Pokoje z umywalką a bez łazienki - zachować - broń Boże nie likwidować!

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
Samosia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 09 lut 2017 21:58
Oddział NFZ: Śląski
Podziękował: 7 razy
Podziękowano: 15 razy

Re: Pokoje z umywalką a bez łazienki - zachować - broń Boże nie likwidować!

Post autor: Samosia »

To_ja_Jowita pisze:Ludzie nie bądźmy aż takimi minimalistami, całe życie łożymy składki na tą służbę zdrowia, cholera należą nam się "godne" warunki w sanatoriach.
Zabiegi na miejscu lub w miarę możliwości w bardzo bliskiej odległości, pokoje z łazienkami, czystość w pokojach, zdrowe i smaczne jedzenie. Czy to jest tak dużo?
Zgadzam się w 100% ..a jak jeszcze tak jak u Nas w śląskim NFZ czekamy 31-33 miesiące na wyjazd to dlaczego mamy nie skorzystać z tej odrobinki luksusu jaki nam dają ;)
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 mar 2014 14:39
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 8
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 36 razy

Pokoje z umywalką a bez łazienki - dyskusja ...

Post autor: jacky6 »

Obiecałem odnieść się kwestii Nowych Łazienek Mineralnych w Krynicy.
Cennik komercyjny jak każdego innego sanatorium w PL łatwo wygooglać, więc nie ma co drążyć.
Nie byłem tam kuracjuszem ale jakieś 3 lata temu będąc w Krynicy w okresie świąteczno-noworocznym i mieszkając w pensjonacie poszliśmy w odwiedziny przed Sylwkiem do przyjaciół mających wieloletnią tradycję spędzania tego czasu w Nowych Łazienkach - oczywiście komercyjnie.
Mieli pokój dwójkę z umywalką w części budynku po modernizacji, więc się zdziwiłem, że modernizacja nie spowodowała dobudowania łazienki.
W trakcie wizyty poszedłem skorzystać z ogólnodostępnego wc.
Był chwilowo zajęty więc zajrzałem do innego obok zaznaczonego jako dla mniej sprawnych. Tamże odcedziłem kartoszki.
I zrozumiałem pozytywną ocenę naszych przyjaciół. W tej części korytarza było kilka takich pokoi ale jakość wykończenia wc i łazienki wspólnej to już na wyższym poziomie.
Może im to wystarczało ale też mieli prawie co dzień kąpiele wannowe w kryniczance z bąbelkami.
Trochę później dotarły do mnie oceny kuracjuszy z części jeszcze nie objętej modernizacją - nie było tam zachwytu a wręcz przeciwnie.
...
Wracając do rzeczy samej - w polskich sanatoriach klasycznych jedynek jest jak na lekarstwo a mało tego, wiele z nich zostało przemienionych na dwójki po dołożeniu drugiego tapczaniku.
Zetknąłem się też z informacjami, że czasami ktoś został zakwaterowany solo w dwójce ale akurat takie warunki czasowo zaistniały.
...
Przy okazji zalecam Imć Tadeuszowi ponowną lekturę mojego wcześniejszego postu gdzie bardzo precyzyjnie zdefiniowałem okoliczności, sponsorów ( ZUS, NFZ i skarbonka ) moich pobytów w PL sanatoriach w tak krótkich odstępach czasu.
...
Tak przy okazji - mieliśmy wstępny zamiar jechać do Truskawca ale nie najlepszy stan zdrowia jednej z czworga osób z naszej ekipy narzucił konieczność skrócenia trasy do Muszyny. Byłem świadomy, że za cenę komercyjną w Revicie - tylko pobyt relaksacyjny ( noclegi i żarełko ) mielibyśmy pobyt leczniczy w Sanatorium SPA w Truskawcu.
Ale Truskawiec to znów oddzielna bajka tyle, że owe bajanie odkładam na za kilka dobrych tygodni po powrocie stamtąd.
:mrgreen: to przyjemnie żyć marzeniami twardo stąpając po ziemi... :ugeek:
Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 18 maja 2016 10:12
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 16
Podziękował: 259 razy
Podziękowano: 138 razy

Post autor: GIENIA »

wiesniaczkaela pisze:Gieniu ale my nie mamy wpływu na to co nam NFZ przydzieli .Jak trafisz na obiekt bez łazienek to albo jedziesz albo z powrotem do kolejki :roll: i kasa nic nie pomoże .To nie turnus reh . że bukujesz w/g uznania i zasobności portfela.
To prawda Elu ... nie mamy wpływu :(
I właśnie napisałam , ze powinna być taka możliwość :) dają kilka ośrodków do wyboru , o różnym standarcie , a kuracjusz sam decyduje , do którego ośrodka chce jechać :D ... ale mi się marzy :lol: :lol: :lol:
Tadeusz Kolinski
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 21 maja 2013 10:25
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Tadeusz Kolinski »

Do AgiC:
Pani Ago, ależ Pani dzieliła, dzieli i będzie dzielić sedes w znacznie gorszych okolicznościach - np w pociągu, samolocie, dworcu, lotnisku, centrum handlowym, teatrze, przejeździe autostradą itd itp. Natomiast ja o wiele, wiele rzadziej od Pani, bo nie jestem kobietą. A z tej okazji dzisiaj piękne długie, czerwone róże dla Pani :kwiat: :kwiat: :kwiat: .
Tadeusz Kolinski
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 21 maja 2013 10:25
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Tadeusz Kolinski »

Do jacky6:
Dzięki za info. Co do Nowych Łazienek Mineralnych, ja byłem w starej części NŁM. Moje bardzo pozytywne wrażenia opisałem w odnośnym wątku. Ale nie jestem doświadczonym sanatoryjnym "lwem" bo byłem w sanatorium zaledwie 2 razy w życiu, w przeciwieństwie do wielu tutaj wypowiadających się. Ta "rosyjska ruletka" NFZ czyli losowanie (naprawdę losowanie?) miejsca to masakra. Tak prosto można zorganizować w poszczególnych NFZtach wojewódzkich "wrzucenie" preferencji miejsca pobytu w system, zdefiniowanego przez kuracjusza (mamy przecież informatyków, podobno najlepszych w świecie). I skoro ktoś chce powiedzmy do Sopotu to niech czeka w dłuższej kolejce... :) Co sądzicie? A może jeszcze więcej - np preferencje terminu? Czy to już świętokradztwo, czy jeszcze nie? :lol:
Awatar użytkownika
To_ja_Jowita
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 27 sty 2017 22:02
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: To_ja_Jowita »

Nie przesadzajmy jednak w tych żądaniach. Miejsce to możemy sobie wybierać jak jedziemy prywatnie. Prywatnie sobie jedź gdzie chcesz i lecz jak Ci się podoba. Natomiast nie żądajmy aby NFZ wysyłał nas gdzie chcemy, oni mają do tego przystosowane ośrodki sanatoryjne do leczenia naszych słabych stron i niech sami decydują gdzie i jak nam pomagać.
Awatar użytkownika
MarkStan
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 15 lut 2017 13:17
Oddział NFZ: Wielkopolski

Post autor: MarkStan »

Fajny temat.Podłączę się.
A ja byłem kiedyś dawno temu w sanatorium w Busku Zdroju w zbiorowym pokoju , nie pamiętam dokładnie ale pokój a raczej sala mieściła chyba 20 łóżek.Na wszystkich był jeden kib.....ek za drewnianymi drzwiami, wydzielony z tej sali.Łazienki nie było wcale.Myliśmy się pod natryskami po zabiegach, takich jak borowinka.A w Międzyzdrojach byłem w sanatorium urządzanym tylko poza sezonem letnim z domu wczasowego.WC i jedna 3 natryskowa łazienka na całe piętro, pokoje wyłącznie 4 osobowe.W słynnym Świnoujściu pokój 3 osobowy z umywalka, łazienka z WC duża ale jednoosobowa na całe piętro.Polska się naprawdę zmieniła i nie wracajmy już do biwakowania w sanatoriach.Łazienka w dzisiejszych czasach dla ludzi leczących różne schorzenia, to wymóg czasów, w których żyjemy.Pewnie, że można sanatorium potraktować jak przygodę, po której chętnie wraca się do domu.Jak obóz przetrwania.Tylko to nie obóz a miejsce, do którego jedziemy poprawiać swoje zdruzgotane zdrowie.
AgaC
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 04 mar 2016 22:18

Post autor: AgaC »

Tadeuszu ;) Gdy zajmuję pokoj 1-os sprzatam sama toaletę, odkazam ją i dopiero korzystam. Nie siadam nigdzie w publicznych toaletach, wiec myślę, ze nie ma miedzy nami roznicy.
Za kwiaty dziękuję:)
Ostatnio zmieniony 08 mar 2017 21:55 przez AgaC, łącznie zmieniany 1 raz.
AgaC
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Jowito- ja mam inne zdanie. Nfz moglby przedstawić kuracjuszowi 3 propozycje z roznym standardem i w roznych cenach. Dlaczego ciagle pokutuje taki sposob myslenia, ze trzeba brac co dają? I ze to jest za darmo? I ze w ramach urlopu ludzie mają jechac jak na zsyłkę?
AgaC
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

I ja naprawdę nie wierzę, ze w dzisiejszych czasach łazienka jest traktowana jako luksus, dobrobyt i zbytek dla tych , którzy mają za duzo pieniędzy :shock:
Zablokowany