Słowacki Spa Busko Zdrój

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
SlawaAnna
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 04 paź 2015 11:55
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 3

Re: Słowacki Spa Busko Zdrój

Post autor: SlawaAnna »

(ciąg dalszy) Są tu dwie tury posiłków: I- 8, 13, 17, II- 9, 14, 18. Jeśli chodzi o posiłki to jedyny brak to bardzo mała ilość warzyw, do tej pory brak owoców. Śniadania i kolacje bez jednego kawałka nie wiem - sałaty, ogórka, rzodkiewki itp. Na obiad jest surówka, nie ma gotowanych warzyw. Można wybrać dietę lekkostrawną (wybrałam) lub jaglaną, no i normalną. Sala jadalna jest nieduża, stoliki najczęściej 4 osobowe.

Wieczorem pielęgniarka zagląda do pokoju, ale bardzo dyskretnie. W ogóle ten oddział szpitalny nie przypomina szpitala (jak to było w Inowrocławiu). Korytarze sprawiają wrażenie hotelu.

Wieczorem otrzymaliśmy karty zabiegowe (96 zabiegów). Zabiegi są punktualne a terapeuci bardzo grzeczni i pomocni. Mnie najbardziej zależało na basenie i mam tak ćwiczenia rehabilitacyjne + jacuzzi, jak też już wykupiłam karnet na basen do pływania indywidualnego (70 zł na zniżkę za 10 godzin, pływać można po obiedzie do 21, w niedzielę cały dzień). Basen nie jest duży i nie ma w nim udogodnień dla niepełnosprawnych, głębokość 140 cm pozwala na pływanie bardzo wygodne. Mam nadzieję, że nie będzie tam tłumów i będzie można bezpiecznie pływać na plecach bez obawy, że się na kogoś wpadnie. Z pewnością to nie będzie mój ostatni karnet :)

Zabiegi mamy rozplanowane głównie przed południem, czasem nawet od 7 rano. Ja mam prócz basenu kąpiele siarczkowe i solankowe, kriosaunę, ćwiczenia na przyrządach, masaż wibracyjny, solux. Myślę o dokupieniu indywidualnej gimnastyki z rehabilitantem.

Internet działa nieżle, nawet film się da obejrzeć :)

Ogólnie wszystko sprawia miłe wrażenie, trochę jakby faktycznie być w spa :)

Jeśli macie jakieś pytania, chętnie odpowiem!
Awatar użytkownika
Dzia_dek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 cze 2013 07:55
Podziękował: 52 razy
Podziękowano: 91 razy

Post autor: Dzia_dek »

SławaAnna super opis przyjęcia na turnus i pierwszych chwil pobytu. Trzeci dzień Twojej kuracji i mnóstwo przydatnych
informacji, nie tylko dla wyjeżdżających po raz pierwszy, ale także dla bardziej zaawansowanych w pobytach kuracjuszy.
Myślę, że na tym nie poprzestaniesz i miło nam będzie przeczytać kolejne, tak obszerne i pozytywne, opisy.
Poprawię jedną informację z Twojego pierwszego postu. Opłata za parking wynosi 5 zł, ale za dobę, nie za godz.
Dodatkowo pobierana (nie zawsze) jest kaucja zwrotna (20 zł) za kartę, za pomocą której sami otwieramy sobie wjazd.
Sanatorium nie prowadzi rezerwacji miejsc parkingowych dla nikogo, tzn. dla pobytów prywatnych również nie.
Dojście do parkingu wygodne, przez ogród położony na "tyłach" "Słowackiego". Wszystko zależy od tego czy
chcemy tam zaparkować i będziemy mieli szczęście żeby "zdobyć" miejsce, których raptem jest około 20.
SlawaAnna
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz

Dzia_dek pisze:Poprawię jedną informację z Twojego pierwszego postu. Opłata za parking wynosi 5 zł, ale za dobę, nie za godz.
Ależ absolutnie masz rację, pokręciłam, a bałam się w ogóle, że napisałam, że 50 zł za dzień ;) Tak, 5 zł za dobę. Mój samochód na darmowym parkingu stoi jak stał, więc pewnie tak będzie do końca!

Ponieważ szukałam bankomatu PKO BP i nikt nie wiedział gdzie jest, nawet panie w recepcji, podaję informację, którą zdobyłam na własnym spacerze: przy wejściu do Domu Kultury jest takowy, czyli blisko (wyjść z parku w stronę centrum i zaraz po drugiej stronie ulicy po lewej).

Miło mi bardzo że moje informacje spotkały się z miłym przyjęciem :) Pozdrawiam :D
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Drugi bankomat tegoż banku jest w rynku w centrum na Placu Zwycięstwa.
SlawaAnna
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz

Felice pisze:Drugi bankomat tegoż banku jest w rynku w centrum na Placu Zwycięstwa.
Tak podejrzewałam, ale nie chciało mi się tam iść ;)
SlawaAnna
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz

Re: Słowacki Spa Busko Zdrój - wrażenia po powrocie

Poprzednio napisałam moje wrażenia ze Słowackiego na samym początku pobytu, dziś już z domu chciałabym je dopełnić.

Ogólnie pobyt bardzo pozytywny. Przede wszystkim to co na plus:
- warunki mieszkalne na piątkę (trochę jak w hotelu, zupełnie nie jak w szpitalu)
- pokoje wyposażone w sporo mebli choć brakuje półek w szafach (jedynie miejsce na wiszące ubrania), jak i półki na buty w pokoju.
- bardzo dobrze wyposażona lazienka - blat ceramiczny i półka, gdzie wszystko się mieści. Brak jedynie jakiegoś stołka czy krzesla dla mniej sprawnych.
- bardzo miła obsługa, recepcja, panie w jadalni, wszyscy uśmiechnięci i życzliwi
- zabiegi punktualne, rehabilitanci profesjonalni i sympatyczni, żadnych pseudo-zabiegów typu picia wody
- cotygodniowa wizyta lekarska bez długich kolejek, mój lekarz sympatyczny i życzliwy
- codzienny sympatyczny obchód lekarski
- pielęgniarka zagląda do pokoju wieczorem, jest to mila wizyta, między 20 a 21.30, nie sprawia wrażenia kontroli
- wifi z małymi przerwami działa dobrze (gorzej z zasięgiem komórek). Na parterze jest też komputer do dyspozycji gości
- świetny basen z ciepłą wodą, na tyle duży, że można plywać (140 cm głębokości, 18 m długości), osoby prowadzące zajęcia znają dużą ilość ćwiczeń na zmianę, dzięki czemu ćwiczenia są skuteczne i ciekawe
- doskonała indywidualna terapia manualna z rehabilitantem - dla mnie prócz basenu najważniejszy zabieg z którego bardzo dużo wyniosłam, dowiedziałam się i nauczyłam
- kriosauna - to zupełnie niezwykłe doświadczenie!
- na trzecim piętrze jest tzw pokój integracyjny z dużym telewizorem, stołem do bilardu (chyba), rowerkiem, orbitrekiem, materacem. Przydałyby się tam jeszcze drabinki i piłka do ćwiczeń.
- duży piękny ogród w marcu praktycznie był niedostępny (cdn)
SlawaAnna
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz

Re: Słowacki Spa Busko Zdrój - wrażenia po powrocie

(cdn) Było parę minusów:
- zupełny brak owoców w posiłkach (jabłka tylko w suchym prowiancie), śniadania i kolacje bez odrobiny rośliny (nie liczę kilku listków rukoli na 4 osoby), na mój gust wszystko mogłoby być choć trochę dosmaczone. W porównaniu z Inowrocławskim Kujawiakiem Słowackiemu daleeeko...
- wg mnie, szczególnie przy tym standardzie, brak wymiany bielizny pościelowej przez 4 tygodnie to nieporozumienie i powiedziałabym, wstyd. Owszem, można wymienić za opłata, ale jest to koszt 30 zł. Ponieważ dowiedziałam się, że lekarz może dać dyspozycję wymiany pościeli w związku ze stanem zdrowia, zgłosiłam (zgodnie z prawdą) że jestem uczulona na roztocza i na specjalne polecenie lekarza pościel mi wymieniono. Inni jednak nie mieli tego szczęścia. Za to wymiana ręcznikow co tydzień bez problemu.
- nasz pokój wychodził na ulicę, i to nie byłby problem, bo uliczka mała i spokojna a za nią park. Ale... w tym parku dosłownie po drugiej stronie ulicy restauracja i dancingi codziennie! Halas przy zamkniętych w marcu oknach, a co dopiero kiedy jest gorąco i okna są otwarte! I to muzyka grała nie do 22, jak by mogło się wydawać , no bo w sanatorium cisza nocna obowiązuje od 22, tylko dużo dłużej.
- panie sprzątały mało dokładnie, ale wystarczyło je grzecznie poprosić żeby posprzątały np pod łóżkiem i robiły to bez problemu.
- Zupełnie niepotrzebna wykładzina miękka na podłodze, byłoby czyściej gdyby podłoga była po prostu drewniana
- warto byłoby sprawdzić jak wygląda kwestia ratownika na basenie, bo może się mylę, ale nie wydaje mi się, żeby wszystkie osoby, które dyżurowały na basenie miały uprawnienia ratownicze.
- na basenie nie ma podnośnika dla niepełnosprawnych
- sala ćwiczeń UGUL wg mnie posiada za małą ilość miejsc do indywidualnej gimnastyki, tylko dwie piłki do ćwiczeń - jedna za mała, druga za duża (dla mnie), sala jest dość duszna

Tych minusów trochę się uzbierało, ale prócz paru są to bardziej uwagi - co można byłoby poprawić. Ogólnie moja ocena jest naprawdę bardzo wysoka. Aż szkoda było wyjeżdżać.

Jeśli mogłabym coś doradzić tym, co tam się wybierają:
- warto przed wyjazdem zadzwonić jeśli się ma jakieś prośby co do przydziału pokoi (na przykład nie chcąc telewizora)
- zamiast płacić za parking warto postawić samochód na pobliskim parkingu (5 minut od Sobieskiego), który wygląda jak płatny strzeżony, ale taki nie jest.
- kto ma w zabiegów kriosaunę, warto mieć długie skarpety lub podkolanówki, najlepiej grube, wełniane, takie same też na ręce. Jak ktoś ma problem z wytrzymaniem tego zabiegu, radzę więcej na siebie założyć a wytrzymać. Mnie było najbardziej zimno w kolana i w przedramiona, myślałam, że nie wytrzymam, a kiedy dobrze się ubrałam było do zniesienia.
- w zabiegach otrzymałam jacuzzi, ponieważ wykupiłam karnet na basen, mogłam korzystac z jacuzzi po południu. Poprosiłam lekarza o zamianę jacuzzi na indywidualną terapię manualną. Bałam się, że to się nie da, no bo różnica w cenie tych zabiegów jest duża. Ale bez problemu się udało.
- kto jedzie w chłodnej porze i ma taką możliwość, warto wziąć koc, bo nie ma w pokojach. (jest ciepło, ale po zabiegach wygodnie przykryć się kocem a nie leżeć w pościeli)

Jeśli coś mi się przypomni, dopiszę, a jeśli ktoś ma jakieś pytania, chętnie odpowiem!
Awatar użytkownika
Dzia_dek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 cze 2013 07:55
Podziękował: 52 razy
Podziękowano: 91 razy

Post autor: Dzia_dek »

SlawoAnno Twoja opinia jest rewelacyjna. Opisane wszystko co może interesować
potencjalnego kuracjusza. Gdyby tak choć mała część innych osób, tu piszących
podzieliła się w ten sposób swoimi doświadczeniami to mielibyśmy na tym forum
"kopalnię wiedzy" o pobytach sanatoryjnych. Słówko na temat hałasu z restauracji
"Belwederskiej" bo to o niej pisałaś. Masz szczęście, że byłaś w okresie Wielkiego
Postu bo poza nim grają też na dole w "Słowackim", a jak już jest ciepło to jeszcze
z sąsiedniego "Sanato" wystawiają głośnik na zewnątrz i stamtąd też słychać granie.
forumowicz

Post autor: forumowicz »

SławoAnno, dzięki za opis :kwiat:
SlawaAnna
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz

Cieszę się, że moje doświadczenia mogą się komuś przydać, dziękuję za miłe słowa. Co do tego grania, jest to dla mnie zupełne nieporozumienie. Nie mam nic do tego, że wielu kuracjuszy kuruje się na tańcach, ich prywatna sprawa, ale nie powinno to w żaden sposób ingerować w spokój pozostałych, którzy mają pełne prawo do odpoczynku, i to nie tylko wtedy, kiedy obowiązuje cisza nocna.

Jeszcze parę krótkich informacji, które mi się przypomniały:
- Ręczniki: porównując Kujawiaka w Inowrocławiu i Słowackiego - tam wymagano, by na zabiegi mokre brać tylko i wyłącznie własne, prywatne ręczniki. W Słowackim nikt takich wymagań nie stawiał, na zabiegi, kąpiele, basen brałyśmy ręczniki sanatoryjne, które były regularnie wymieniane co tydzień. Warto mieć jednak własne ręczniki, bo sporo jest tych mokrych zabiegów, no a szczególnie, jeśli się chodzi po południu na basen
- do kąpieli (solanka, siarczki, chyba też borowina) należy zostawać w dolnej bieliźnie, a więc warto wziąć ze sobą taką bieliznę zużytą, do wyrzucenia, no bo wiadomo, że się zniszczy
- bez szlafroka ani rusz, można wypożyczyć na miejscu, kosztuje to chyba 30 zł
- na gimnastykę należy mieć koniecznie skarpetki, panie zwracają uwagę, jeśli ktoś przychodzi z gołymi stopami, niby to jasne (higiena), ale okazuje się, że nie dla wszystkich
- w pokojach jest telefon wewnętrzny i często panie z zabiegów dzwonią, by zaproponować np. przyjście wcześniej na zabieg
- w łazience i na basenie jest suszarka do włosów (w naszym pokoju jednak suszarka nie działała, ale miałam moją, więc nie był to problem)
- przy wyjeździe nie ma potrzeby załatwiania zdania pokoju u pokojowych, wystarczy oddać kartę zabiegową w pokoju pielęgniarskim i na koniec kartę magnetyczną do pokoju w recepcji
ODPOWIEDZ