SZPITAL UZDROWISKOWY

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
malgorzata46
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 21 lut 2015 10:04

Re: SZPITAL UZDROWISKOWY

Post autor: malgorzata46 »

Witajcie . Szpitalne uzdrowisko się należy po pobycie w szpitalu. Wystawia lekarz pierwszego kontaktu zaraz po wyjściu ze szpitala tylko że wypis jest ważny miesiąc i musisz zdążyć wtedy złożyć wniosek do NFZ ... lekarz powinien zaznaczyć na wniosku pobyt szpitalny i dołącza się do wniosku ksero wypisu ze szpitala...Może także lekarz prowadzący Cie w szpitalu również wystawić wniosek ale musi to być choroba przewlekła bo inaczej to za bardzo nie chcą i wysyłają do lekarza pierwszego kontaktu...musi minąć rok od ostatniego pobytu w sanatorium byś móc składać następny wniosek do sanatorium. Jedynie zaletom jet to że czekasz do 6 m. po złożeniu wniosku i za nic nie płacisz masz za darmo cały pobyt... na tym polega szpitalne uzdrowisko...
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Małgorzata46,nie jest do końca tak jak piszesz.W przydziale szpitala uzdrowiskowego decydujący jest rodzaj schorzenia i stan pacjenta,a nie to czy leżało się w szpitalu czy nie i o tym przydziale decyduje lekarz balneolog z funduszu a nie lekarz kierujący.Ten tylko sugeruje odpowiednim zaznaczeniem w rubrykach.
Nie musi również minąć rok,żeby składać wniosek.
Awatar użytkownika
asia13
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 23 kwie 2013 00:15
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: asia13 »

malgorzata46 pisze:Wolała by święta spędzić w domu i pojechać dopiero w maju lub czerwcu...W maju minie 18 miesięcy od ostatniego pobytu....A z tego co czytałam to musi minąć najmniej 18 miesięcy...Tylko zawsze jest pytanie gdzie wyślą... A co Wy polecacie na drogi oddechowe astmę mieszaną....Byłam już w Szczawnie Zdrój , Dąbkach , Jedlinie Zdrój , Lądek Zdrój,,,,
Mnie na drogi oddechowe bardzo służy powietrze Szczawnicy a i inhalacje celkowe ,ktore mi zalecono bardzo pomagały.Tereny też piękne .Myślę,że warto choć trochę pod górę. :)