Sanatorium z ZUS

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
forumowicz

Re: Sanatorium z ZUS

Post autor: forumowicz »

sztani pisze:W Dziwnówku w przed dzień przyjazdu danego turnusu osobiście ordynator decydowała kto jedynkę otrzyma . . jest 6 jedynek a chętnych w momencie przydzielania było 15 (w czasie kiedy ja składałem) . nie mnie oceniać czy to tak dobrze ,że w Kujawiaku pokoje jedynki przydzielane są bez żadnych kryteriów bo są osoby naprawdę którym taka powinna przysługiwać . i proszę się znaleźć w ich położeniu kiedy słyszą odmowę
Witam :kwiat: w minionym roku byłam w Dziwnówku i prawdą jest ,że konieczne jest zaświadczenie lekarskie aby otrzymać jedynkę wyjazd z ZUS-u. Nie wiedząc wcześniej o takich wymogach, tydzień przed rozpoczęciem turnusu zalecenie lekarskie wysłałam pocztą elektroniczną, będąc na miejscu jedynka na mnie czekała w studio (2+1)
Następnym przykładem to jest Wielka Pieniawa, koleżanka po mastektomii również musiała dołączyć zalecenie lekarskie, ciężko o jedynkę.
Może i są sanatoria w których bez problemu można otrzymać jedynkę ale z pewnością są to mniej popularne obiekty
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 mar 2015 18:09
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Fionka »

emik pisze:Elu, w ubiegłym roku rzeczywiście było w Kujawiaku tak, jak pisze Casandra. Jedynki rezerwowano na zasadzie kto pierwszy ten lepszy. Pisała zresztą o tym AgaC, a i ja spotkałam pana, który mówił mi, ze w styczniu zarezerwował na czerwiec bez żadnych wskazań. Słyszałam też rozmowę pani, która mówiła, że ma wskazania lekarskie, ale nie dostała, bo nie było już jedynek. Któraś z forumowiczek pisała też, że musiała dopłacić, żeby dostać jedynkę. Nie pamiętam, jak się nazywała.
No właśnie, Elu, mam pytanie. A co z sytuacją, kiedy np. ZUS zakontraktował 6 jedynek, a osób ze wskazaniami byłoby 15? Wszyscy muszą mieć to zagwarantowane czy robimy losowanie?
Odpowiadam na pytanie :lol: Jeżeli jest zalecenie lekarskie poparte dokumentacją to wtedy np. dwójka idzie do samodzielnego zamieszkania.Taka sytuacja była właśnie w Dziwnówku.Wierzcie mi nie chcieli byście takich przypadłości i tych jedynek.Ja mimo wysłanego zaświadczenia pojechałam dzień wcześniej.Pewnie jak bym była po tej dziewczynie to odstąpiła bym jej moją jedynkę .Wielu schorzeń nie widać .Dowiedzialam się od niej samej po pewnym czasie.
emik
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 11 sty 2012 18:48
Podziękowano: 2 razy

Post autor: emik »

"Drugi dzień w Kujawiaku...pobyt z ZUS. Wymuszono na mnie dodatkową opłatę do pokoju - dwójka na moją wyłączność z powodu braku jedynek ( zaświadczenia lekarskie o konieczności przyznania pokoju jednoosobowego nie są brane pod uwagę ) Nikogo nie interesuje stan pacjenta Ma się dostosować do warunków i wewnętrznych zarządzeń - koniec kropka ". To cytat z ani1961

Widocznie takie rzeczy też się zdarzały, Casandro. Ale to tak jak i z zabiegami. Jedni lekarze mówią, że absolutnie nie można nic dokupić , będąc na turnusie ZUS, a wiem, że niektórzy zlecają i można coś dokupić ( tu akurat mówię o masażach).

Elu, nie wszędzie, jak widać, dają te dwójki na potrzeby jednej osoby. Temat rzeka :)). A i schorzenia różne, trudno byłoby mi powiedzieć, komu "bardziej" się należy jedynka. Ktoś z bezsennością, bardzo chrapiący , czy z łuszczycą na przykład. Pozdrawiam.
forumowicz

witaj emik,
widzę, że Ty taki nocny marek jak ja.
Ciekawe rzeczy piszesz.
Nie ukrywam, że ja chętnie bym dopłaciła żeby jedynkę dostać.
I niech darmowe jedynki maja te osoby , które rzeczywiście tego potrzebują, ja za swoją jedynkę chętnie dopłacę, tylko niech dadzą mi taką możliwość. I nie będę się targować co do ceny.

Od razu może zaznaczę, że poprzez osoby które potrzebują jedynki rozumiem te osoby, które maja takie wskazanie w orzeczeniu.

Bo ZUS to nie NFZ, tu jednak przez orzecznika każdy musi przejść i jeżeli schorzenie jest na tyle poważne, że uzasadnia przydzielenie jedynki, to powinno być to uwzględnione w dokumentach przesłanych przez ZUS do sanatorium. I wtedy sytuacja jest jasna, sanatorium musi się dostosować.
Bo w przeciwnym wypadku są takie sytuacje, że przyjeżdża 15 osób z zaświadczeniami różnymi: jeden chrapie, drugi ma duszności, następny wędruje w nocy po pokoju, I które zaśw. jest ważniejsze, kto ma to oceniać i według jakich kryteriów? dla każdego jego powód jest najważniejszy.
No i jeszcze VIP-y przyjeżdżają - oni jedynki muszą mieć koniecznie.

A co do zabiegów - masz rację. Sama z możliwości dokupienia korzystałam w różnych miejscach. Praca masażysty jest mierzona pracą jego rąk, nie wymaga wykorzystania urządzeń więc z nimi można się najłatwiej ugadać, nawet bez lekarza.
DORO
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 22 wrz 2015 08:23
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: DORO »

AgaC jutrzejszą komisję mam w W-wie na Pradze
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: sztani »

Trzymam kciuki :)
krzysieekKKK20
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 29 kwie 2015 08:42
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: krzysieekKKK20 »

kto był na komisji z wielkopolski na jaki miesiąc sa przydziały ??
AgaC
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 04 mar 2016 22:18
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 8

Post autor: AgaC »

DORO pisze:AgaC jutrzejszą komisję mam w W-wie na Pradze

ooo- to w "moim" Zusie ;) Koniecznie daj znac! Kciuki!
xzibi
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 08 mar 2013 14:27
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 9
Podziękował: 1 raz

Post autor: xzibi »

peonia56 pisze:
Bo ZUS to nie NFZ, tu jednak przez orzecznika każdy musi przejść .
Z własnego doświadczenia wiem, że nie każdy musi przejść przez lekarza orzecznika w ZUS.
forumowicz

xzibi pisze:
peonia56 pisze:
Bo ZUS to nie NFZ, tu jednak przez orzecznika każdy musi przejść .
Z własnego doświadczenia wiem, że nie każdy musi przejść przez lekarza orzecznika w ZUS.
Witaj xzibi :) cytat który przytoczyłeś jest autorstwa p. Casandry we wcześniejszym poście, ja także się do niego odniosłam. To prawda że nie wszyscy są zapraszani na wizytę do orzecznika :kwiat: ponieważ osoby po urazach,operacjach lub innych nagłych zdarzeniach są kierowani na rehabilitację bezpośrednio przez ZUS
Pozdrawiam, miłego dnia.
ODPOWIEDZ