Życie ! Blaski i Cienie !

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
forumowicz

Re: Życie ! Blaski i Cienie !

Post autor: forumowicz »

Dobry wieczór.
Rozwój cywilizacji, za którym tak dążymy, robimy wszystko, aby być tam, gdzie nas nie ma, chcemy być bardziej i bardziej mobilni, maksymalnie rozwijać się i swoje możliwości by z tyłu nie pozostać, krótko mówiąc chcemy osiągnąć jak najwięcej jak najmniejszym nakładem sił.
I tak jest w istocie.
Zastanawiam się czy to tak jest do końca dobrze dla nas. Czy poprzez to nie stajemy się własny8mi zakładnikami owej cywilizacji?
Ludzie od zawsze się komunikowali, i będą się komunikować, tylko już w tej chwili za to płacimy słono.
Czy nas to faktycznie zbliża do siebie, czy wręcz przeciwnie, oddala.
Czy trzydzieści, czterdzieści lat temu była możliwość tak bezkompromisowej znajomości w kilka chwil?
Trzeba było się natrudzić żeby kogoś nowego poznać, pojechać, widzieć się w realu, i musiało upłynąć sporo czasu aby kogoś nie polubić, czy dażyć go nienawiścią.
Szanowali się bardziej, ciesząc się z poznania.
Co nam dała cywilizacja? Czy nas naprawdę przybliżyła? Nie. My po prostu zdziczeliśmy.
Z jednej strony wielkie możliwości, z drugiej wielkie możliwości pokazania się nie jako człowiek, ale wygłodniałe dzikie zwierzę.
Co gorsza, mamy możliwości perfidnej prowokacji a nawet zabicia się psychicznie i fizycznie.
Potrafimy się zaszczuć bez problemu, z uśmiechem na twarzy. Niestety niszczymy się zanim się zobaczymy.
To jest nieprawdopodobne zjawisko.
Jak ludzie stali się obcy dla siebie, nie akceptując się już na początku, zanim wypowiemy słowo.
Nie chciałbym negować takich rzeczy jak portale do komunikowania się poprzez pisanie, ale uważam, że pisanie nigdy nie zastąpi rozmowy na żywo, czy też na odległość, ani bezpośredniej rozmowy.
A już obcowanie ze sobą na codzień poprzez pisanie wymaga dużej odwagi i umiejętności.
W przeciwnym wypadku prędzej czy później dochodzi do nieporozumień, frustracji i wręcz wrogości.
W wielu przypadkach niezamierzonych.
Nasze Forum jest tego wzorowym przykładem.
I Wybaczcie mi proszę, ale za zaistniałą sytuację obarczam najstarszych Forumowiczów, powiedzmy Przyjaciół Forum, którzy powinni zadbać o dobrą atmosferę, która przyciąga a nie odpychana od Forum.
Ale to już jest inny temat.
.Trochę się rozpisałem, przepraszam ale leży mi na sercu dobro Forum i zawsze tak było.
I nie mam w tym żadnego interesu.
Dobranoc.
Awatar użytkownika
andrzej1955
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 27 sty 2011 16:52
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 10
Podziękowano: 5 razy

Post autor: andrzej1955 »

Witam,nie wiem czego dotyczy ten wpis o ciągłej wojnie,nienawiści,pluciu jadem,obrażaniu się o wszystko-tylko jakie wszystko,i znowu mowa o tych którzy tu są najdłużej-czyżby znaczek=Przyjaciel Forum też już Raził,kiedyś czytałem że tzw.Starzy forumowicze blokują to forum bo mogliby przyjść tu młodzi i pisać w różnych tematach-gdzie są ci nowi młodzi,ciągle czytam o jakichś pretensjach,żalach-Tak jestem Starym Ramolem ale JESZCZE UMIEM CZYTAĆ ZE ZROZUMIENIEM I WYCIĄGAĆ WŁAŚCIWE WNIOSKI-SZARE KOMÓRKI JESZCZE PRACUJĄ i jak widzę to biadolenie to ogarnia mnie normalna.....ŻAŁOŚĆ NAD ICH......autorami :!:
Awatar użytkownika
ANDY12345
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 26 maja 2018 11:42
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 3
Podziękował: 4 razy

Post autor: ANDY12345 »

A to forum jest dla wybranych czy dla wszystkich niezależnie od stażu ? Każdy ma coś co go rusza i się wypowiada, a czy dobrze czy źle to już indywidualna sprawa i krytykowanie (w negatywnym znaczeniu) - tak bo uważam to za krytykę i czy pośrednią czy bezpośrednią konkretnej osoby jest moim zdaniem niedopuszczalne i niemoralne... ale już wiele razy zauważyłem moralność Kalego.
Swoje zdanie można wypowiedzieć na różne sposoby i wielokrotnie ustosunkowywałem się do wypowiedzi które były po mojej myśli jak i na odwrót, ale też wielokrotnie nie wdawałem się w dyskusję bo nie miała najmniejszego sensu - wyrabiałem sobie zdanie o danej osobie. Nikt z nas nie jest alfą i omegą i piszący stara się przekazać swoimi słowami , popełniając niejednokrotnie błędy czy to ortograficzne czy przestawiając litery, no i co z tego ? dla mnie liczy się sens wypowiedzi i czy mnie to zainteresuje.
Wielokrotnie spotkałem się z aroganckimi wpisami, które były później kasowane i szkoda że ich nie skopiowałem dla przykładu i potomnych, bo rzucanie mięsem i wyzywanie przez takiego osobnika, a później uważanie że jest skrzywdzony uważam za hipokryzję.
Większość z nas zaznacza tematy które go interesują, w których bardzo często przebywa, bo z takimi ludźmi dobrze się czuje. Czasami takie grupy specyficznie się nazywa, ale to tylko widać że ktoś widocznie jest zazdrosny i niedowartościowany i szuka jakby tu podłożyć nogę... a wtedy różnie się to kończy.
Gość

Post autor: Gość »

Panowie...to co ważne to fakt, że otwarcie piszecie co myślicie i czujecie. Ostatnio zmuszona byłam pojrzeć na Forum jako mający się dobrze jeżeli chodzi o wymianę informacji twór. Szkoda, że tylko na priv, szkoda, że wymieniając opinie o innych w kuluarach. Szkoda...
Pisać każdy może...ale wyrażanie tego co się czuje, co boli, martwi ale i cieszy zdecydowanie nie tutaj. Szkoda...
Życzę wszystkim cudownej niedzieli, ze stażem lub bez, ze słoneczkiem lub bez, z odwagą do wyrażania myśli lub piszących ale w ukryciu , szczególnie o osobach, do których nie mają odwagi napisać wprost nawet na priv. Pamiętajcie też, że plotka pęcznieje i rozwija się bardzo szybko...tylko można kiedyś znaleźć się po drugiej stronie barykady... jesteśmy tylko ludźmi. Jeden ma skórę niedźwiedzia, drugi węża, po jednych wszystko spływa, inni nabywają skorupę ale powoli, tylko zaufania do ludzi odbudować się nie da i to jest dla mnie osobiście bardzo przykre.
Nie będę chrzanić o empatii i przebaczaniu.... czasami (ja tez) możemy osądzić kogoś zbyt pochopnie i zwyczajnie go skrzywdzić...czasami....
Dostanie mi się pewnie, że znowu się wywewnętrzniam... czasami jak Andy napisał trzeba.
forumowicz

Hej.
Andrzej 1955, nie będę tłumaczył po co mój wpis, bo nie mam zamiaru się rozpisywać. Wiem że nie przyzwyczajeni jesteście (nie wszyscy, oczywiście) do pisania dłużej niż dwa, trzy zdania. Tym bardziej jeśli ktoś ma ochotę podzielić się swoimi spostrzeżeniami.
Po to jest forum.
Wcześniej nie było to praktykowane.
Dziś nie Miałbyś czego czytać, a tak Zauważyłeś, odreagowałeś adekwatnie do tego jak wyglądało to kiedyś. Widzisz, tu tylko mała różnica.
Mnie nie udało wam się zaszczuć.
Forum żyło, ale tylko na jednych zasadach.
Znaczki, słoneczka, kolorki, tyle znaczą, jak forma ich nadawania. Czytałeś wpisy i opinie obiektywnych ludzi zapewne.
Chciałbym oddać Ci swoje, bo dla mnie nic nie znaczą.
A jeśli już się obwiesiłeś nimi, to napisałbyś coś ciekawego do forumowiczów, aby Forum żyło.
Tylko jak od początku poprzewracało się w głowie...
Ja próbowałem dalej staram się coś pisać, ale wiem że Wszystkim nie dogodzi. Już tak jest...
Pozdrawiam
forumowicz

Taki jestem dziś "szczęśliwy,"
Tak się "miło" mi zrobiło,
Mam w pamięci lot w pokrzywy,
Odczucie podobne było.

Jedno hasło przed oczami,
Ułożone po kryjomu,
Bo my inne zdanie mamy,
Chcesz być zdrowy, zostań w domu.

Jak mi tęskno do wyborów,
Jeszcze tylko parę dni,
I nie. Nie zostanę w domu,
Bo normalność mi się śni.
Awatar użytkownika
dani888
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 12 lis 2019 20:15
Oddział NFZ: Podlaski
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: dani888 »

Hm..również zauważyłam te słoneczka , kolory itp... Jak dla mnie każdy jest sobie równy i staram się na to nie zwracać uwagi . Z drugiej strony widać jednak te tzw. podziały i może dlatego nie wypowiadam się tam gdy widzę same słoneczka , zażyłość itd. ? Nie chcę być intruzem albo wyśmiewaną przez kogoś tylko dlatego , że jest tu dłużej albo zna kogoś osobiście . Nowi mają naprawdę gorzej i wcale nie dziwię się im i widać gołym okiem , że sporo osób po prostu rezygnuje . Na szczęście kilka osób z tego forum traktuje mnie przyjażnie , w razie czego mogę na nie liczyć i jest ok . Nie liczy się ilość lecz jakość , prawda ?
Pozdrawiam i spokojnej nocki życzę :kwiat: :serce: .
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Dani wchodź swobodnie w tematy,które Ciebie interesują i komentuj dowolnie. Każdy z nas kiedyś zaczynał i był nowy. Nie raz oblano mnie kubłem zimnej wody,ale nie trzeba się za bardzo przejmować.Jest kilka tematów uniwersalnych z takim zwykłym bajdurzeniem. Na pewno gdzieś wylądujesz na dłużej.
A życie jak w tytule...raz blaski,raz cienie. Wystarczy nie dać się przeciwnościom.
forumowicz

Dobry wieczór dani 888.
Nie ma powodu, Abyś Miała się stresować będąc aktywnym użytkownik Forum.
Jesteś już tu jakiś czas, Masz już swoje jakieś doświadczenie.
Sama musisz wyrobić sobie swój pogląd na forum, w takim jakie jest.
To że Jesteś nowa, to tylko Twoja zaleta. Znajdziesz swoje miejsce na Forum, a pewność siebie przyjdzie sama. Nie obawiaj się pisać tego co myślisz, Miej swoje zdanie i nie zrażaj się drobnymi porażkami.
Myślę że od każdej osoby Możesz liczyć na pomoc, jeśli Będziesz jej potrzebować. Powodzenia.
Pozdrawiam. Dobranoc :)
moczyk
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 27 sty 2011 21:58
Staż sanatoryjny: 0

Post autor: moczyk »

Dobry wieczór,
Ja tak się osunąłem intelektualnie, ze nie mogłem zamieścić posta tu na forum. Po kilku razach się udało
Troglodyta i już!
To teraz wyjdzie na wierzch poziom mojej kondycji umysłowej, strach cokolwiek więcej napisać.
Pozdrawiam forumowiczów!
Marka, Mix-a, Max-a, Andrzeja, panią T...., Anię, Beatę, Blondi.
ODPOWIEDZ