Słowacki Spa Busko Zdrój

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
lulek1947
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 03 lip 2018 15:53
Oddział NFZ: Mazowiecki

Re: Słowacki Spa Busko Zdrój

Post autor: lulek1947 »

Byłem w sanatorium Słowacki w Busku Zdrój w ramach skierowania z NFZ. Poniżej moje spostrzeżenia.
Ja pojechałem do sanatorium na leczenie, a nie na zabawę. Jak ktoś chce jechać na zabawę to bardzo dobrze trafił. Nawet 1-go sierpnia 2019 o godz. 17.00 w restauracji Słowacki w bufecie na własne oczy widziałem jak sprzedawana była wódka HAŃBA (bo KASA).
Na poważne leczenie należy szukać innego sanatorium.
Słowacki to prywatne sanatorium i z tego wynika widoczna niechęć do skierowań z NFZ. Potwierdzam opinię wcześniej napisaną w internecie, że kuracjusze ze skierowaniem z NFZ to DRUGI SORT, widoczny na każdym kroku. Sanatorium przyjmuje przede wszystkim kuracjuszy na prywatny pobyt.
Korespondencja mailowa z sanatorium czyli oficjalna jest ŻADNA.
Organizacja podczas przyjęcia do sanatorium czy wyjazdu fatalna.
Obsługa w sanatorium nie wypada oceniać, ale Panie fizjoterapeutki czy Panie sprzątające miłe, sympatyczne i uczynne. Miło popatrzeć. Pozostały personel - różny. Natomiast pielęgniarki czy lekarka bezczelne i aroganckie.
Wyżywienie nie mogę ocenić, ponieważ nie mam porównania do innych sanatoriów, ale cytuję „sala jadalna jest nieduża, stoliki najczęściej 4 osobowe – bardzo małe. Ewidentnie widać różnicę pomiędzy salą NFZ, a częścią prywatną”. W NFZ talerz na talerzu – dosłownie. Przez 21 dni nie spotkałem prostego talerza (najprawdopodobniej kupione jako braki z fabryki). Co do jakości i ilości pożywienia, to nie mam odniesienia do innych sanatoriów, poza tym, że należy dopłacić do wyżywienia 8 zł dziennie. W tym sanatorium liczy się tylko KASA. Tu taki malutki przykład: jak jedziesz na wycieczkę z zaprzyjaźnionego biura podróży z sanatorium, to prowiant za obiad czy kolację dostaniesz bez problemu, ale jeśli jedziesz z innego biura to już nie (bo KASA).
Pokoje dla NFZ są przydzielane w większości od ulicy, a to jest związane z tym, że vis-a-vis sanatorium jest restauracja w której bardzo głośne codzienne imprezy kończą się grubo po 24.00. Jak toś to lubi to OK. Ja się czułem, jakbym mieszkał w oberży, a nie w sanatorium.
Parking jest, ale kuracjuszy z prywatnym pobytem. Ci z NFZ niech zapomną, chociażby o 1 miejscu.
Ktoś wcześniej napisał „Internet działa nieźle, nawet film się da obejrzeć”. Ja twierdzę, że jest to nieprawda. slowacki_cap na 2 piętrze ma zasięg kropki i sporadycznie 1 kreski. Łączność jest ciągle zrywana.

Reasumując, żałuję, że trafiłem do tego sanatorium.
kmz44
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 11 mar 2017 20:09
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 10

Post autor: kmz44 »

lulek1947 Byłam też w Słowackim trzy lata temu to też było wszystko tak jak piszesz, zły zasięg internetu i telefonu żeby zadzwonić to trzeba szukać gdzie jest zasięg, najlepiej w parku. Pokoje 3 i 4 osobowe a posiłki to jajka w różnych postaciach. Ja byłam 03.12-24.12 ale tance to odbywały sie codziennie na jadalni :roll:
Awatar użytkownika
Pasjaart
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 12 cze 2020 17:16
Podziękowano: 1 raz

Post autor: Pasjaart »

Byłam w Słowackim w 12.10-9.11.2017r.Męża odesłałam do domu zaraz po tym jak się dowiedziałam,że klucze do pokoi otrzymamy dopiero ok.13.00-14.00.Trwało sprzątanie.Byliśmy o 8.30.Wszyscy się tłoczą przy recepcji lub na parterze budynku.Dali nam kawę i herbatę na jadalni.Klucz do pokoju to karta magnetyczna,lepiej nie zgubić bo trzeba słono zapłacić.Pokój 3-osobowy,na piętrze.Zrobiony ewidentnie na potrzeby przyjazdu na NFZ(poszpitalne) z dwójki.Balkon wychodził na kawiarnie "Belweder".W tygodniu jeszcze spoko,ale w w soboty imprezy do 1.00 w nocy.Miasto przymyka na to oko,lokal ma koncesję na nocne granie a Buskowiacy uwielbiają tą miejscówkę na picie,palenie na dworze,na awantury,śpiewy...jest to mega uciążliwe i ciężko spać.W lecie musi to być jakiś koszmar.Pokój o standardowym wyposażeniu-łóżko z szafką nocną,mała szafa jak dla trzech kobiet :lol: ,czajnik,lodówka,tv,w łazience spore lusterko,duża półka na kosmetyki,suszarka do włosów.Kiepski zasięg i słabe wi-fi.Najlepiej rozmawiało się przy basenie lub przy pokoju pielęgniarek.
Oddziałowa raczej niemiła,mało kontaktowa.Ale najgorsza była dla mnie z personelu pani dr.[nazwisko].Zanim nas przyjęła to prawie 2 godz.siedzieliśmy pod jej gabinetem.Niby sympatyczna,ale nie ma dyskutowania odnośnie zabiegów."Wytyczne funduszu" to jej ulubione zdanie.Zabiegi najtańszym kosztem,wszystko inne owszem napisze ale za kasę.Miałam wrażenie,że każdy z nas miał podobny zestaw zabiegowy :lol: Kiedy chciałam w ciągu turnusu zamienić zabieg na inny,bo coś mi nie służyło nie było takiej opcji.Doszło między nami do kłótni.Chciałam zmienić lekarza prowadzącego,nie jest to łatwe.Ostatecznie zostałam przy pani doktor,ale po konsultacji z ortopedą,który wysłuchał mnie i przedstawił pani [nazwisko] moje racje.Brak na miejscu neurologa a kadra nie ma pojęcia albo blade o chorobach z tej dziedziny medycyny.Ortopeda wyczytał informacje w internecie ;) Pacjentka,która była po operacji kręgosłupa i miała zaświadczenie,że nie może mieć pewnych zabiegów musiała się ciągle wykłócać o zmianę zabiegów,bo personel nie chciał się podjąć rehabilitacji.Były różne przeciwwskazania,również inne choroby.Prawie codziennie była u pani doktor na rozmowie...Pani na sali gimnastycznej,starsza już osoba,chyba o imieniu [imię] to typ,który lubi porządzić.Wydaje polecenia i wrzuca prawie każdego do jednego worka."Na tym i na tym przyrządzie po 40 powtórzeń",zwykle zwraca się bezosobowo do pacjentów.Trzeba znaleźć na nią sposób i nie dać się zdominować.Wiem od pacjentów tego ośrodka,których poznałam będąc np.w tym roku w Krystynie,że przez lata 3 lata nic się nie zmieniło w jej zachowaniu.Codziennie rano obchód-pielęgniarka+lekarz,wieczorem tylko pani.Pukają i sami sobie otwierają drzwi do pokoju kartą,nie czekając na "proszę".Personel ogólnie w porządku.Panie sprzątaczki wiedzą co mają robić,miłe.Mam lekkie zastrzeżenie do pań kelnerek.Humor zależny od zmiany,ale chyba to wynika z tego,że pani są cały dzień od rana do 22.00 w pracy,bo po posiłkach zostają na dancingu obsługiwać klientów.Ogólnie ciekawe życia kuracjusza...o mnie wypytywały innych ile mam lat.Z kim się spotykam...bardzo mi się to nie podobało.Chyba się dziwiły,że taka młoda osoba może być już w sanatorium.
Jedzenie...jestem wegetarianką i niby wszystko przez telefon było dogadane i miało być bez kłopotu,ale później bywało różnie.Czasami na obiad miałam zupę czyli rozpuszczony szpinak w mikrofali,bo pewnie pani zapomniała o mnie...nie było najgorzej bo na drugi dzień dostałam np.naleśniki lub makaron z sosem borowikowym,na kolację sałatkę grecką czy śledzia.Reszta kuracjuszy mi zazdrościła.
Brak przepustek.Czasami ktoś brał do 24.00 jak miał znajomych na weekend ale ogólnie nie jest to praktykowane.Drzwi są zamykane o 22.00,ale to w końcu szpital.Rolę recepcji obejmuje pielęgniarka,która zostaje na nocny dyżur.
Codzienne na miejscu są dancingi na sali,która w ciągu dnia jest jadalnią.Wtedy wstęp był 6zł,teraz w tyg.chyba 7-8zł,a w sobotę 10zł.
Ostatnio zmieniony 17 cze 2020 22:39 przez moderator, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: usunięto nazwisko i imię
Chamader
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 12 lis 2017 16:44
Staż sanatoryjny: 7

Post autor: Chamader »

Ale tą opinie piszesz dziś ....... ?? Na leczeniu byłaś w 2017r....... " ale to już było....."
Warto wiedzieć jak jest dzisiaj.....?????
Awatar użytkownika
andrzej1955
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 27 sty 2011 16:52
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 10
Podziękowano: 5 razy

Post autor: andrzej1955 »

Ciekaw jestem motywacji tej opinii bo niczego nowego nie wnosi-tak jak pisze poprzednik-czka,zawsze wszyscy wyjeżdżający proszą o jak najświeższe opinie-wręcz relacje z pobytu-po czym wyjeżdżają i cisza-aż do następnego ich wyjazdu-tak to niestety tutaj nie działa i nie na tym polega-Forum bazuje na opiniach Osób które przebywały na turnusach i opisują wszystkie jej aspekty i aby dalej funkcjonowało i pomagało przyszłym Kuracjuszom tak powinno pozostać i mam nadzieję że TAK BĘDZIE,Pozdrawiam i Zawsze Owocnych Pobytów Życzę :)
Awatar użytkownika
Pasjaart
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 12 cze 2020 17:16
Podziękowano: 1 raz

Post autor: Pasjaart »

Chamader
andrzej1955 zgadzam się z Wami.Ale trudno wystawić opinię z pobytu jeżeli na forum się jest od 6 dni ;) Gdy wyjeżdżałam na tamten turnus to szukałam info na temat tego ośrodka i nie będąc forumowiczem nie znalazłam zbyt wiele opinii,a szkoda.Wtedy też nie czułam,że chcę dołączyć do Forum.Ale po kolejnych wyjazdach widzę jakie to ważne żeby się dzielić swoimi spostrzeżeniami.
Będąc w tym roku w styczniu w "Krystynie "(opinia wystawiona)poznałam kilkoro kuracjuszy przebywających w tym samym czasie w Słowackim.Z naszych rozmów wynikało,że nie wiele się zmieniło w tym obiekcie.Szkoda,tak jak piszecie,że jak ludzie wracają ze swoich pobytów to nie opisują na bieżąco swoich odczuć.Ja napisałam co mogłam...mimo,że opinia "stara jak świat"może się komuś przyda.Pozdrawiam serdecznie i życzę samych dobrych dni :)
Chamader
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 12 lis 2017 16:44
Staż sanatoryjny: 7

Post autor: Chamader »

Pasjaart pisze: 18 cze 2020 13:11 Ale po kolejnych wyjazdach widzę jakie to ważne żeby się dzielić swoimi
<<Pasjaart>> dziękujemy, że wkroczyłaś w nasze szeregi i rozumiesz ważność dzielenia się spostrzeżeniami.....
Dużo zdrowia na przyszłość i odpowiedniejszych miejsc na wypoczynek...........................
ODPOWIEDZ