Polska jest piękna...,perełki - co warto zwiedzić ?

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
AleksandraWroclaw
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 08 wrz 2011 21:34
Oddział NFZ: Dolnośląski
Staż sanatoryjny: 1

Re: Polska jest piękna...,perełki - co warto zwiedzić ?

Post autor: AleksandraWroclaw »

warto zobaczyć Twierdze,Zamki i pałace Dolnego Śląska - jest ich najwiecej w PL, a Zamek Książ jest perełką :!:
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Zamek Książ to rzeczywiście perełka Dolnego Śląska. Miałam okazję go zwiedzić w tym roku jak byłam w Dusznikach. CUDO :!: :!: :!:
forumowicz

Jurata mała miejscowość położona na Mierzei Helskiej .Piękna szeroka plaża od strony morza , molo od strony Zatoki Puckiej .Tu prawdopodobnie Wojciech Kossak namalował swoje dzieła: „Zaślubiny Polski z morzem” i „Na straży polskiego morza”. W bezpośrednim sąsiedztwie Juraty, na obszarze Helu znajduje się ośrodek wypoczynkowy prezydenta RP.[ obrazek zewnętrzny ] .Jadąc z Juraty na Hel polecam odwiedzić dwa obiekty – wieżę kierowania ogniem oraz jedno ze stanowisk artyleryjskich baterii Schleswig-Holstein (największa pod względem kalibru bateria nadbrzeżna na świecie). [ obrazek zewnętrzny ] .Na Helu w pobliżu portu obejrzymy fokarium [ obrazek zewnętrzny ] .[ obrazek zewnętrzny ] Staniemy na ;) Początku Polski :D
Awatar użytkownika
roxy
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 24 sty 2014 23:31
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 7

Post autor: roxy »

Początek Polski w jakim sensie? Bo najbardziej wysunięty punkt na północ jest w Jastrzębiej Górze.
forumowicz

Baranów Sandomierski z renesansowym bastionowym zamkiem magnackim zwany Małym Wawelem .[ obrazek zewnętrzny ] , [ obrazek zewnętrzny ] , [ obrazek zewnętrzny ] :) Jak głosi legenda całus podarowany ukochanej osobie pod ,,Sercem Lasowiackim,, ustawionym na Baranowskim rynku gwarantuje trwały związek i wieczną miłość :serce: :) ;) [ obrazek zewnętrzny ]
forumowicz

roxy pisze:Początek Polski w jakim sensie? Bo najbardziej wysunięty punkt na północ jest w Jastrzębiej Górze.
O tym musisz pogadać z Kaszubami :lol: :lol: Tak pisze na obelisku ;)
forumowicz

Dzięki uprzejmości forumowej koleżanki Gorki zwiedziłam Zamek Tarnowskich w Dzikowie ,tu odbyła się Konfederacja Dzikowska 1734 roku jak również Zjazd Konserwatystów w 1927 roku. W Kaplicy zamkowej bierze swój początek kult cudownego obrazu Matki Boskiej Dzikowskiej. .Jeszcze raz dziękuję B. :D [ obrazek zewnętrzny ]
Awatar użytkownika
agunia3
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 wrz 2012 18:17
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: agunia3 »

Piękne zdjęcia :) no i widoki - szczególnie podoba mi się ten Mały Wawel ale to chyba z sentymentu do Krakowa :)
forumowicz

Długi weekend . Dzień pierwszy , spokojna wycieczka rowerowa po parku pszczyńskim i nad Zaporę [ obrazek zewnętrzny ] [ obrazek zewnętrzny ] .Sobota krótki wypad na Kozią Górę , wspinając się mijamy zdewastowane fragmenty toru saneczkowego który wzbudzał ekstremalne emocje – wiraże, beczki, altany czy labirynty. Popularność tej dyscypliny przyczyniła się do rozwoju schroniska pod szczytem Koziej Góry, które nawet nazywane było Rodelhütte – czyli schronisko saneczkowe.[ obrazek zewnętrzny ] Przyroda wygrywa z dziełem ludzkich rąk [ obrazek zewnętrzny ]Widoczność nie najlepsza , pochmurno ....Bielsko w dole .[ obrazek zewnętrzny ] Ciekawostka na końcu szlaku [ obrazek zewnętrzny ] [ obrazek zewnętrzny ]
Awatar użytkownika
Suzen
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 kwie 2014 07:56
Podziękował: 67 razy

Post autor: Suzen »

Smugo ,ciekawa wycieczka.Obcowanie z przyrodą ....i nie tylko jest wytchnieniem i odskocznią od codziennego dnia. Dla mnie to nieznane strony,miejsca.
Pozdrawiam :kwiat:
ODPOWIEDZ