Szpital Uzdrowiskowy Nr 1 w Ciechocinku

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
kawoszka
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 18 maja 2017 14:06
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 0

Szpital Uzdrowiskowy Nr 1 w Ciechocinku

Post autor: kawoszka »

Hej :)
Wybieram się 19.10.2017 do Szpitala uzdrowiskowego nr 1 był już ktoś? Poproszę o opinie :)
deli
Na forum od: 12 sie 2016 21:47

Re: Szpital Uzdrowiskowy Nr 1 w Ciechocinku

Post autor: deli »

kawoszka pisze:Hej :)
Wybieram się 19.10.2017 do Szpitala uzdrowiskowego nr 1 był już ktoś? Poproszę o opinie :)
W Szpitalu Uzdrowiskowym nr 1 w Ciechocinku byłam dwa lata temu wysłana przez ZUS. Przebywają tam kuracjusze skierowani także przez NFZ. W sumie ponad dwieście osób. Sanatorium jest usytuowane w pięknym miejscu: blisko fontann (tzw. Parterów Hellwiga), parku sosnowego, sklepów. Do tężni też nie jest daleko. Pokoje znajdują się i w odrestaurowanej zabytkowej części budynku, i w dobudowanej nowej (kuracjusze nieco narzekali na te w starej części). W większości są one dwuosobowe. Każdy z łazienką. Wyposażenie skromne, ale wystarczające. W każdym pokoju do dyspozycji jest czajnik, radio, sztućce, talerze, kubki i ręczniki. Zastrzeżenia (niewielkie) może budzić (w nowej części) zbyt mała szafa, która stanowi jednocześnie część ściany dzielącej dwa sąsiadujące pokoje. Takie rozwiązanie sprawia, że każdy odgłos z drugiego pokoju jest doskonale słyszany. Pokoje są sprzątane co drugi dzień.
Balkony znajdują się tylko przy niektórych z nich- w nowej części po przeciwnej stronie niż wejście do budynku. Niestety, są małe minusy posiadania pokoju z balkonem. Nie każdemu może odpowiadać fakt, że część z nich znajdujLodówka na korytarzu na każdym piętrze.e się nad kawiarnią, w której latem na dworze gra muzyka, są stoliki, przy których się pali. Gorącym latem bywa bardzo duszno w tych pomieszczeniach.
Mając pokój z balkonem, można jednak szybko wysuszyć pranie, kostiumy czy ręczniki. Widok też jest przyjemny- zieleń, dość duża przestrzeń, z której korzystają osoby chcące się opalać. Leżaki można wypożyczać za niewielką opłatą w recepcji. Pierwszego dnia kuracjusz decyduje się, czy chce oglądać w pokoju telewizję. Internet był niedostępny w pokojach. Połączenie możliwe przy recepcji.
Zabiegi (czyli to, co najistotniejsze) bardzo dobre, zróżnicowane, nie budziły moich żadnych zastrzeżeń. Codziennie ćwiczenia w basenie solankowym i gimnastyka. Świetne okłady borowinowe. Zabiegi przed południem i po nim.
Posiłki odbywały się w dwóch turach (najpierw osoby z ZUSu, później wysłane przez NFZ) w dwóch salach (w jednej z nich osoby będące na diecie). Posiłki smaczne, dla mnie jako kobiety wystarczające.
Jak najbardziej polecam pobyt w tym sanatorium. Chętnie pojechałabym tam jeszcze raz. Jeśli ktoś z Państwa miałby pytania, odpowiem.
NATA
Na forum od: 13 cze 2013 08:47
Oddział NFZ: Opolski
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: NATA »

Dziękuję za informację o tym sanatorium, miałabym jednak pytanie co do tych balkonów, czy w pokojach w nowej dobudowanej części są balkony,
i na którym piętrze ? Czy jest to strona południowa ? Opisz więcej o pokojach w nowej części,czy pokój w nowej czy w starej części ? Na zdjęciach
w internecie nie wiele widać. Czy organizowane są wycieczki? czy jest osoba prowadząca zajęcia KO?
kawoszka
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 18 maja 2017 14:06
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 0

Post autor: kawoszka »

Deli, dziękuję za wyczerpującą odpowiedź :) :kwiat:

Ja jadę z NFZ, trochę późno ale mam nadzieję, że w październiku będzie dopisywała pogoda.Fajnie, że byłaś zadowolona z zabiegów to najważniejsze ja jestem po operacji kręgosłupa, basen i borowina na pewno mi posłużą. Co do pokoju to mam nadzieję, że trafię do 2, niestety czytałam, że są także 3-4 osobowe..Mam nadzieję, że mój pobyt będzie udany :)
gosc_123
Na forum od: 20 paź 2018 17:36
Oddział NFZ: Mazowiecki

Post autor: gosc_123 »

W szpitalu uzdrowiskowym nr 1 przebywałem we wrześniu/ październiku 2018r. Byłem na rehabilitacji poszpitalnej, po operacji stawów biodrowych.
Przydzielono mi pokój z rozlatującym łóżkiem i takim że krzesłem. Łóżko było tak niskie, że miałem problem ze wstawaniem i wykonaniem zaleceń ortopedów o zachowaniu kąta minimum 90 stopni między tułowiem, a udem. Rzecz niewykonalna.
Pokój bez wentylacji i z fetorem z kratki ściekowej w łazience, z jednym ręcznikiem i do tego brak telefonu do komunikacji personelu medycznego z pacjentem i odwrotnie.
Pokój dwuosobowy właściwie 4 osobowy bo pokoje przedzielone dziurawą szafą przez którą było widać i słychać co się dzieje u sąsiadów. Brak miejsca na rzeczy dwóch pacjentów.
Do recepcji zgłosiłem się o godz. 14.30. Klucz do pokoju otrzymałem dopiero o 15.50 a harmonogram zabiegów o 7,15 dnia następnego od pielęgniarki która do pokoju wparowała bez pukania i zaproszenia . Wchodzenie pielęgniarek bez zaproszenia było powszechne i bo… „mnie wolno, ja jestem u siebie”.
Zabiegi wyznaczono mi w czasie posiłków. Na pytanie pielęgniarki z czego zrezygnować w tej sytuacji usłyszałem radę: z posiłku ….
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Witam ponownie na forum :) . W tym sanatorium przebywałem na oddziale szpitalnym od dnia 07/06/2018 do dnia 28/06/2018 a więc trafiłem na upały.Proszę odczytać moje opinie z pobytu ,posty z dnia 03.lipca 2018 i dnia 4.08.2018 r.Co do pracy pielęgniarek i lekarzy nie mam zastrzeżeń.Nikt z personelu bez pukania nie wchodził do pokoju.Nie słyszałem o takiej opcji ,że zabiegi w trakcie posiłków, przed posiłkiem tak,trzeba wstać o 7 rano ,np; na basen , po basenie na śniadanko.Prócz zabiegów dla jedn.chorobowych wpisanych w skierowaniu , pani doktor zapytała się czy są inne dolegliwości,odpowiedziałem że tak, i otrzymałem dodatkowe zabiegi.Nie było pokoi 3 osobowych i 4 osobowych w części gdzie mieszkałem, tzn; starej po kapitalnym remoncie,pokoje były bez balkonów,był duży taras wraz z suszarkami do wysuszenia wypranych ciuszków.W pokojach nie było telewizorów, jeden był na sali balowej ,drugi na pietrze przy wejściu na taras, tylko kuracjusze kibice oglądali mecze,pozostali korzystali z wieczornych spacerów. Zabiegi są na jednym poziomie , tzn; parterze wraz z dwoma basenami solankowymi, jeden do pływania w części starej i drugi do ćwiczeń w części nowej .Komu mało pływania można dokupić karnety prywatnie. Chleba nie brakowało i zupy na dolewkę.Panie kelnerki były bardzo uprzejmie i uwijały się jak pszczółki , bo dwie zmiany były karmione codziennie 3 razy na stołówce.Kuchnia na miejscu /posiłki nie były dowożone do sanatorium? , na zasadzie "pan szef kuchni dziś poleca" , zapach roznosił się po parterze.Jedzenie urozmaicone.Napiszę w temacie "wyżywienie w sanatoriach." W pokojach są przyciski nad łózkami sygn.z gabinetem pielęgniarskim w razie nagłej potrzeby.Osoby niechodzące,np ;po wylewach mają przydzielonych opiekunów bezpłatnie.Korzystanie z inhalacji ogólnodostępnej /tężnie / pacjenci mają wpisaną w kartę zabiegową, tzn ;jest opłacone w ramach zabiegów.Jeśli chodzi o wycieczki jak najbardziej,np ;do Torunia, Lichenia, statkiem po Wiśle. Co drugi dzień w sali balowej sanatorium występy miejscowych "bardów " i grajków,takie wieczorne spędzanie czasu dla osób starszych oraz śpiewanie i granie na deptaku . W miasteczku impreza goni imprezę,jest wywieszony przy stołówce program imprez miejskich. Po zakupy bardzo blisko,tak jak cały Ciechocinek bliski sobie. Szkoda tylko,że stację PKP zlikwidowali, z Torunia autobusem 2 czy 3 prywatnych linii. Kadra rehabilitantów na 5-tkę.Życzę dużo pozytywów i poprawy zdrowia .Kotek1972 :ugeek:
boss
Na forum od: 12 sie 2013 21:34
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12

Post autor: boss »

W pełni popieram "forumowicza".Byłem w tym budynku w nowej części na 2 piętrze w 2017 r. i z pobytu byłem na tyle zadowolony że wkrótce maj-czerwiec znowu tam zawitam.Ja w pokoju 2 osobowym trafiłem na bardzo sympatycznego Pana z którym utrzymuję do teraz kontakt. Sam pokój często sprzątany ,żadnych smrodów ,rozlatujących się mebli .Okno mieliśmy od strony ulicy a więc bez balkonu co nam wcale nie przeszkadzało.Pranko suszyliśmy na rozkładanej suszarce którą otrzymaliśmy od pani sprzątającej. Szafa nie za duża ale wystarczyła dla nas bo jeszcze były w biurku i szafkach dodatkowe szuflady Na wyposażeniu był telewizor/płaski ledowy/ i lodówka ,opłata za TV + lodówkę 45zł.Zabiegi nigdy nie kolidowały z obiadem .Były przed śniadaniem ale swobodnie można było przejść na posiłek. Winda sprawna,łazienka również - brak jakiejkolwiek usterki .Spaliła się żarówka w łazience. Po powrocie z miasta była już wymieniona.O wycieczkach nie pisze bo są na okrągło ,za niewielkie pieniądze można wynająć meleksa i zwiedzić miasteczko ale lepiej to zrobić zapisując się np. na wycieczkę nad Wisłę .Po drodze kierowca Meleksa ciekawie opowiada o mieście i mijanych obiektach.Dyskoteki są codziennie za wyjątkiem poniedziałków.Wtedy też bractwo tańczy na zewnątrz
Reasumując największego pecha można mieć jeżeli trafi się na malkontenta któremu nic nie pasuje ,wszystko na nie /a w domu ma jeszcze gorzej/taki Rysio z Sanatorium Miłość. Ja z pełną odpowiedzialnością uważam to sanatorium za bardzo fajne.Miłego wypoczynku Panie i Panowie.
ODPOWIEDZ