Sanatorium z ZUS

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Agnes
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 09 maja 2011 11:27
Staż sanatoryjny: 5

Re: Sanatorium z ZUS

Post autor: Agnes »

Selene
te 2 dodatkowe dni na dojazd nie są regułą :? to zależy do jakiej placówki trafisz i na jakiego lekarza :evil: na 4 pobyty tylko w dwóch przypadkach udało mi się wycyganić dodatkowy dzień na powrót do domu :x także trzeba pytać i prosić lekarza ale chyba nie żądać :roll:
Janeczka64
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 30 lip 2013 18:31
Oddział NFZ: Lubuski
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: Janeczka64 »

:kwiat:
Dzieki serdeczne za odpowiedzi. Tak jak pisałam, skserowałam skierowanie i od razu zwrócono mi uwagę,że na nim jest tylko data rozpoczęcia turnusu, więc niby skąd kadrowa ma wiedzieć, jak naliczać płacę... No niby tak, skoro zaczynam 4 , do tego 24 dni ( skąd kadrowa ma wiedzieć, ile dni ??? ) no a jeszcze jak nie wiadomo, czy będzie plus dzień na dojazd...
Powiedziałam,że jak już będę na miejscu to załatwię zaświadczenie, do kiedy trwa turnus...
Ech, dobrze,że już niedługo...
Agnes
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 09 maja 2011 11:27
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: Agnes »

Janeczka64
bardzo dobrze rozegrałaś tę sprawę ;) jak tylko się pojawisz na turnusie poproś o zaświadczenie i będzie po sprawie :) życzę udanej rehabilitacji i miłego wypoczynku :P
Awatar użytkownika
Alisza
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 16 maja 2011 19:46
Oddział NFZ: Kujawsko-Pomorski
Staż sanatoryjny: 15

Post autor: Alisza »

Witam :) Niestety coraz mniej lekarzy chce dawać dodatkowy dzień wolny na dojazd :cry: chyba że jest naprawdę duża odległość. Tak jak pisała poprzedniczka tylko dobrocią czyli prośbą nigdy groźbą bo odniesie odwrotny skutek. :o Wszystko zależy od człowieka czyli lekarza warto od razu nawiązać dobre relacje :D to da pożądany efekt :D Jeżeli chodzi o zaświadczenie bez problemu otrzymasz w pierwszy dzień pobytu ;) Pozdrawiam :) :kwiat:
Awatar użytkownika
Monia44
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 28 paź 2013 21:25
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 1

Post autor: Monia44 »

Witaj Janeczka64 :kwiat:
W styczniu 2013 byłam w Uniejowie na rehabilitacji z ZUSu. Nie było żadnego problemu , żeby lekarz wystawił zwolnienie na czas dłuższy niż turnus. Mnie lekarka pytała czy potrzebuję więcej zwolnienia, ale turnus kończył się w piątek i nie potrzebowałam. W zakładzie pracy, do kadr wysłałam xero skierowania na wyjazd i dopisałam informację, że zwolnienie dostarczę po zakończonej rehabilitacji. Tak poleciła mi kadrowa, a po przyjeździe dosłałam zwolnienie i było wszystko ok. Nie miałam żadnych problemów.
Aga01
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 06 kwie 2013 18:48

Post autor: Aga01 »

Witam wszystkich!
Czy ktoś wie czy w 2014 r. lubelski ZUS będzie wysyłał do Buska-Zdroju? W ubiegłym roku nie miał umowy z żadnym sanatorium w Busku, a mnie zależy na wyjeździe do Buska.
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Witaj Aga :) Z mapki wynika ,że tak ma BUsko :) (Narząd ruchu we wczesnych stanach pourazowych)
Pozdrawiam :kwiat:
Aga01
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 06 kwie 2013 18:48

Post autor: Aga01 »

Dzięki za informację nie mogłam znaleźć mapki na 2014 r.
Kasia - 79
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 28 wrz 2013 20:44
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 0

Post autor: Kasia - 79 »

Aga01 pisze:Dzięki za informację nie mogłam znaleźć mapki na 2014 r.
A gdzie znajdę aktualne mapki bo na stronie zus-u są jeszcze mapki na 2013 rok?
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Witaj Kasiu poprawiam informację lubelski ZUS nie ma w umowie Buska i juz mieć nie będzie .Pozdrawiam serdecznie :)
ODPOWIEDZ