Wybieram się 19.10.2017 do Szpitala uzdrowiskowego nr 1 był już ktoś? Poproszę o opinie
Szpital Uzdrowiskowy Nr 1 w Ciechocinku
-
kawoszka
- Kuracjusz

- Na forum od: 18 maja 2017 14:06
- Oddział NFZ: Lubelski
- Staż sanatoryjny: 0
Szpital Uzdrowiskowy Nr 1 w Ciechocinku
Wybieram się 19.10.2017 do Szpitala uzdrowiskowego nr 1 był już ktoś? Poproszę o opinie
Re: Szpital Uzdrowiskowy Nr 1 w Ciechocinku
W Szpitalu Uzdrowiskowym nr 1 w Ciechocinku byłam dwa lata temu wysłana przez ZUS. Przebywają tam kuracjusze skierowani także przez NFZ. W sumie ponad dwieście osób. Sanatorium jest usytuowane w pięknym miejscu: blisko fontann (tzw. Parterów Hellwiga), parku sosnowego, sklepów. Do tężni też nie jest daleko. Pokoje znajdują się i w odrestaurowanej zabytkowej części budynku, i w dobudowanej nowej (kuracjusze nieco narzekali na te w starej części). W większości są one dwuosobowe. Każdy z łazienką. Wyposażenie skromne, ale wystarczające. W każdym pokoju do dyspozycji jest czajnik, radio, sztućce, talerze, kubki i ręczniki. Zastrzeżenia (niewielkie) może budzić (w nowej części) zbyt mała szafa, która stanowi jednocześnie część ściany dzielącej dwa sąsiadujące pokoje. Takie rozwiązanie sprawia, że każdy odgłos z drugiego pokoju jest doskonale słyszany. Pokoje są sprzątane co drugi dzień.kawoszka pisze:Hej
Balkony znajdują się tylko przy niektórych z nich- w nowej części po przeciwnej stronie niż wejście do budynku. Niestety, są małe minusy posiadania pokoju z balkonem. Nie każdemu może odpowiadać fakt, że część z nich znajdujLodówka na korytarzu na każdym piętrze.e się nad kawiarnią, w której latem na dworze gra muzyka, są stoliki, przy których się pali. Gorącym latem bywa bardzo duszno w tych pomieszczeniach.
Mając pokój z balkonem, można jednak szybko wysuszyć pranie, kostiumy czy ręczniki. Widok też jest przyjemny- zieleń, dość duża przestrzeń, z której korzystają osoby chcące się opalać. Leżaki można wypożyczać za niewielką opłatą w recepcji. Pierwszego dnia kuracjusz decyduje się, czy chce oglądać w pokoju telewizję. Internet był niedostępny w pokojach. Połączenie możliwe przy recepcji.
Zabiegi (czyli to, co najistotniejsze) bardzo dobre, zróżnicowane, nie budziły moich żadnych zastrzeżeń. Codziennie ćwiczenia w basenie solankowym i gimnastyka. Świetne okłady borowinowe. Zabiegi przed południem i po nim.
Posiłki odbywały się w dwóch turach (najpierw osoby z ZUSu, później wysłane przez NFZ) w dwóch salach (w jednej z nich osoby będące na diecie). Posiłki smaczne, dla mnie jako kobiety wystarczające.
Jak najbardziej polecam pobyt w tym sanatorium. Chętnie pojechałabym tam jeszcze raz. Jeśli ktoś z Państwa miałby pytania, odpowiem.
i na którym piętrze ? Czy jest to strona południowa ? Opisz więcej o pokojach w nowej części,czy pokój w nowej czy w starej części ? Na zdjęciach
w internecie nie wiele widać. Czy organizowane są wycieczki? czy jest osoba prowadząca zajęcia KO?
-
kawoszka
- Kuracjusz

- Na forum od: 18 maja 2017 14:06
- Oddział NFZ: Lubelski
- Staż sanatoryjny: 0
Ja jadę z NFZ, trochę późno ale mam nadzieję, że w październiku będzie dopisywała pogoda.Fajnie, że byłaś zadowolona z zabiegów to najważniejsze ja jestem po operacji kręgosłupa, basen i borowina na pewno mi posłużą. Co do pokoju to mam nadzieję, że trafię do 2, niestety czytałam, że są także 3-4 osobowe..Mam nadzieję, że mój pobyt będzie udany
Przydzielono mi pokój z rozlatującym łóżkiem i takim że krzesłem. Łóżko było tak niskie, że miałem problem ze wstawaniem i wykonaniem zaleceń ortopedów o zachowaniu kąta minimum 90 stopni między tułowiem, a udem. Rzecz niewykonalna.
Pokój bez wentylacji i z fetorem z kratki ściekowej w łazience, z jednym ręcznikiem i do tego brak telefonu do komunikacji personelu medycznego z pacjentem i odwrotnie.
Pokój dwuosobowy właściwie 4 osobowy bo pokoje przedzielone dziurawą szafą przez którą było widać i słychać co się dzieje u sąsiadów. Brak miejsca na rzeczy dwóch pacjentów.
Do recepcji zgłosiłem się o godz. 14.30. Klucz do pokoju otrzymałem dopiero o 15.50 a harmonogram zabiegów o 7,15 dnia następnego od pielęgniarki która do pokoju wparowała bez pukania i zaproszenia . Wchodzenie pielęgniarek bez zaproszenia było powszechne i bo… „mnie wolno, ja jestem u siebie”.
Zabiegi wyznaczono mi w czasie posiłków. Na pytanie pielęgniarki z czego zrezygnować w tej sytuacji usłyszałem radę: z posiłku ….
-
forumowicz
Reasumując największego pecha można mieć jeżeli trafi się na malkontenta któremu nic nie pasuje ,wszystko na nie /a w domu ma jeszcze gorzej/taki Rysio z Sanatorium Miłość. Ja z pełną odpowiedzialnością uważam to sanatorium za bardzo fajne.Miłego wypoczynku Panie i Panowie.