Sanatorium z ZUS
- Dzia_dek
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 26 cze 2013 07:55
- Podziękował: 52 razy
- Podziękowano: 91 razy
Re: Sanatorium z ZUS
Tego nie wiedziałem, że można otrzymać zwolnienie L4 przed wyjazdem na rehabilitację.
Cały czas dowiadujemy się czegoś nowego i poszerzamy również swoje wiadomości.
Ciekawi mnie inny aspekt zwolnienia L4. Skoro jest, a raczej ma to być zwolnienie
szpitalne to pada pytanie czy moje ubezpieczenie indywidualne, w którym mam opcję
wypłaty świadczenia za pobyt w szpitalu obejmie taką rehabilitację? Jeśli tak to dla mnie
korzystniej jest dostać zwolnienie szpitalne i 70% świadczenia. Ubezpieczenie pokryje
znacznie więcej niż ta różnica 10 %.
Pisząc sanatorium miałem na myśli budynek, obiekt w którym mamy odbyć rehabilitację.
Przecież zabiegi rehabilitacyjne nie odbywają się w stodole czy w rzeźni tylko w budynku
sanatorium. Chyba po komisji podyskutował bym sobie z panem orzecznikiem.
- Malgi
- Bardzo Pomocny Kuracjusz

- Na forum od: 05 cze 2012 22:04
- Oddział NFZ: Pomorski
- Staż sanatoryjny: 6
Jadę do Dziwnówka od 21 czerwca, a potem na Oddział rehabilitacyjny do Szpitala w Kościerzynie od 26 lipca.Danae pisze:Malgi,
widzę, że jesteś z pomorskiego. Gdzie się wybierasz do sanatorium?
Pozdrawiam
- Malgi

Czytaj wyżejBetina71 pisze:Gdzie będziesz się rehabilitowała?Malgi pisze:Fiolet, masz chyba rację w sprawie tych akt sanatoryjnych. Moja pani doktor, która mnie "badała" też miała grubą teczkę przed sobą. Ja tylko pokazałam wypis ze szpitala i protokół operacyjny, który musiałam skserować. Nawet kurtki nie musiałam ściągać. Na zakończenie pani doktor powiedziała, że zostałam wezwana w sprawie sanatorium, które właśnie zostało mi przyznane.
- Malgi

Wiesz, według mnie to:jovanka96 pisze:Ja mam chyba za "cienką" teczke u nich... bo mi 2 razy odmówili
- albo ZUS uważa, że jesteś na tyle zdrowa, że nie musisz się "naprawiać",
- albo jesteś już w takim stanie, że nie warto Cię rehabilitować, bo nic w Tobie nie naprawią?
Oczywiście żartuję, bo mnie kilka miesięcy temu odmówili renty czasowej, gdzie dostawałabym w tym momencie połowę kwoty świadczenia chorobowego, które aktualnie dostaję.
- Fionka
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 09 mar 2015 18:09
- Oddział NFZ: Łódzki
- Staż sanatoryjny: 2
- Betina71
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 05 lut 2016 08:03
- Oddział NFZ: Śląski
- Staż sanatoryjny: 3
Jaki powód odebrania renty podali,jak motywowali decyzję? Na jaki czas miałaś rentę czasowa?Malgi pisze:Wiesz, według mnie to:jovanka96 pisze:Ja mam chyba za "cienką" teczke u nich... bo mi 2 razy odmówili
- albo ZUS uważa, że jesteś na tyle zdrowa, że nie musisz się "naprawiać",
- albo jesteś już w takim stanie, że nie warto Cię rehabilitować, bo nic w Tobie nie naprawią?
Oczywiście żartuję, bo mnie kilka miesięcy temu odmówili renty czasowej, gdzie dostawałabym w tym momencie połowę kwoty świadczenia chorobowego, które aktualnie dostaję.
- sztani
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 28 gru 2012 09:59
- Staż sanatoryjny: 12
- Podziękował: 2 razy
- Podziękowano: 7 razy
Basiu już kiedyś pisałem wszystkie zwroty wędrują do centrali ZUS w Warszawie i tam dalej są rozdzielane .Sam ostatnio chciałem w ten sposób skorzystać . Niestety nie można .Centrala decyduje co dalej ze zwrotem.basiat pisze:Czy w ZUS-ie też są zwroty, z których można skorzystać w przypadku np. zamiany przydzielonej miejscowości??????
- sztani
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 28 gru 2012 09:59
- Staż sanatoryjny: 12
- Podziękował: 2 razy
- Podziękowano: 7 razy
jeśli tak odebrałeś to Sorki nie było to moim zamiarem .Przytoczyłem to jako osobistą ciekawostkę i doświadczenie .
- Dzia_dek
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 26 cze 2013 07:55
- Podziękował: 52 razy
- Podziękowano: 91 razy
bo jak inaczej nazwać obiekt gdzie przechodzimy rehabilitację? Nie wspominając o sposobie czy
tonie wypowiedzi "szanownego" imć pana doktora.