Niepełnosprawność

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Re: Niepełnosprawość

Post autor: Felice »

Darek pomyśl trochę zanim znów coś napiszesz…
Przeczytaj jeszcze raz dokładnie co napisałam. Ty masz tylko jedno w głowie…
Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 18 maja 2016 10:12
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 16
Podziękował: 259 razy
Podziękowano: 138 razy

Post autor: GIENIA »

Ktoś prosi nas o % , to nie znaczy , że musimy ulegać tej prośbie .... mnie też kilka osób prosiło , a przekazywałam swój % , i nie tylko swój , dla jednej osoby . Mamy to teraz komuś wypominać :?: , tym bardziej , jeśli nie pomogliśmy :roll:
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

darek pisze: 23 kwie 2023 23:12 SUPER ,że Pani TAK BRONI Pana Mareczka Warszawiaka
SUPER

Pan Marek
Wyraźnie napisał co Go Interesuje
DOFINANSOWANIE do Pobytu Wczasowego

Wiem ,że Pani Ma mocno pod Górkę że Mną
BO............................................................................................................
Wiem ,że Wszystko co co Złe to nie koniecznie Pan z Gdańska Tylko JA
Pani nie broni Pana Mareczka, który nie jest warszawiakiem … pani również nie ma z Panem pod górkę.
Piszę to, co czuję w danym momencie i najważniejszego z tego co napisałam nie zrozumiałeś, a szkoda.
Awatar użytkownika
Hipokryt
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 11 lut 2015 18:49
Staż sanatoryjny: 21

Niepełnosprawość

Post autor: Hipokryt »

Kleinehexe pisze: 21 kwie 2023 19:43 Hipokryt, bardzo bym prosiła o sprecyzowanie komu stawiasz tę diagnozę, bo nieporozumienia powstają. :roll:
To jest pytanie retoryczne. Wystarczy śledzić temat i odpowiedź gotowa :)

Noszenie w sobie nienawiści jest poważną niepełnosprawnością, która znacznie utrudnia normalne funkcjonowanie, Niestety, na tą przypadłość nie dają orzeczenia o niepełnosprawności, czyli dawnej grupy inwalidzkiej. Tu żadna rehabilitacja nie pomoże, ale dobry psychoterapeuta miałby co robić. Imienia pacjenta nie wymieniam ;)
Kleinehexe
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 20 mar 2020 22:12
Podziękował: 26 razy
Podziękowano: 73 razy

Post autor: Kleinehexe »

Hipokryt, mylisz się, pojęcie rehabilitacji jest bardzo szerokie i obejmuje również terapię psychologiczną. 8-)
Zgodzę się natomiast ze stwierdzeniem, że noszenie w sobie nienawiści bardzo nam szkodzi, odbija się to na naszym zdrowiu, nie tylko psychicznym. Podobnie działa trzymanie w sobie żalu, urazy itp. uczuć. Za to umiejętność odpuszczania, wybaczania może mieć dla nas zbawienne skutki. :D
Awatar użytkownika
Hipokryt
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Niepełnosprawość

... to prawda, czyli znów "pełna zgoda" :D
Psychoterapia jest również pewną formą rehabilitacji, która nie zawsze znajduje zrozumienie i rzadko ma miejsce na turnusach rehabilitacyjnych dla osób niepełnosprawnych :( Nie należy tego mylić ze standardowymi zabiegami wykonywanymi np. w sanatoriach. :roll:
Tak, czy inaczej, należy dołożyć wszelkich starań, aby ta niepisana niepełnosprawność, jaką jest nienawiść, na dobre opuściła pacjenta ;)
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Każdy, kto ma pojęcie czym jest rehabilitacja doskonale wie czego dotyczy. Nie traktuj nas jak dzieci w szkole i nie tłumacz spraw oczywistych. Chcesz komuś coś wytknąć, napisz wprost.
Noszenie w sobie nienawiści jest poważną niepełnosprawnością, która znacznie utrudnia normalne funkcjonowanie
Może również nie przesadzaj, sam doskonale wiesz co znaczy niepełnosprawność, więc z tego raczej nie ironizuj.
Awatar użytkownika
Hipokryt
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Niepełnosprawność

Kleinehexe pisze: 24 kwie 2023 06:10 (...) Idź do najbliższej fundacji działającej na rzecz dzieci z niepełnosprawnościami. Zarejestruj się jako wolontariusz, weź puszkę i idź pod market kwestować, może spotkasz tam swoje odbicie w lustrze, a już z pewnością będziesz miał okazję odczuć co znaczy obojętność.
Być może wtedy zrozumiesz jak to przyjemnie jest prosić o jałomużnę.
Tym razem zdecydowanie nie zgadzam się wobec takiej porady :o
Nasz Przyjaciel forumowy jest dużym, silnym mężczyzną w kwiecie wieku i sam widok takiej osoby kwestującej z puszką wyglądałby co najmniej niewiarygodnie a nawet komicznie :lol: Co innego, gdyby kwestowała osoba o widocznej niepełnosprawności lub w podeszłym wieku. Inna sprawa, to czy naprawdę pieniądze uzbierane do puszki danej fundacji, trafią do najbardziej potrzebujących a nie np. "na cele statutowe" :?: I czy najlepsza pomoc to pieniądze :?: Czy nie lepiej zachęcić do osobistego pomagania np. jako opiekun-wolontariusz na turnusie lub choćby w codziennym życiu :?: :roll:
Kleinehexe
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 20 mar 2020 22:12
Podziękował: 26 razy
Podziękowano: 73 razy

Post autor: Kleinehexe »

Ależ Hipokrycie, to jawna dyskryminacja osób o potężnej posturze ciała i
wzmacnianie stereotypowych przekonań. :o :shock:

Myślę, że nie każda osoba z niepełnosprawnością czy osoba starsza jest w stanie kwestować osobiście, choć pewnie wiarygodność takiej zbiórki w oczach ludzi wzrasta.
Oczywiście pomagać można w różny sposób, jeśli tylko ktoś tego chce. Nie musi to być wyłącznie pomoc finansowa, jednak odniosłam się do tej formy, gdyż na jej temat toczyła się dyskusja. :)
Każdy niech sam decyduje czy i jak będzie pomagać i nikt nie ma prawa tej decyzji podważać, jedynie osoba, której tę pomoc się niesie, gdyby tego sobie nie życzyła.
Awatar użytkownika
dani888
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 12 lis 2019 20:15
Oddział NFZ: Podlaski
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: dani888 »

No tak... c.d. wyśmiewania się z Darka , pytanie tylko - czemu ma to służyć ?
Posty odbiegają od tematu więc moim zdaniem Moderator powinien też zamknąć ten temat .
Nie zgłaszam ale mam nadzieję , że w wolnej chwili przeanalizuje .
Odnośnie nienawiści to fakt - stwierdzam , że są tu takie osoby i to nie jest Darek .
Tutaj moim zdaniem nie potwierdza się powiedzenie , że od nienawiści do miłości jest jeden krok .
Druga sprawa - wygląda mi to na super prowokację i mniemanie o tym , że zostanie to bez
żadnych konsekwencji jak było dotychczas :evil: .
Przypominam , że temat ma nazwę ,,Niepełnosprawność " !
ODPOWIEDZ