Niedługo będzie brawo My bo za tydzień o tej porze będziemy już na miejscu mam nadzieję
Dom Zdrojowy 1 Cieplice (Jelenia Góra) 30.03 - 20.04.2017
-
natiic
- Bardzo Pomocny Kuracjusz

- Na forum od: 27 sty 2017 15:00
- Oddział NFZ: Śląski
- Staż sanatoryjny: 2
Re: Dom Zdrojowy 1 Cieplice (Jelenia Góra) 30.03 - 20.04.2017
Niedługo będzie brawo My bo za tydzień o tej porze będziemy już na miejscu mam nadzieję
-
forumowicz
Widać znasz się na rzeczy szkodzka im starsza tym lepsza A jeśli chodzi o towarzystwo cygara do tego to kubańskie dojrzałe świerzenatiic pisze:Romek że co ma być pełnoletnie a szkocka herbatka czy towarzystwo do jej picia?
Na termy c. wybierzemy się , kiedy pogoda się popsuje a takie zmiany zapowiadają juz od wtorku, 11-tego kwietnia.Kiedy nie pada wolę rowerek za 5 -taka na godzinę lub wędrówki w ciekawe miejsca.beatrix+ pisze:Bilet wstępu na Termy dla niepełnosprawnych I i II stopnia kosztuje 23 zł .Ważny jest przez 2godz. Osoba z legitymacją lub orzeczeniem o niepełnosprawności może wprowadzić opiekuna.
Wówczas bilet wychodzi po 11.5 zeta na twarz.
Jest nawet po 11-cie złotych na głowę, kiedy bilet wstępu na termy wykupi osoba z I i II G.N. w recepcji DZ1 i pójdzie z osobistym opiekunem.
Termy są boskie, prawda Mareczku? Idziemy jutro?
A tak z ciekawości. Kto zjeżdżał na termach RURĄ do basenu?
Pozdrawiam
Dziad-ku, twoje wywody zawstydzałyby mnie, gdyby dotyczyły wielu takich przypadków.Napastliwość i mówienie nieprawdy w rozmowach bezpośrednich z osobą, którą miałem na myśli, podkreślam, jedną i jedyną osobą, w dodatku nie pytaną o zdanie, usprawiedliwia mój trochę niegrzeczny wpis.To trzeba przeżyć "na żywo". Nie na próżno mówi się o "łyżce dziegciu....". Tylko omijanie z daleka tej osoby pozwala mi w pełni korzystać i cieszyć się z dalszego pobytu na leczeniu.Całe otoczenie i pozostali kuracjusze są wesołymi i życzliwymi nie tylko mi, ludźmi.Sucha ocena poczyniona na podstawie wpisów z forum nie daje pełnego obrazu w poruszonym temacie.Nie przyjechałem tu aby dawać się uwikłać w czyjeś "chore urojenia" i wyjechać podleczonym fizycznie ale z depresją.Dzia_dek pisze:MarkStan pisze:(...) zdziwaczle i zarozumiale pudernice w dodatku dotkniete przykrymi dolegliwosciami
wieku , w ktorym kobiety nie wiedza same czego chca a maja sie za gwiazdy Holywoodu.(...)Taaa ... Porządny, mądry i jeszcze na dokładkę, nad wyraz skromny człowiek,MarkStan pisze:(...)Na ogół jest tak, że ci narzekacze w domu myją się w misce za zasłonką i mają ciepła
wodę z czajnika, zagrzaną na piecyku "cyganku" z fajerkami.a tu śnią o Wersalu i są "ą"
i "ę" przez bibułkę. (...) Porządny i mądry człowiek (...) nikogo nie krytykuje i nie traktuje
jako kogoś gorszego. (...)
Wystarczy tylko trochę poczytać tej "radosnej twórczości" w postaci postów jak
te zacytowane powyżej i wychodzi porządność i mądrość. Skąd się biorą tacy
sanatoryjni "gwiazdorzy"? Tacy mili na początku ... a później ... czarna rozpacz.
Przykro mi, że byłem zmuszony użyć podobnych mocnych wpisów.Pozdrawiam serdecznie i zakończmy ten temat.
Dokładnie zaplanowaliśmy trasę wędrówki, policzyliśmy czy zmieścimy się w czasie i pojechaliśmy rano w niedzielę do Szklarskiej Poręby, połazić po górach .Trasa wiodła z Parkingu na Osiedlu Huta" ( miejscu początku podchodzenia do Kamieńczyka), poprzez stację pośrednią Ski Areny, dalej do schroniska pod Łabskim Szczytem.Tam mały odpoczynek, drugie śniadanie i uzupełnienie płynów.Po 20 minutach dalszy marsz pod górę zielonym szlakiem w kierunku schroniska na Szrenicy.Tam jeszcze znajduje się spora warstwa śniegu, choć miejscami wystają już kładki drewniane, po których w letniej porze chodzi się aby nie niszczyć kosodrzewiny.Widoki przepiękne od lewej Szyszak i Śnieżne Kotły poprzez szczyt Łabskiego, poprzez wychylające się góry ze strony czeskiej a po prawej Szrenica, górująca nad pozostałymi szczytami.Do schroniska na Szrenicy nie mieliśmy ani chęci, ani potrzeby wchodzić.Postanowiliśmy zejść do schroniska na Hali Szrenickiej i tam zjeść coś na ciepło i wypić po herbacie.Oceniam po tygodniu (bo byłem na Hali Szrenickiej w ubiegłą niedzielę), że ubytek białej pokrywy jest znaczny.Zadziwiająco dużo pieszych turystów wędruje tym szlakiem w jedna i w drugą stronę.Dalej zeszliśmy do wodospadu Kamieńczyka.Mikroklimat w pobliżu tego wodospadu jest wspaniały i delikatnie chłodzi rozgrzane wędrówką ciało.Poniżej, droga jest nieco zdemolowana, bo właśnie kończą zakopywać nową rurę.Jest trochę błota i większych niż zwykle nierówności.I dalej schodząc powitaliśmy drugi raz pana sprzedającego różności na straganie.Podczas rozpoczęcia wędrówki, w rozmowie pan ten śmiał się, że nie zdążymy przed nocą powrócić na parking.Zrobiliśmy niemałą pętlę.Tym, którzy dysponują pojazdem oraz mają w miarę zdrowe nogi polecamy tę wspaniałą trasę.Służę poradą gdyby ktoś miał jakieś pytania z tym związane.Przeciętny śmiertelnik może przejść tą drogę swobodnie w 7 godzin, w tym liczę przerwy na odpoczynek w każdym spotkanym po drodze schronisku.Pozdrawiam nie tylko lubiących tuptać z nogi na nogę
-
forumowicz
-
forumowicz
Romek czy ty aby nie przesadzasz w tym wpisie.Ja jestem zwykłym człowiekiem i kuracjuszem.Kocham życie, ludzi i wszelką formę ruchu aby nie usztywnić się zbytnio, bo mi to grozi.Wielkim można nazwać Pendereckiego, ewentualnie Lewandowskiego, czyli kogoś, kto na tle innych wybija się bądź to w jednej , bądź w wielu dziedzinach.Ja myślę, że przesadziłeś trochęRomekwie pisze:Markstan będę wszystkim mówił, że jesteś wielkijak byłem młody też się robiło takie trasy teraz mogę tylko powspominać
![]()
Wzrostem też nie jestem "wielkim" facetem
Pozdrawiam cię.Będzie mi miło i ciebie i natic poznać i powitać w progach DZ1.Pytajcie nas o różne rzeczy.Jeśli będziemy znać odpowiedź , chętnie wam odpowiemy
-
forumowicz
Nie nie przesadzam mimo, że na wiosnę mi się to zdarza w ogrodzie. Podziwiam Twoja witalność bo wiem, że z rok może góra dwa jesteś starszy odmnieMarkStan pisze:Romek czy ty aby nie przesadzasz......