Choroba alkoholowa

Tu można porozmawiać o swoich schorzeniach i być może uzyskać porady innych użytkowników forum nasze sanatorium.
Awatar użytkownika
medi
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 22 lip 2011 15:26
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 6

Re: Choroba alkoholowa

Post autor: medi »

Właśnie o to mi chodzi Adelko ,czasami to są bardzo dobrzy ,mądrzy ludzie ...tylko gdzieś jakiś mały defekt w genach ,odpowiednie do rozwoju choroby środowisko ,stres ,słabość charakteru i zostają alkoholikami :(
https://www.youtube.com/watch?v=PMfQEfhr4FA
danka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 16 gru 2010 12:40

Post autor: danka »

Choroba alkoholowa jest choroba smiertelna.
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Alkoholicy mają defekt w genach? :?
Porównanie alkoholika do chorego na RAKA? to niby taka sama choroba? Taki sam problem?
To jakis żart? :( :shock:
Awatar użytkownika
medi
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Nie taka sama Kruszynko,choć może być tak samo uciążliwa dla rodziny :roll: choć oczywiście mam ojca chorego na raka brzmi inaczej niż mam ojca alkoholika :idea:
Awatar użytkownika
medi
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

A tak w ogóle ,troszkę w Polsce dulszczyzną jedzie .Nawet choroby są klasyfikowane na te przyzwoite i mniej przyzwoite :idea:
forumowicz

Porównanie tych dwu chorób jest lekkim nadużyciem.Po za genami o których dopiero się dyskutuje i prowadzi badania,to kazdy z nas może decydować czy sięgnie po alkohol i w jakiej ilości go będzie spożywał ,czy też powie nie dziękuję .To jest samostanowienie.
Choroba nowotworowa rozwija się już w łonie matki u dziecka .(coraz częstsze przypadki)
I nic tutaj nie brzmi lepiej ani gorzej to są bardzo różniace się od siebie schorzenia.O ludziach nie wspomnę . :? :(
Awatar użytkownika
medi
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

No jak tak mówisz Kruszynko to nie wiem po co lekarze ciągle powtarzają nie pal bo dostaniesz raka płuc ,jedz błonnik bo rak jelita grubego i tp ...
forumowicz

Nie rozumiemy się ale szanuję Twoje zdanie .
Awatar użytkownika
medi
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

A na poprawienie humoru i ....wiary :D :D :D :D Spotkałam jakieś pół roku temu 35 letniego faceta przy piwku jakoś tak się dobrze nam rozmawiało i opowiedział mi trochę o swoim życiu .Miał wszystko fajną ciekawą pracę która dawała mu satysfakcję (choć niezbyt duże pieniądze) ,śliczną żonę i trzech synów i ...zachciało mu się remontować domu .Wziął kredyt ,wyremontował dom i ...on i ona stracili pracę :( No i zaczęło się ,dzień w dzień flaszka albo dwie ,"koledzy"przywozili pod dom ,żona zbierała go z ziemi ,myła ,kładła spać ,a rano ...znów szedł w tango .Trwało to ponad 3 miesiące ,staczał się po równi pochyłej ,zasypiał z flaszką i budził się z flaszką .I zdarzył się cud ,przyjechała znajoma z wieścią że załatwiła mu pracę za granicą ,miał dwa dni na spakowanie manatków .Pojechał ,odwyk miał już w busie, 17 godzin jazdy ,później dwa tygodnie praktycznie bez pieniędzy nawet na życie a teraz ...,pracuje ,zarabia ,do domu wraca na tydzień raz na pół roku ,jeszcze rok a spłaci kredyt i będzie mógł szukać sobie pracy w Polsce ...Można pomóc ? Można .Wystarczyło "dać wędkę" '....
....Facet od tamtej pory pije tylko jedno piwko od czasu do czasu ...bo wie że ma z tym problem .
Awatar użytkownika
gorkaa
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 lip 2010 10:57
Oddział NFZ: Podkarpacki
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: gorkaa »

Alkoholizm jest chorobą. Alkoholika można leczyć przymusowo. Nie musi być nawet ubezpieczony, nie musi płacić składek. Wyleczyć można tylko tego kto tego sam chce. Ci wysyłani na 7 tygodniową przymusową terapię raczej długo nie utrzymują się w abstynencji. Współczuję wszystkim współuzależnionym ( osobom żyjącym z uzależnionymi) Jestem pełna podziwu dla trzeźwych alkoholików.
ODPOWIEDZ