Pokoje z umywalką a bez łazienki - zachować - broń Boże nie likwidować!

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
AgaC
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 04 mar 2016 22:18
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 8

Re: Pokoje z umywalką a bez łazienki - zachować - broń Boże nie likwidować!

Post autor: AgaC »

Dlatego powinien być wybór.
Wybór miejscowości, sanatorium i standardu.
Ja byłabym gotowa zapłacić więcej i czekać dłużej i wybrać warunki takie jak mi odpowiadają- czyli jednoosobowy pokój z łazienką. Nie jestem w stanie wyobrazić sobie chodzenia na korytarz i prezentowania wszystkim mojej nocnej garderoby.
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 mar 2014 14:39
Oddział NFZ: Śląski
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 36 razy

Pokoje z umywalką a bez łazienki - dyskusja ...

Post autor: jacky6 »

Bodaj z trzykroć otwierałem ten wątek aby nie tylko przeczytać ale swoją opinię wyrazić.
Odbieram intencję Ojca Założyciela wątku idącego z otwartą przyłbicą jako artykułowanie sytuacji materialnej kuracjuszy.
Inne aspekty to już inna bajka.
A zatem stwierdza, że skromnie uposażonego kuracjusza nie stać na większą o ca 300 pln dopłatę do pokoju z łazienką i trochę dalej ( w domyśle ) ujawnia, że woli ową nadwyżkę przeznaczyć na pobyt w tancbudzie.
Imć Tadeusz wnioskuje pozostawienie pewnej puli dla takiej grupy kuracjuszy.
Pozostałe osoby wypowiadające się w tej kwestii w przeważającym zakresie opowiedziały się za pełnym komfortem i to nie tylko dla psychiki ale aspektów higieniczno-zdrowotnych.
Warto byłoby przeprowadzić taką ankietę i tutaj kłaniam się niziutko Adminowi - czy istnieje naprawdę i w jakim zakresie liczba potencjalnych kuracjuszy chętnych do skorzystania z skromnie wyposażonych pokoi.
Moje zaś wspomnienia sprzed lat z Lądka Zdroju skonfrontowane z teraźniejszością wykazują, że tamtejsze Złocienie czy jak im tam było świecą teraz pustymi oczodołami okien. Przyczyną - jedną z najważniejszych - było to, że tamże na każdym piętrze było ca 8 pokoi 3 - 4 osobowych z umywalkami ( częstokroć z czasów sprzed II wojny światowej ). Zaś na korytarzu były dwa kibelki dla każdej z płci i tak samo dwa odrębne natryski.
Nie każdy kuracjusz miał przepisane "mokre" zabiegi a jak mu się nie chciało lub olewał prysznice to wiadomo jaki były aromaty w pokojach.
Nadmieniam, że w owych budynkach były organizowane pod pieczą związków zawodowych tak zwane wczasy lecznicze, które różniły się od sanatorium jedynie krótszym czasem trwania i koniecznością wcześniejszych powrotów do sanatorium wieczorną porą.
A że wszystkie były za frico to nikt darowanemu koniowi do zębów nie zaglądał i nie narzekał.
Czasy się zmieniły a z nimi standardy.
Obecnie biorąc pod uwagę skromnie uposażonego kuracjusza - kuracjuszkę z regionu śląskiego mającego szansę kuracji raz na 5 lat to nie wydaje się niemożliwym zapełnienie plastykowej świnki monetami dającymi kwotę wymaganą na dopłatę do normalnego standardu a przecież jeszcze dorosłe a dawno już odchowane dzieci też mogłyby co pewien czas dołożyć się.
To na razie tyle.
:mrgreen: to przyjemnie żyć marzeniami twardo stąpając po ziemi... :ugeek:
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Warto byłoby przeprowadzić taką ankietę i tutaj kłaniam się niziutko Adminowi - czy istnieje naprawdę i w jakim zakresie liczba potencjalnych kuracjuszy chętnych do skorzystania z skromnie wyposażonych pokoi.
A czemu niby taka ankieta miałaby służyć? Dla twojej wiedzy?
Ponadto kompletnie nie rozumiem argumentu finansowego .Rożnica między pokojem z łazienka i bez wynosi 5 złotych za dobę co w efekcie daje 100 złotych za cały pobyt.Jest to zapewne dla wielu znacząca kwota,jednakże nie jest to koszt który każe zrezygnować z wygody.
A w kwestii higieny to ci są brudasami będą bez względu na łazienkę,czy jej brak.
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Tadeusz Kolinski pisze: Nie tylko ja nie życzę sobie likwidacji pokoi bez łazienki - niestety z łazienką są droższe od "umywalkowych". Ci pozostali których jest większość w sanatoriach są biedniejsi...
Cytuję Imć Tadeusza.
Który zauważył, że większość kuracjuszy jest biedna i nie stać ich na uzbieranie 100 złociszy na łazienkę.
Opinie co do statusu finansowego kuracjuszy jakże są na tutejszym forum i nie tylko - zróżnicowane...
Ale to znów inna para butów do obgadania...

:mrgreen: .... :mrgreen:
Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 18 maja 2016 10:12
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 16
Podziękował: 259 razy
Podziękowano: 138 razy

Post autor: GIENIA »

A ja popieram Tadeusza .... może nie większości nie stać , ale są takie osoby .... widzę problem w czym innym ... aby była możliwość wyboru standardu pokoju ... ot co :!:
Dla jednych 100 zł , to drobne w tylnej kieszeni spodni , dla innych , to dobrze strzeżony kapitał ... :roll:
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 mar 2015 18:09
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Fionka »

Gieniu ale my nie mamy wpływu na to co nam NFZ przydzieli .Jak trafisz na obiekt bez łazienek to albo jedziesz albo z powrotem do kolejki :roll: i kasa nic nie pomoże .To nie turnus reh . że bukujesz w/g uznania i zasobności portfela.
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Tadeusz Kolinski pisze: Jak ktoś ma za dużo kasy i musi, naprawdę musi z łazienką, to od groma jest tych SPA i innych nowych prywatnych z luksusami...
Niech taka osoba nie zajmuje NFZtowskich tańszych sanatoriów (pokój bez łazienki) gdzie chcą przyjeżdżać ludzie z mniejszą kasą albo wręcz biedniejsi emeryci.
A to jeszcze taka jedna perełka do wyświetlenia.
Owszem, są osoby co mają dużo kasy i muszą a chcą - pojechać - skorzystać z zabiegów - to pojadą - szczególnie jak mają perspektywę czekania 5 kolejnych lat na realizację skierowania z NFZ jak w śląskim NFZ.
Lecz uszło na pewno uwadze Imć Tadeusza, że aby mieć większą kasę odprowadza się wielokrotnie wyższe składki na rozmaite fundusze związane ze zdrowiem.
Czy z tego tytułu ma dany / dana "bogaty" / "bogacka" być pozbawionym prawa skorzystania z sanatoriów NFZ jako tańszych z pokojem bez łazienki ?
Raczej takie osoby dobijają się z góry o pokój z łazienką pozostawiając bez żalu pokoje jeno z umywalką skromniej uposażonym.
I jeszcze tak na marginesie - w okresie ostatnich 2,5 roku gościłem w 3 polskich sanatoriach o czym w detalach:
1. 2014 Jubilat Lądek Zdrój ( sponsor ZUS - uzdatnianie niedoszłego rencisty ) - wyłącznie pokoje z łazienkami plus dwa byłe apartamenty zamienione na 2 dwójki ze wspólną łazienką.
2. 2015 barak zwany Magnolią w Gołychczałkowicach ( sponsor NFZ ) gdzie na ca 20 pokoi jakieś 30 % z łazienką.
Gdyby było oczko na wniosku lekarskim wskazujące życzenie przyszłego kuracjusza o przydział pokoju tylko z umywalką z całą pewnością Tadzio zaliczyłby kurort podgórski - widać Beskidy na horyzoncie.
3. Sanatorium Revita w Muszynie ( sponsor ZUS - stypendium emeryckie ) 5-dniowy pobyt relaksujący - wszystkie pokoje dwójki z łazienką plus 3 apartamenty.
Lekko reasumując - ponieważ przeglądałem stronki www wielu polskich sanatoriów - większość się chwali 2kami z łazienką a takie tanie z umywalką są mocno skrywane przed światem.
PS - zapodałem pierwsze sanatorium bez łazienek a z umywalkami.
Kto się dołoży do rankingu ?
Do kwestii Nowych Łazienek w Krynicy Zdroju powrócę odrębnym tekstem.

I to tyle na teraz.

Ićta spać, może Wam się przyślą umywalki w pokoju z wieszakami obok na ręczniki i kolega pryskający wodą z mydlinami po goleniu lub myciu zębów lub praniem skarpetek.
I będzie tanio i milusio ...

:mrgreen: to przyjemnie żyć marzeniami twardo stąpając po ziemi... :ugeek:
Tadeusz Kolinski
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 21 maja 2013 10:25
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Tadeusz Kolinski »

:lol:
No to po ziemi.
Pełnopłatne oczywiście. Chyba że NFZ raz na 3,5 roku
1 osobowy oczywiście (nie ma golenia się we wspólnej umywalce) - czy podałem że chodzi tylko o 1-osobowy?
Nie wyobrażam sobie dzielić z kimś pokój/umywalkę.
Nowe Łazienki Mineralne - pokój 1 os z łazienką - od 2.486,- zł do 2.570,- zł
pokój 1 os z umywalką - od 1.562,- zł do 1.646,- zł
Różnica ok 900,- zł.
NFZtowskie różnica 140,- zł. ale trzeba nie umrzeć, oczekując parę latek...
Ale co z Ustroniem sanatorium Złocień do jednej umywalki 8 osób (jedna umywalka na 4 pokoje).
To jest to samo co pokój bez łazienki? :mrgreen: Tych piramid podobno tam więcej... Ślubna była.
A swoją drogą - w ciągu 30 miesiecy 3 sanatoria? Co 10 miesięcy w sanatorium? Jak to sie załatwia? Tesz
chcem i muszem
(jak mawia pewien ałtorytet) Z moich stron. Ten ałtorytet.
AgaC
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 04 mar 2016 22:18

Post autor: AgaC »

Tadeusz Kolinski pisze:Nie wyobrażam sobie dzielić z kimś pokój/umywalkę.
A wyobrażasz sobie,ze ktoś nie chce z kimś dzielić sedesu?
Awatar użytkownika
To_ja_Jowita
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 27 sty 2017 22:02
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: To_ja_Jowita »

Ludzie nie bądźmy aż takimi minimalistami, całe życie łożymy składki na tą służbę zdrowia, cholera należą nam się "godne" warunki w sanatoriach.
Zabiegi na miejscu lub w miarę możliwości w bardzo bliskiej odległości, pokoje z łazienkami, czystość w pokojach, zdrowe i smaczne jedzenie. Czy to jest tak dużo?
Zablokowany