Busko Zdrój sanatorium Rafał

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
Awatar użytkownika
gosiam
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 01 mar 2013 18:28
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 16
Podziękował: 1 raz

Re: Busko Zdrój sanatorium Rafał

Post autor: gosiam »

bogjan pisze: 06 sie 2020 15:30 Gosiam ,na kiedy masz ten przydział do RAFAŁA?
Sorki że się nie odzywałem ale w pracy urwanie głowy w domu nie lepiej . Do Rafała jadę 27 sierpnia. Dziś robiłam test...ciekawe czy będzie ok. Czekam ba wynik. Ale walizka już spakowane.
Awatar użytkownika
gosiam
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

anikop pisze: 02 sie 2020 22:05 Rozmawiałam wczoraj ze znajomą, która wróciła z RAFAŁA. Kuracjuszy mniej, bo reżym sanitarny więc luźniej. Do miasta można dostać się takim pojazdem w rodzaju odkrytego wagonika; odjeżdżał spod sanatorium WŁÓKNIARZ, który jest niedaleko RAFAŁA. Objeżdża miasto pokazując najważniejsze miejsca. Co prawda osobiście nie korzystałam, bo Busko znam na tyle, na ile jest to potrzebne. Bilet kosztował 5 zł. WŁÓKNIARZ, to potężny kompleks sanatoryjny, RAFAŁ bardziej kameralny.
Co roku różne biura podróży oferowały propozycje ciekawych wycieczek. Przykładowo: na Św. Krzyż w Górach Świętokrzyskich, do Krakowa, do Tarnowa, do Sandomierza, do jaskini RAJ k. Kielc i wiele innych. Były to wyjazdy jednodniowe.
W Domu Kultury działa kino. Odbywały się też tam bardzo popularne koncerty orkiestry zdrojowej. Przyjeżdżali również różni artyści z koncertami, m. in. w muszli koncertowej w parku. Było w czym wybierać i nie sposób nudzić. Jak będzie teraz? Oto jest pytanie :shock:
Tańców nie ma i to jest mankament. W RAFALE były tańce pod taką wiatą tuż przy budynku, a we WŁÓKNIARZU na tzw. dechach vis a vis RAFAŁA. Kto nie tańczył, mógł usiąść na ławeczce, posłuchać, porozmawiać, poznać kogoś. Było sympatycznie. Prawdopodobnie są tańce na GÓRCE, ale tam nie byłam, bo tam nigdy nie grali. Dopiero teraz, ale to niesprawdzone info. I idąc tam trzeba przejść przez ruchliwą jezdnię. Spory kawałek i pod górę, niestety. GÓRKA to szpital ortopedyczno-rehabilitacyjny.
Należy zaopatrzyć się w środki przeciwkomarowe, bo w tym roku inwazja... W Zdroju jest dużo zieleni, bo park stary, nowy, alejki, itp., itd., a więc warunki sprzyjające komarom. :evil:
No i ceny. Zawsze było drogo, a teraz na pewno jeszcze drożej. :roll: Na ryneczek z RAFAŁA dosyć daleko.
Nie wiem, czy odpowiedziałam na wszystkie pytania, ale starałam się.
Życzę Paniom zdrowia, dobrego samopoczucia i niezapomnianych wrażeń z pobytu w Busku. Pozdrawiam bardzo serdecznie. Aniela. :kwiat:
Super. Bardzo dziękuję. Nie wchodziłem na forum z uwagi na brak czasu. Ale przekazane informacje sa bardzo pomocne. Zobaczymy jak jest będąc na miejscu. Mam świadomość że ten rok jest wyjątkowy i wszędzie jest inaczej. Pozdrawiam i życzę udanego wypoczynku fantastycznych zabiegów i dobrego towarzystwa.
Awatar użytkownika
anikop
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 14 sie 2016 22:24
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: anikop »

Wróciłam z Buska. Niestety, wrażenia minorowe. Może dlatego, że byłam na kwaterze nie w sanatorium. Mieszkałam sama. ale poznałam się z ludźmi z NS i w sumie nie było źle.
Zabiegi są bardziej dostępne, bo mniej kuracjuszy. W każdy dzień-mierzenie temperatury i podpis na liście dołączonej do karty zabiegów.
Tańców nie ma, chyba że gdzieś ukradkiem. Lekarz uzdrowiska nie wyraża zgody.Nie ma komarów. Park częściowo udostępniony, ale roboty nadal trwają, co jest uciążliwe. W barze w parku gra facet, ludzie tańczą na powietrzu. Oficjalnie to muzyka do posłuchania, bo tańczyć nie można. Drożyzna. Ale jest biedronka.
Pozdrawiam. Życzę udanego pobytu, dobrych zabiegów, ciekawych znajomości.
Załączniki
IMG_20200810_174352.jpg
Awatar użytkownika
Atina
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 19 sie 2011 09:29
Oddział NFZ: Pomorski
Podziękował: 158 razy
Podziękowano: 76 razy

Post autor: Atina »

Anikpol dziękuję za zdjecie🌺..fajnie że Busko inwestuje w stary piękny park...
Ciekawe jak długo jeszcze będą w nim trwały prace :roll:
Awatar użytkownika
gosiam
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

W Busku będę pierwszy raz więc będę spacerować i zwiedzać. No i wypoczywać i korzystać z zabiegów...oby były skuteczne. :roll:
Awatar użytkownika
gosiam
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Obiecałam opisać swoje wrażenia odnośnie pobytu w Busku w dobie Covidka oraz spostrzeżenia na temat uzdrowiska. Jestem w Rafale 4 dzień. Na miejscu byłam o 8.39. Wejście do budynku tylko w maseczce przed recepcją mierzona jest temperatura. Wypełnia się też oświadczenia że nie przebywalam z osobą chora itp. Następnie załatwia się formalnosci meldunkowe i przydział pokoju. Ale bez klucza. Klucze dostajemy ok. 13tej . Bagaż zostawiamy na holu i idziemy do lekarza. Ok. 11tej na jadalnię aby załatwić numer stolika i ustalić zmianę posilkow. Ok. 12tej u pielęgniarki odbiór karty zabiegowej. O 13tej pierwsza zmiana ma obiad. A bagaże cały czas są na holu. W tym samym dniu są już zabiegi które zaczynają się od godz. 14tej . Ja na szczęście załatwiłam wszystko w miarę sprawnie ale tylko dlatego że klucz do pokoju dostałam ok. 11.15. Ośrodek jest nieduży..tak na ponad 100 kuracjuszy w całym ośrodku poruszamy się w maseczkach. Wchodząc na zabuegi i stołówkę dezynfekcja rąk. Codziennie idąc na kolację przed wejściem na jadalnię mierzona jest temperatura. Jedzenie jak przez te kilka dni było smaczne ale porcję niezbyt duże mnie wystarczają ale panom może być mało. Mogłoby być więcej warzyw do śniadania i kolacji. Przy stolikach 4osobowych siedzą 2 osoby A przy 6osobowych po 4 osoby. Czekajac na zabuegi zaznaczone sa miejsca gdzie można usiąść. Na mieście mało kuracjuszy. Wieczorki nie odbywają się. W parku gra grajek ale tylko by posłuchać muzyki. No chyba że ktoś ma kaprys i niesamowite parcie to może tańczyć przed ogródkiem piwnym na powietrzu. W wielu uzdrowiskach typu Marconi i innych otwarte są tylko boczne wejścia no i tylko dla tych którzy tam mają swoje turnusy. Pozostali gdyby chcieli zobaczyć jak jest w tych sanatoriach nie wejdą. Podobnie jak rodziną którą przywiezie Cię do uzdrowiska też nie może wejść wtargac Ci bagaży. Tyle opisałam w tej chwili. O pokojach opiszę później. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
anikop
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz

A, ja narzekałam, że na leczeniu ambulatoryjnym jest nie fajnie. Teraz oceniam, że nie było źle, a nawet fajnie. Bo poznałam ludzi z N S. Pozdrawiam towarzystwo z Cafe Obsession ul. 1 Maja.
Załączniki
IMG_20200808_123702.jpg
IMG_20200808_123702.jpg (56.81 KiB) Przejrzano 3591 razy
Awatar użytkownika
anikop
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz

bogjan pisze: 06 sie 2020 15:30 Gosiam ,na kiedy masz ten przydział do RAFAŁA?
I jak w Busku ? Podzielcie się wrażeniami. :serce:
Awatar użytkownika
gosiam
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Minął tydzień jak jestem w Busku. Ogólne wrażenia są ok. Na zabiegi nie narzekam aczkolwiek miewalam lepsze. Najważniejsze że wszystkie są na miejscu. Rehabilitanci sympatyczni. Jeśli zachodzi konieczność zrobienia zabiegu nie na swojej godzinie nie widzą problemu. Jednak jeśli komuś zależy na basenie to w Rafale basenu nie ma. Jedzenie naprawdę smaczne. Przez czas gdy tu jestem potrawy nie powtarzały się...No może jajecznica ba śniadanie była dwukrotnie. Jestem od 27 sierpnia. A teraz o pokojach. I tu jest problem. Jestem w pokoju dwuosobowym z balkonem. Nie przy wszystkich pokojach sa balkony. Sam pokój wyposażony jak większość pokoi w podstawowe sprzęty niestety zyzyte dość znaczenie. Pokój dla dwóch osób trochę za mały. W pokoju jest tv , lodówka i czajnik. TV płatne 21zl a czajnik 10zl od osoby. W szafie ubraniowej nie ma półek tylko możliwość wieszania ubrań chyba że w nadstawce ale tam aby sięgnąć ubranie trzeba wchodzić na krzesło. Jest jedna polka pod powieszonymi ubraniami. Nad łóżkami zamocowane są tez połki. Jednak najgorszym problemem jest łazienka i wc . W moim pokoju te dwa pomieszczenia są osobne. WC jest tak malutkie że gdy siada się na muszli to kolanami sięga się drzwi. Osoba większej postury aby podciągnąć gacie musi otworzyć drzwi i wyjść do pokoju 😁. Łazienka to kabina prysznicowa i umywalka. I podobnie jak wc potwornie malutka. Po wzięciu prysznica aby się wytrzec trzeba to zrobić stojąc w kabinie. Korzystając z umywalki trzeba stać na baczność. Tyle o pokoju. W sumie jestem z pobytu zadowolona...Jestem z kuzynka więc dajemy radę. Spacery i spacery. Relaks i drineczek 😁 Tańców w Busku nie ma. W parku w ogródku piwnym grają i w Belwederskiej. Jednak przyklejone są kartki z zakazem tańców. Ci których nogi same rwa na parkiet tańczą na chodniku lub w parku przed ogródkiem. Nie jest to olbrzymia grupa ludzi pojedyncze przypadki. Nie są to wieczorki sprzed Covidka. Jeśli są jakieś pytania proszę pisać odpowiem. Może nie od razu bo jest tu też olbrzymi problem z zasięgiem zarówno internetu jak i rozmowy telefonicznej . Pozdrawiam
Awatar użytkownika
gosiam
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Dodam że same Busko bardzo mi się podoba. Jest gdzie spacerować . I gdyby nie sytuacja z wirusem byłoby rewelacyjnie. Byłyby też wycieczki i normalne tancowanie. Nie wiem, czy nie przyjadę tu jeszcze raz ale już po pandemii. 😊
ODPOWIEDZ