Wielka Pieniawa w Polanicy od 12 lutego 2012

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
sarna34
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 27 gru 2011 19:15

Wielka Pieniawa w Polanicy od 12 lutego 2012

Post autor: sarna34 »

Mam pytanie do osób, które przebywały na leczeniu sanatoryjnym w Wielkiej Pieniawie w Polanicy.

Słyszałam, że jest tam bardzo fajnie, baseny, sauny itp., ale nigdzie nie doczytałam, czy serwuje się tam posiłki dietetyczne. Mam usunięty woreczek, więc nie wszystkie potrawy mogę jeść. Smażone i ciężkostrawne odpadają. Interesuje mnie także, co jest na wyposażeniu pokoju. Szczególnie, czy jest czajnik elektryczny? Jeśli nie ma, będę musiała zabrać ze sobą. Czy w pokojach jest ciepło? Wiem z doświadczenia, że z ogrzewaniem i szczelnością okien bywa różnie.
jolanta8
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 09 sty 2012 23:20

Re: Wielka Pieniawa w Polanicy od 12 lutego 2012

Post autor: jolanta8 »

Witam serdecznie.Byłam w Wielkiej Pieniawie na przełomie pażdziernika i listopada ubiegłego roku.Tak.że moje wrażenia są świeże.Jestem również po operacji woreczka i nie będziesz miała problemów z doborem diety.Wyżywienie jest bardzo dobre.Pokoje są wyremontowane, wszystkie okna wymienione.Jest bardzo ciepło w całym budynku.Czajniki są w pokojach,również zastawa stołowa i sztućce.W pokojach jest radio.Za dodatkową opłatą telewizor.Koniecznie zabierz dwa kostiumy kąpielowe i szlafrok najlepiej frotte gdyż jest dużo zabiegów wodnych w basenach z ciepłą wodą.W szlafroku wychodzisz z pokoju i idziesz na basen bez konieczności przebierania i tak samo wracasz.Był to mój najlepszy pobyt w sanatorium.Polanica bardzo urokliwa dużo miejsc do spacerów.Jeśli masz jakieś dodatkowe pytania chetnie odpowiem.Pozdrawiam i życzę miłego pobytu.
forumowicz

Post autor: forumowicz »

:) Witam z samego rańca, byłem również :D w Polanicy Zdr ,sanatorium "Wielka Pieniawa" latem 2006 r.Pisałem na tym forum o moim pobycie w tym sanatorium. Atutem tego sanatorium jest to ,że zabiegi :D w budynku sanatorium i basen również.Przy mokrych zabiegach są bezpłatne suszarki do włosów.Samo położenie sanatorium jest super, przy alejce spacerowej parku zdrojowego z 8-) fontanną koncertową na dobranoc. Sama Polanica , jak i Kotlina Kłodzka jest piękna.Do wglądu w :roll: internecie.
Byłem również zimą w Kudowie Zdroju ale trafiłem do sanatorium na wzgórzu bez bazy zabiegowej . Wyremontowany stary zameczek z windą.W okresie zimowym po zabiegach mokrych trzeba uważać aby się nie przeziębić. Ale warunki były super .
W Wielkiej Pieniawie też jest winda.Co do posiłków to zawsze są diety jak w każdym sanatorium.Spotkałem się w Wielkiej Pieniawie z życzliwym podejściem ze strony personelu medycznego, jak i pomocniczego .W czasie mojego pobytu w lipcu było dużo osób komercyjnych z Niemiec,Belgii,Izraela. Osoby które opłaciły indywidualnie zamieszkiwali w ;) lepszych pokojach,tzn w wyższych kondygnacjach. Historia sanatorium jest opisana na stronie internetowej "Wielkiej Pieniawy".Życzę dobrego wypoczynku ! :)
forumowicz

Zapomniałem dopisać, czajnik był i mała lodówka w pokoju.Mieszkałem wówczas w dwójce.Ochrona obiektu całodobowa.Była mini pralnia wraz z żelazkiem i prasowalnicą w oddzielnym pokoju na parterze.Wycieczki do Czech i koncerty bezpłatne w muszli koncertowej i sali kinowej czy widowiskowej ? , bezpłane.Było to lato , więc spacery aby ;) tylko sił starczyło :) .Kawiarenki są blisko parku zdrojowego. Ahoj!
sarna34
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz

Bardzo Wam dziękuję, jolanto8 i Rychu, ucieszyłam się z tych pozytywnych wrażeń związanych z Wielką Pieniawą. Najważniejsze, że zabiegi na miejscu. Zimą - po kąpielach - w drodze do innego sanatorium można się przeziębić.
Ciekai mnie, czy goście komercyjni mają osobną stołówkę, czy wszyscy są traktowani równo pod względem posiłków?
Rychu, napisałeś, że "Osoby które opłaciły indywidualnie zamieszkiwali w lepszych pokojach,tzn w wyższych kondygnacjach" Czy możesz zdradzić, które kondygnacje są dla NFZ, a które dla komercji?

jolanto8, jak jest z życiem towarzyskim w Wielkiej Pieniawie? Czy jest jakaś osoba, która organizuje atrakcje kulturalne dla przebywających w sanatorium? Gdzie można potańczyć? Słyszałam, że są fajne wycieczki do Wiednia. Podobno prowadzi je super przewodnik, pan Krzysiu. Opowiadała mi o tym znajoma, która była prywatnie w Polanicy. Mieszkała w jakimś pensjonacie i niewiele wiedziała o Wielkiej Pieniawie.
guma1958
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 18 lis 2009 20:39
Staż sanatoryjny: 7

Post autor: guma1958 »

Sarenko!Polanica Zdr. to najlepszy kurort w Polsce,będziesz zadowolona,tańce i swawole do wybory i koloru,nic tyko używać życia i ciała,czego Ci z całego serca życzę.Ach,aż Ci zazdroszczę.Pozdrowienia dla całego personelu zabiegowego,mają fach w rękach......
jolanta8
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 09 sty 2012 23:20

Post autor: jolanta8 »

Witam ponownie.Odnośnie pokoji proś w recepcji o pokój w starej części Pieniawy, jest to część gdzie są pokoje dla gości komercyjnych.Tagże część z funduszu.Pokoje sa dużo większe, ja mieszkałam w dwóch dwójkach połączonych wspólna łazienką był to dawny apartament bardzo wygodne łózka,w pokoju lodówka i duża przestrzeń.Goście komercyjni mają jnne godziny posiłków w tej samej jadalni.Posiłki bardzo się różnią.Do dyspozycji jest bufet szwedzki na śniadania i kolację.Obiad wybierany poprzedniego dnia z karty,tagże dieta.Jest możliwość z której skorzystałam dokonania dopłaty do posiłków komercyjnych.Cena 9,00za dzień możesz wykupić na tyle dni ile chcesz.Wypróbuj napewno nie będziesz żałowała.Z rozrywkami nie ma problemu wokół restauracje z tańcami.Wycieczek multum jest bardzo dużo biur podróży .Za nieduże pieniądze można pojechać do Pragi lub Wiednia.I oczywiście okoliczne wycieczki po Dolnym Śląsku.Pozdrawiam ciepło i życzę miłego pobytu.Jola
forumowicz

Dzień dobry ! Jak wspomniałem w poprzedni swoim poście było to lato.Przyjechałem po całonocnej podróży pociągiem wczesnym rankiem. Otrzymałem pokój na parterze jak wielu z NFZ. Było nas ok 50 osób.Stołowaliśmy się na stołówce tej samej co komercyjni ale oddzieleni tylko wolną przestrzenią.Nie mieliśmy stołu szwedzkiego. Przedział czasowy to 30 minut między naszymi posiłkami a komercyjnymi. Dla mnie wystarczyło , zupę można było dostać" na dolewkę" bo waza stała na stole z zupą.Jedzenia nie dokupywałem ale na lody chodziłem do kawiarni 'Wiedeńskiej " ? Były tam dobre lody i ładny wystrój. Karnet na basen wówczas kosztował o ile mnie pamięć nie myli 41 zł na cały turnus 21 dniowy. Schodzisz w stroju kąpielowym i szlafroku i nura :D do basenu.Tam ludzie bardzo mili z obsługi i panowie z ochrony nie spali tylko pracowali uczciwie.Na wyższych piętrach były większe pokoje z obszernymi łazienkami. Z lodówki nie korzystałem ale w pokoju była gratis. Codziennie dancingi obok w kawiarenkach. Wydaje mi się ,że to sanatorium w okresie letnim z uwagi na położenie,mikroklimat,wody mineralne, basen i zabiegi w budynku jest nastawione komercyjnie. "Wielka Pieniawa" spełniła moje oczekiwania.Tam czujesz smak kurortu górskiego. Atmosfera kameralna. Goście zagraniczni byli bezpośredni i bez "buty".Wszyscy pozdrawiali się wzajemnie ,Niemcy zawsze pierwsi nawet do młodszej osoby , były dyskusje na tarasie.Będąc w sanatorium dla mnie pokój to tylko spanie, prysznic, wieczorne wiadomości w TV. Nie siedzę bezczynnie w pokoju.Dzień jest cały wypełniony.Rano sprawdzam kartę zabiegową i planuję.To mój czas i wypełniam jego tak , aby nie być skazanym na wyznaczanie go poprzez inną osobę. Wówczas wypoczywam. A jak mam chęć pojść z kimś do kawiarenki na kawę to zawsze się znajdzie chętna/y na ;) ten "luxus".Mam swój wiek i to mnie :oops: nie rajcuje. Kawiarnie były jak miałem naście lat. Lubię wycieczki do msc mi nie znanych. Z Kudowy Zdr. chodziłem na spacer do Czernej , do kaplicy czaszek. W Nachodzie przeszedłem granicę pieszo do Kudowy.Rano nie czułem nóg. W Nałęczowie zwiedziłem wszystkie msca godne uwagi. Najważniejsze dla mnie są zabiegi dla ukojenia naszych problemów zdrowotnych. W "Wielkiej Pieniawie" bardzo dobre zabiegi mokre , zwłaszcza natryski w kabinie, stoisz na nagusa i z każdej strony biczowanie pod ciśnieniem, możesz obracać się i biczować część :) ciała na którą masz :D ochotę.Jeszcze raz dobrego wypoczynku! :)
sarna34
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz

Bardzo Wam dziękuję. Już dużo wiem. Kilka dni temu wysłałam mejla do Wielkiej Pieniawy i otzymałam
właśnie odpowiedź: Uprzejmie informuje,ze w Sanat."Wielka Pieniawa" serwowane sa również posiłki dietetyczne.Ustala się wszystko na wizycie lekarskiej.Pokój posiada łazienkę,telefon, telewizor,czajnik elektryczny.Budynek jest ogrzewany.Wizyte lekarska ustala p.pielegniarka po zarejestrowaniu się w dyzurce pielegniarskiej zaraz po przyjeżdzie.Posiłki sa w godz: śniad. 7:30-8:45, obiad 13-14, kolacja 17:30-18:30. Baza zabiegowa i baseny sa na miejscu.

Bardzo się cieszę, że wybieram się właśnie tam. SZkoda tylko, że wyjazd odbędzie się za miesiąc.
ODPOWIEDZ