Prewencja ZUS

Inne tematy okołosanatoryjne, nie mieszczące się w powyższych działach.
Rachel
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 kwie 2013 19:16
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 2

Re: Prewencja ZUS

Post autor: Rachel »

margot pisze:Rachel to Ty sama decydujesz czy chcesz zwolnienie czy nie .
No nie wierzę. Czyżby ZUS był taki hojny? Oczywiście jeśli mam wybór to wybieram zwolnienie :)
Awatar użytkownika
margot
W naszej pamięci
W naszej pamięci
Na forum od: 26 lip 2010 13:17
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: margot »

W tej kwestii tak :lol: ja również wybrałam zwolnienie .
Rachel
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

violet58 pisze:W przypadku prewencji ZUS sama wybierasz czy na pobyt ma być wystawione zwolnienie czy też nie. Czasem odbywa się to w recepcji czasem podczas badania wstępnego. W "Równicy" byłem w ramach zwolnienia, a w Nałęczowie nie.
Gdy dzisiaj byłam na wizycie lekarskiej, doktor opowiedziała mi historię. Jeden z jej pacjentów podczas zwolnienia lekarskiego został wezwany na kontrolę. podczas której cofnięto jemu zwolnienie uznając zdolnego do pracy. Tak się złożyło iż wcześniej złożył on wniosek o sanatorium w ramach prewencji. Po komisji lekarskiej w sprawie sanatorium uznano iż na okres sanatorium otrzyma on zwolnienie lekarskie. Różnica pomiędzy komisją lekarską w sprawie zwolnienia a tą drugą wynosiła 4 dni. Jedni jakby drugim zaprzeczyli. Jedni cofnęli zwolnienie po czym na nowo to zwolnienie przyznali i pacjent wyjechał w ramach zwolnienia lekarskiego. No i jak tu ufać organom państwowym :)
Rachel
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

margot pisze:W tej kwestii tak :lol: ja również wybrałam zwolnienie .
Gdy w zeszłym roku mąż przebywał na dłuższym zwolnieniu lekarskim, także 2 razy stawiał się na komisję lekarską. Gdy był drugim razem, Pani doktor zauważyła iż jego zwolnienie niebawem "dobije" do 182-ch dni, wówczas wezwała do siebie sekretarkę którą to poprosiła aby niemalże natychmiast wypisała wniosek do sanatorium. Po tygodniu mąż otrzymał przesyłkę a w niej skierowanie do sanatorium w ramach prewencji no i oczywiście podczas zwolnienia. Gdy wrócił z sanatorium miał jeszcze dwa tygodnie zwolnienia, wszak zwolnienie miał wystawione maksymalnie czyli na ponad miesiąc jednorazowo
Rachel
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Tak podsumowując - ja myślę, że każdy ZUS rządzi się swoimi prawami
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 84 razy

Post autor: darek »

Rachel

Bez urazy WSZYSTKIE Instytucje w POLSCE działaja wg ustalonego GRAFIKU -SCHEMATU
Żaden oddzial ZUS czy tez NFZ nie będzie ZMIENIAŁ tego co poniekąd ma narzucone z GORY -jest to rzesza urzędnikow ,ktorym nie w sosoie wychylanie się ze STANDARTOW ustalonych odgórnie

Zdaje sobie sprawe ,że TROSZKĘ sie "Zakrecilas " w Tym Temacie -Wydaje mi sie nawet czytając Twe wpisy z dnia dzisiejszego ,że troszke Niejednokrotnie SAMA -SOBIE odpowiadałas na ..Swe PYTANIA

Zreszta Violet ,który korzystał z tej formy leczenia w dwoch zdaniach wyjasnił cele

A co tyczy sie BADAŃ skoro lekarz z ZUS zaleciil do Wniosku prosisz ,że sa to badania z ZUS i Pani w laboratorium czy też w RTG poprostu przyśpiesza w/w badania ,aby złozyc je tak JEST w wojślaskim jak i chyba w całej POLSCE.
pozdrawiam i bądź dobrej myśli
Pobyt w Sanatorium NIE ma Za ZADENIE CIE ..Wyleczyć On ma ograniczyć i nie dopuścicć do Powiklań i kolejnych schorzeń
Awatar użytkownika
violet58
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 14 sty 2012 20:26
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 15
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 12 razy

Post autor: violet58 »

cekaj pisze:
violet58 pisze: ja dwa lata temu nie będąc na zwolnieniu dostałem skierowanie do Ustronia w Beskidzie Śląskim
Tak zapytam. Sami z siebie przysłali skierowanie? :roll:
Po kwalifikacji przez lekarza-orzecznika ZUS sami przysłali i to w dodatku ze Zduńskiej Woli :D :lol: :lol:
Za pośrednictwem poczty rzecz jasna, nie musiałem jeździć po skierowanie. :D :D
cekaj
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 18 gru 2013 17:06
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: cekaj »

Ok. Ja myślałem, że gdy byłeś na zwolnieniu to ni stąd ni zowąd przysłali Ci skierowanie. :shock:
Rachel
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

darek pisze:Rachel

Bez urazy WSZYSTKIE Instytucje w POLSCE działaja wg ustalonego GRAFIKU -SCHEMATU
Żaden oddzial ZUS czy tez NFZ nie będzie ZMIENIAŁ tego co poniekąd ma narzucone z GORY -jest to rzesza urzędnikow ,ktorym nie w sosoie wychylanie się ze STANDARTOW ustalonych odgórnie

Zdaje sobie sprawe ,że TROSZKĘ sie "Zakrecilas " w Tym Temacie -Wydaje mi sie nawet czytając Twe wpisy z dnia dzisiejszego ,że troszke Niejednokrotnie SAMA -SOBIE odpowiadałas na ..Swe PYTANIA

Zreszta Violet ,który korzystał z tej formy leczenia w dwoch zdaniach wyjasnił cele

A co tyczy sie BADAŃ skoro lekarz z ZUS zaleciil do Wniosku prosisz ,że sa to badania z ZUS i Pani w laboratorium czy też w RTG poprostu przyśpiesza w/w badania ,aby złozyc je tak JEST w wojślaskim jak i chyba w całej POLSCE.
pozdrawiam i bądź dobrej myśli
Pobyt w Sanatorium NIE ma Za ZADENIE CIE ..Wyleczyć On ma ograniczyć i nie dopuścicć do Powiklań i kolejnych schorzeń
Oj Darku, Darku jak mało wiesz a mądrości swe wygłaszasz. Jeśli już chcesz pouczać to pisz o swoim regionie, a nie porównuj wszystkich do swojego. W moim mazowieckim jest zupełnie inaczej jak w Twoim śląskim. Ba, powiem więcej w samym mazowieckim jest wiele oddziałów ZUS i z tego co się zorientowałam bywa także różnie, a do tego dorzucę jeszcze to iż gdy dzisiaj poprosiłam Panią rejestratorkę aby przyspieszyła mi rtg kl p i wyjaśniłam o co chodzi ta mi na to, że jej to w ogóle nie interesuje. Ona ma terminy na klatkę, na kręgosłup, na głowę itd i nie zamierza dla Pani X zmieniać cokolwiek. Widzisz zatem, że nikt się nie będzie "naginał" dla Pani "Rachel". Poza tym ja nie odpowiadałam sama sobie na pytania (pytania tendencyjne znam z Rejsu) tylko czasem coś sugerowałam. Za odpowiedzi wszystkim serdecznie dziękuję. To cenne informacje jak dla mnie :)
Rachel
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

I jeszcze coś do Darka.
Otóż jadąc TYM RAZEM do sanatorium mam nadzieję na wyleczenie, wszak to co mi aktualnie dolega mogą tylko zabiegi "zlikwidować" a skoro w najbliższej placówce w której mogłabym poddać się takim zabiegom oczekiwanie jest długie stąd właśnie propozycja mojej doktor prowadzącej abym skorzystała z prewencji ZUS. Są dolegliwości, które odpowiednimi zabiegami można całkowicie usunąć. jeśli jesteś innego zdania to znaczy, że niewiele się znasz na tym jaką "moc" posiadają odpowiednio dobrane zabiegi. Widocznie Ty aż takiej nie potrzebujesz a może nie oczekujesz ;)
ODPOWIEDZ