Okualary -wszelkie wyjaśnienia

Tu można porozmawiać o swoich schorzeniach i być może uzyskać porady innych użytkowników forum nasze sanatorium.
forumowicz

Okualary -wszelkie wyjaśnienia

Post autor: forumowicz »

Witam,zainteresował mnie taki temat:jak to jest w Polsce z okularami,co daje recepta? czy są to duże zniżki i na co? czy prywatni optycy biorą recepty pod uwagę? Szkła fotochromy,czy warto w to zainwestować,jakie firmy ,jakości polecacie? jeżeli ktoś jest obeznany w tym temacie,proszę o wpisy.
forumowicz

Re: Okualary -wszelkie wyjaśnienia

Post autor: forumowicz »

Czy ktoś z Was kupował np przez internet,czy ma to sens,jeśli tak to jakie polecacie sklepy online?
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Żadnych zakupów przez internet!
Okulary musza być dobrane, najlepiej prze optometrystę.
Jeżeli chodzi o dofinansowanie z NFZ to jest tylko na szkła, raz na dwa lata i w tym roku jest to 35 złotych na całe okulary. Taka kwota, ze szkoda zachodu na jeżdżenie do oddziału i załatwianie.
Ja zawsze robię fotochromy, bo są po prostu wygodniejsze niż zmienianie na przyciemniane,wtedy też trzeba mieć dwie pary. Moja optometrystka przedstawia mi kilka opcji i zależne jest to głównie od zasobności portfela.
Awatar użytkownika
Andrzej1958
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 23 maja 2018 19:18
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 79 razy

Post autor: Andrzej1958 »

Popieram Felice, okulary muszą być dobrze dobrane. Nie chodzi mi o dipotrie, bo to robi okulista, tylko o rozstaw źrenic, zgranie źrenicy ze środkiem soczewki.
Co do soczewek to mamy szklane (ciężkie, szczególnie przy dużych mocach ), plastikowe (lekkie), progresywne (tu trzeba około tygodnia, by nauczyć się w nich chodzić i patrzeć przez nie). Wszystkie one mogą by