Dom Zdrojowy 1 Cieplice (Jelenia Góra) 30.03 - 20.04.2017

Planujesz wyjazd do sanatorium? Wyjeżdżasz do sanatorium, szpitala, chcesz się umówić z kimś kto również wyjeżdża w to samo miejsce w podobnym terminie? Chcesz dowiedzieć się co zabrać lub jak było? Tu możesz nawiązać kontakt.
natiic
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 27 sty 2017 15:00
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 2

Re: Dom Zdrojowy 1 Cieplice (Jelenia Góra) 30.03 - 20.04.2017

Post autor: natiic »

Romek że co ma być pełnoletnie a szkocka herbatka czy towarzystwo do jej picia? ;)

Niedługo będzie brawo My bo za tydzień o tej porze będziemy już na miejscu mam nadzieję
forumowicz

Post autor: forumowicz »

natiic pisze:Romek że co ma być pełnoletnie a szkocka herbatka czy towarzystwo do jej picia?
Widać znasz się na rzeczy szkodzka im starsza tym lepsza A jeśli chodzi o towarzystwo cygara do tego to kubańskie dojrzałe świerze :D
Awatar użytkownika
MarkStan
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 15 lut 2017 13:17
Oddział NFZ: Wielkopolski

Post autor: MarkStan »

beatrix+ pisze:Bilet wstępu na Termy dla niepełnosprawnych I i II stopnia kosztuje 23 zł .Ważny jest przez 2godz. Osoba z legitymacją lub orzeczeniem o niepełnosprawności może wprowadzić opiekuna.
Wówczas bilet wychodzi po 11.5 zeta na twarz.
Jest nawet po 11-cie złotych na głowę, kiedy bilet wstępu na termy wykupi osoba z I i II G.N. w recepcji DZ1 i pójdzie z osobistym opiekunem.
Termy są boskie, prawda Mareczku? Idziemy jutro? ;)
Na termy c. wybierzemy się , kiedy pogoda się popsuje a takie zmiany zapowiadają juz od wtorku, 11-tego kwietnia.Kiedy nie pada wolę rowerek za 5 -taka na godzinę lub wędrówki w ciekawe miejsca.
A tak z ciekawości. Kto zjeżdżał na termach RURĄ do basenu?
Pozdrawiam :D :kwiat:
Awatar użytkownika
MarkStan
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Dzia_dek pisze:
MarkStan pisze:(...) zdziwaczle i zarozumiale pudernice w dodatku dotkniete przykrymi dolegliwosciami
wieku , w ktorym kobiety nie wiedza same czego chca a maja sie za gwiazdy Holywoodu.(...)
MarkStan pisze:(...)Na ogół jest tak, że ci narzekacze w domu myją się w misce za zasłonką i mają ciepła
wodę z czajnika, zagrzaną na piecyku "cyganku" z fajerkami. ;) a tu śnią o Wersalu i są "ą"
i "ę" przez bibułkę. (...) Porządny i mądry człowiek (...) nikogo nie krytykuje i nie traktuje
jako kogoś gorszego. (...)
Taaa ... Porządny, mądry i jeszcze na dokładkę, nad wyraz skromny człowiek,
Wystarczy tylko trochę poczytać tej "radosnej twórczości" w postaci postów jak
te zacytowane powyżej i wychodzi porządność i mądrość. Skąd się biorą tacy
sanatoryjni "gwiazdorzy"? Tacy mili na początku ... a później ... czarna rozpacz. :(
Dziad-ku, twoje wywody zawstydzałyby mnie, gdyby dotyczyły wielu takich przypadków.Napastliwość i mówienie nieprawdy w rozmowach bezpośrednich z osobą, którą miałem na myśli, podkreślam, jedną i jedyną osobą, w dodatku nie pytaną o zdanie, usprawiedliwia mój trochę niegrzeczny wpis.To trzeba przeżyć "na żywo". Nie na próżno mówi się o "łyżce dziegciu....". Tylko omijanie z daleka tej osoby pozwala mi w pełni korzystać i cieszyć się z dalszego pobytu na leczeniu.Całe otoczenie i pozostali kuracjusze są wesołymi i życzliwymi nie tylko mi, ludźmi.Sucha ocena poczyniona na podstawie wpisów z forum nie daje pełnego obrazu w poruszonym temacie.Nie przyjechałem tu aby dawać się uwikłać w czyjeś "chore urojenia" i wyjechać podleczonym fizycznie ale z depresją.
Przykro mi, że byłem zmuszony użyć podobnych mocnych wpisów.Pozdrawiam serdecznie i zakończmy ten temat. ;) :D :oops: :?
Awatar użytkownika
MarkStan
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Kolejna niedziela pobytu w Domu Zdrojowym 1, a szczególnie poza nim była pogodna i bardzo udana, co nastraja radośnie kuracjuszy biegających na co dzień od zabiegu do zabiegu.W sobotę odnalazłem drugą osobę, kochającą spędzać czas wolny od zabiegów "w ruchu".
Dokładnie zaplanowaliśmy trasę wędrówki, policzyliśmy czy zmieścimy się w czasie i pojechaliśmy rano w niedzielę do Szklarskiej Poręby, połazić po górach .Trasa wiodła z Parkingu na Osiedlu Huta" ( miejscu początku podchodzenia do Kamieńczyka), poprzez stację pośrednią Ski Areny, dalej do schroniska pod Łabskim Szczytem.Tam mały odpoczynek, drugie śniadanie i uzupełnienie płynów.Po 20 minutach dalszy marsz pod górę zielonym szlakiem w kierunku schroniska na Szrenicy.Tam jeszcze znajduje się spora warstwa śniegu, choć miejscami wystają już kładki drewniane, po których w letniej porze chodzi się aby nie niszczyć kosodrzewiny.Widoki przepiękne od lewej Szyszak i Śnieżne Kotły poprzez szczyt Łabskiego, poprzez wychylające się góry ze strony czeskiej a po prawej Szrenica, górująca nad pozostałymi szczytami.Do schroniska na Szrenicy nie mieliśmy ani chęci, ani potrzeby wchodzić.Postanowiliśmy zejść do schroniska na Hali Szrenickiej i tam zjeść coś na ciepło i wypić po herbacie.Oceniam po tygodniu (bo byłem na Hali Szrenickiej w ubiegłą niedzielę), że ubytek białej pokrywy jest znaczny.Zadziwiająco dużo pieszych turystów wędruje tym szlakiem w jedna i w drugą stronę.Dalej zeszliśmy do wodospadu Kamieńczyka.Mikroklimat w pobliżu tego wodospadu jest wspaniały i delikatnie chłodzi rozgrzane wędrówką ciało.Poniżej, droga jest nieco zdemolowana, bo właśnie kończą zakopywać nową rurę.Jest trochę błota i większych niż zwykle nierówności.I dalej schodząc powitaliśmy drugi raz pana sprzedającego różności na straganie.Podczas rozpoczęcia wędrówki, w rozmowie pan ten śmiał się, że nie zdążymy przed nocą powrócić na parking.Zrobiliśmy niemałą pętlę.Tym, którzy dysponują pojazdem oraz mają w miarę zdrowe nogi polecamy tę wspaniałą trasę.Służę poradą gdyby ktoś miał jakieś pytania z tym związane.Przeciętny śmiertelnik może przejść tą drogę swobodnie w 7 godzin, w tym liczę przerwy na odpoczynek w każdym spotkanym po drodze schronisku.Pozdrawiam nie tylko lubiących tuptać z nogi na nogę :D po górach ale wszystkich forumowiczów będących w Cieplicach lub wybierajacych się tam w przyszłosci. :D :D :kwiat:
forumowicz

Markstan będę wszystkim mówił, że jesteś wielki :D jak byłem młody też się robiło takie trasy teraz mogę tylko powspominać :mrgreen: :lol:
Awatar użytkownika
MarkStan
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Romek jak przyjedziesz w czasie, kiedy jeszcze ja będę, chętnie się z tobą spotkam i pokażę zdjęcia z tego lazęgowania oraz opowiem, co się zmieniło w schroniskach i nie tylko od czasu, kiedy bywałem tam poprzednio na nartach.A jaki ty masz termin przyjazdu? Pozdrawiam cię serdecznie. :)
forumowicz

Będę 17 po południu tylko muszę nocleg załatwić bo sanatorium od 18 :D
Awatar użytkownika
MarkStan
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Romekwie pisze:Markstan będę wszystkim mówił, że jesteś wielki :D jak byłem młody też się robiło takie trasy teraz mogę tylko powspominać :mrgreen: :lol:
Romek czy ty aby nie przesadzasz w tym wpisie.Ja jestem zwykłym człowiekiem i kuracjuszem.Kocham życie, ludzi i wszelką formę ruchu aby nie usztywnić się zbytnio, bo mi to grozi.Wielkim można nazwać Pendereckiego, ewentualnie Lewandowskiego, czyli kogoś, kto na tle innych wybija się bądź to w jednej , bądź w wielu dziedzinach.Ja myślę, że przesadziłeś trochę ;)
Wzrostem też nie jestem "wielkim" facetem :D
Pozdrawiam cię.Będzie mi miło i ciebie i natic poznać i powitać w progach DZ1.Pytajcie nas o różne rzeczy.Jeśli będziemy znać odpowiedź , chętnie wam odpowiemy :)
forumowicz

MarkStan pisze:Romek czy ty aby nie przesadzasz......
Nie nie przesadzam mimo, że na wiosnę mi się to zdarza w ogrodzie. Podziwiam Twoja witalność bo wiem, że z rok może góra dwa jesteś starszy odmnie :) Ale jutro jak mi znachor ustawi kręgosłup to ho ho ... to zdecydowanie pisze się na intensywny marsz z parkingu do świątyni Wang .... A z Tobą to masowo napiję się nalewki dębowej, kieliszek góra dwa...Po której robi się krok ...góra dwa..... :D
ODPOWIEDZ