE

Dlatego pozwolilem sobie na Informacje
Bo może Wśrod portalowiczow jest Ktoś z tych 50 000 ludzi i może uda Doprowadzić do jakiegoś konsensusu lub może Zmiany rozporzadzenia
Kleinehexe
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 20 mar 2020 22:12
Podziękował: 26 razy
Podziękowano: 73 razy

Post autor: Kleinehexe »

Darku, ale czy schorzenie Y należy, do któregoś z tej listy:
• narządu ruchu,
• narządu ruchu po wypadku (wczesna rehabilitacja powypadkowa),
• układu krążenia,
• układu oddechowego,
• psychosomatycznych,
• onkologicznych po leczeniu nowotworu gruczołu piersiowego,
• narządu głosu;
oraz czy mimo podjętego leczenia grozi pacjentowi niezdolność do pracy z powodu tego schorzenia?
A może masz możliwości rozszerzyć tę listę? W takim razie działaj i życzę powodzenia. :)
Awatar użytkownika
Andrzej1958
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 23 maja 2018 19:18
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 79 razy

Post autor: Andrzej1958 »

Dla ZUS dalej jesteś rencistą na chorobę X. Rehabilitacja na nową chorobę Y nie zmieni Twojego statusu.
Nową chorobę możesz leczyć i rehabilitować w ramach powszechnej opieki zdrowotnej NFZ.

Odnośnie zmian rozporządzeń, to nie mam złudzeń. Nie jest to priorytet dla rządzących. Pamiętam co się stało z proponowaną reformą sanatoriów. A jeśli już, to nie na korzyść pacjentów. Mogę sobie wyobrazić, że jeśli byłeś w sanatorium, to następny wyjazd może być po 18 miesiącach bez względu na to kto wysyła, ZUS czy NFZ. Dziś jest możliwość niezależnego wyjazdu.
Awatar użytkownika
Martinka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 06 maja 2014 12:50
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 10 razy
Podziękowano: 9 razy

Post autor: Martinka »

Hejka :kwiat: .
Oszczędność w domu i zagrodzie :!:
Nikomu nie zależy :roll:
A my musimy ma ten ZUS i NFZ płacić i płakać, że nie możemy z naszych pieniędzy korzystać :shock:
Kleinehexe
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 20 mar 2020 22:12
Podziękował: 26 razy
Podziękowano: 73 razy

Post autor: Kleinehexe »

Martinko, a czy nie korzystasz z darmowej opieki medycznej czy leczenia uzdrowiskowego, nie pobierasz żadnych świadczeń z tytułu niepełnosprawności? :? To nie jest tak, że tylko płacimy, a nic w zamian nie dostajemy. Wiem, że zawsze mogłoby być lepiej, że warto, jeśli się da, zmieniać na lepsze, ale myślę, że dobrze jest dostrzegać to co już mamy, to co jest dobre, a nie wiecznie wyszukiwać problemów do narzekania. Uwierz mi, że takie podejście ma pozytywny wpływ na zdrowie, tylko trzeba chcieć to dostrzec. :)
Nie odbieraj proszę mojej wypowiedzi jako ataku, chciałabym tym tylko pomóc, by żyło się lepiej. :serce:
Awatar użytkownika
Martinka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Kleinehexe ogólnie słabe to jest. :!:
Wszyscy płacą a "szczęściarze" korzystają :roll: Ja w moim wpisie nie mówiłam o sobie. :)
Pozdrawiam :kwiat:
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Martinko to szczęściarze to trochę chyba nie przemyślane, nie nazwałabym szczęściarzem kogoś w głębokim inwalidztwie korzystającego z turnusów rehabilitacyjnych , czy też młodego człowieka po wypadku chcącego wrócić do pracy po długim zwolnieniu i niezbędna jest mu intensywna rehabilitacja.
Wszyscy płacimy, nawet renciści i emeryci. Pieniądze nie są nasze tylko całego społeczeństwa i w jakiś sposób korzystamy z niego wszyscy. Jedni więcej, drudzy mniej, ale takie jest życie.
Dla mnie istotne jest, by uregulowano przepisy dotyczące przydziału środków na turnusy rehabilitacyjne. W każdym miejscu są inne zasady, a zdecydowanie powinno to być ujednolicone.
Awatar użytkownika
Martinka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Felice ,Szczęściarze w cudzysłowu :roll: :!: :shock: