Sorki że się nie odzywałem ale w pracy urwanie głowy w domu nie lepiej . Do Rafała jadę 27 sierpnia. Dziś robiłam test...ciekawe czy będzie ok. Czekam ba wynik. Ale walizka już spakowane.
Busko Zdrój sanatorium Rafał
- gosiam
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 01 mar 2013 18:28
- Oddział NFZ: Łódzki
- Staż sanatoryjny: 16
- Podziękował: 1 raz
Re: Busko Zdrój sanatorium Rafał
- gosiam
- Super Kuracjusz

- Staż sanatoryjny: 16
- Podziękował: 1 raz
Super. Bardzo dziękuję. Nie wchodziłem na forum z uwagi na brak czasu. Ale przekazane informacje sa bardzo pomocne. Zobaczymy jak jest będąc na miejscu. Mam świadomość że ten rok jest wyjątkowy i wszędzie jest inaczej. Pozdrawiam i życzę udanego wypoczynku fantastycznych zabiegów i dobrego towarzystwa.anikop pisze: 02 sie 2020 22:05 Rozmawiałam wczoraj ze znajomą, która wróciła z RAFAŁA. Kuracjuszy mniej, bo reżym sanitarny więc luźniej. Do miasta można dostać się takim pojazdem w rodzaju odkrytego wagonika; odjeżdżał spod sanatorium WŁÓKNIARZ, który jest niedaleko RAFAŁA. Objeżdża miasto pokazując najważniejsze miejsca. Co prawda osobiście nie korzystałam, bo Busko znam na tyle, na ile jest to potrzebne. Bilet kosztował 5 zł. WŁÓKNIARZ, to potężny kompleks sanatoryjny, RAFAŁ bardziej kameralny.
Co roku różne biura podróży oferowały propozycje ciekawych wycieczek. Przykładowo: na Św. Krzyż w Górach Świętokrzyskich, do Krakowa, do Tarnowa, do Sandomierza, do jaskini RAJ k. Kielc i wiele innych. Były to wyjazdy jednodniowe.
W Domu Kultury działa kino. Odbywały się też tam bardzo popularne koncerty orkiestry zdrojowej. Przyjeżdżali również różni artyści z koncertami, m. in. w muszli koncertowej w parku. Było w czym wybierać i nie sposób nudzić. Jak będzie teraz? Oto jest pytanie![]()
Tańców nie ma i to jest mankament. W RAFALE były tańce pod taką wiatą tuż przy budynku, a we WŁÓKNIARZU na tzw. dechach vis a vis RAFAŁA. Kto nie tańczył, mógł usiąść na ławeczce, posłuchać, porozmawiać, poznać kogoś. Było sympatycznie. Prawdopodobnie są tańce na GÓRCE, ale tam nie byłam, bo tam nigdy nie grali. Dopiero teraz, ale to niesprawdzone info. I idąc tam trzeba przejść przez ruchliwą jezdnię. Spory kawałek i pod górę, niestety. GÓRKA to szpital ortopedyczno-rehabilitacyjny.
Należy zaopatrzyć się w środki przeciwkomarowe, bo w tym roku inwazja... W Zdroju jest dużo zieleni, bo park stary, nowy, alejki, itp., itd., a więc warunki sprzyjające komarom.![]()
No i ceny. Zawsze było drogo, a teraz na pewno jeszcze drożej.Na ryneczek z RAFAŁA dosyć daleko.
Nie wiem, czy odpowiedziałam na wszystkie pytania, ale starałam się.
Życzę Paniom zdrowia, dobrego samopoczucia i niezapomnianych wrażeń z pobytu w Busku. Pozdrawiam bardzo serdecznie. Aniela.![]()
- anikop
- Pomocny Kuracjusz

- Na forum od: 14 sie 2016 22:24
- Oddział NFZ: Świętokrzyski
- Staż sanatoryjny: 5
Zabiegi są bardziej dostępne, bo mniej kuracjuszy. W każdy dzień-mierzenie temperatury i podpis na liście dołączonej do karty zabiegów.
Tańców nie ma, chyba że gdzieś ukradkiem. Lekarz uzdrowiska nie wyraża zgody.Nie ma komarów. Park częściowo udostępniony, ale roboty nadal trwają, co jest uciążliwe. W barze w parku gra facet, ludzie tańczą na powietrzu. Oficjalnie to muzyka do posłuchania, bo tańczyć nie można. Drożyzna. Ale jest biedronka.
Pozdrawiam. Życzę udanego pobytu, dobrych zabiegów, ciekawych znajomości.
- Atina
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 19 sie 2011 09:29
- Oddział NFZ: Pomorski
- Podziękował: 158 razy
- Podziękowano: 76 razy
Ciekawe jak długo jeszcze będą w nim trwały prace
- gosiam
- Super Kuracjusz