Sanatoria ZUS 2018

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Tojka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 29 mar 2012 19:13
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 14

Re: Sanatoria ZUS 2018

Post autor: Tojka »

Jolasia pisze: 28 sty 2018 09:36 Jeszcze pytanko czy zwyrodnienia kręgosłupa (wczesna spondyloza), przepuklina w kręgosłupie lędźwiowym, wczesna entezopatia guzowatości kulszowej oraz zwyrodnienia kolan są podstawą do prewencji rentowej?
Jolasiu,przepuklina w kregoslupie jak najbardziej, zwyrodnienia beda uzupelnieniem :) skladaj wniosek, a pozniej to sie okaze czy dadza skierowanie, bo zalezy na jakiego orzecznika trafisz. Dla niektorych jest sie zbyt sprawnym ;)
Z prewencji korzystalam 4 razy, w maju jade 5 raz. Raczej korzystalam z urlopu. Mozesz jechac w ramach urlopu, na L4, lub nawet czesc turnusu w ramach urlopu a czesc na L4 - tak bylam ostatnio, bo mi urlopu brakowalo.

Dotka, mozesz zrezygnowac z turnusu lub prosic o inny termin, powodem moze byc np nadmiar obowiazkow w pracy w tym okresie i niemoznosc opuszczenia stanowiska pracy, brak zastepstwa - a jesli byloby to z adnotacja dyrekcji to juz super.
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 mar 2015 18:09
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Fionka »

Tojka , masz rację , może zrezygnować , nikt jej głowy nie urwie , ale bez mocnych argumentów pozamyka na długo za sobą furtkę. Takie życie .
Tojka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 29 mar 2012 19:13
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 14

Post autor: Tojka »

skorzystalam w ub. roku z tej formy, o ktorej napisalam. w tym roku dostalam skierowanie - furtka byla otwarta ;)
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Tojka , jeżeli tak było że na tydzień przed wyjazdem zrezygnowałas z wyjazdu , to ten Twój oddział ZUS powinien nad szyldem aureolę zawiesić . Zresztą ostatni przykład w tym roku udowodnił że pracują tam ludzie.
Dotka
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 17 sty 2018 23:48

Post autor: Dotka »

Rezygnacja to ostateczność, jakby mi coś nie pasowało to napiszę podanie z prośbą o zamianę, jak w ZUS będzie "ludzki pan" to uwzględni ;) Tylko zastanawiałam się czy można czy np masz mus i musisz jechać, bo np zapłacisz karę itp, już wiem że przymusu nie ma :) Po prostu strasznie się trzęsę nad tym moim kręgosłupem teraz i nie chce jechać gdzieś, gdzie mi się bardziej popsuje. Dodatkowo na grupach o kręgoslupach odradzają wyjazdy do sanatorium po operacji, wlasnie czytałam wpisy że może być tylko gorzej i do sanatorium jedzie się przed, straszny mam mętlik w głowie :(
Jula6
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 17 sty 2018 20:43
Oddział NFZ: Podlaski

Post autor: Jula6 »

Też się boję pogorszenia,nawet mój lekarz trochę mi odradzal sanatorium,dlatego waham się czy w ogóle składać...
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: sztani »

Po poważnej operacji LS (wypadek ) i kolana już po 4,5 miesiąca od zabiegu jechałem do Lądka . Nie panikujcie . złaziłem co się dało ,łącznie ze Śnieżnikiem . Musi upłynąć jakiś okres ale te 3 miesiące to minimum (odczekać ) lekarze w ośrodkach chyba wiedzą co robią i jakie zabiegi przepisują . Raz tylko bylem przed operacją barku (uszkodzenie stożka rotatorów ) trzeba się zastanowić . Bez rehabilitacji nie ma wyzdrowienia w dziale narząd ruchu cały obszerny temat poświęcony sprawom kręgosłupa :)
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Rehabilitacja z ZUS 2018 c.d.----- Dzisiaj przyszedł list z ZUS a w nim skierowanie na rehabilitację - Jantar- Centrum Wypoczynku i Rehabilitacji - DZIWNÓWEK od 5 maja 2018 r :D :D :D :D :D :D
Dotka
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 17 sty 2018 23:48

Post autor: Dotka »

Super Elu :serce: Mój przydział też powinien przyjść w tym tygodniu :roll:
Kasia50
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 12 wrz 2017 12:09

Post autor: Kasia50 »

Wiesniaczkaela,gratuluję , :D kibicowałam Tobie w tych zmaganiach .Pozdrawiam :kwiat:
ODPOWIEDZ