Biawena Wysowa-Zdrój Uwaga Ważne!!

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
zbigniew165
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 03 maja 2016 22:43
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 10
Podziękował: 73 razy
Podziękowano: 97 razy

Re: Biawena Wysowa-Zdrój Uwaga Ważne!!

Post autor: zbigniew165 »

Sztani rozumiem,że nie masz czasu na rozpisywanie się. Jesteś z ZUS, to masz zabiegów i pogadanek do oporu, a jeszcze na pewno włączył się Tobie " szwędacz " i zwiedzasz okolice. Ja " za za dwa dni melduję się w Kołobrzegu i też będę się " szwędał " po Kołobrzegu, Świnoujściu i Międzyzdrojach. Pozdrawiam i życzę Tobie i sobie dobrej pogody bez opadów deszczu. ;) :)
Zuza74
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 07 kwie 2014 12:21
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 7

Post autor: Zuza74 »

Byłam w maju zeszłego roku w Biawenie i Voyager z Krakowa podjeżdżał pod sam ośrodek, dwa kursy z Krakowa i dwa z Biaweny do Krakowa. Co dziwne na stronie przewoźnika nadal nie ma żadnej zmiany (rozkład ważny od 13.12.2018 r.), ale może to jest zależne od warunków. Cóż jeśli podjeżdża tylko pod Beskid to bardzo współczuje bo z walizkami zapylać do góry nie jest łatwo:) Sama Wysowa to wieś ale bardzo ładna, widoki z balkonu przepiękne, dużo zieleni, zwierząt i ptaków, których w mieście nie zobaczysz. Jest piękny park, w którym można spacerować, zjeść dobre lody, pizzę wypić kawę. Poza sezonem trochę kiepsko bo większość lokali zamknięta (oprócz tych w parku) a są chyba ze cztery na dole przy głównej drodze oferujące swojskie jedzenie, steki, pizzę itp. Dla zainteresowanych przy Instytucie Zdrowia Człowieka jest kaplica gdzie odbywają się nabożeństwa więc nie trzeba schodzić na sam dół. Między parkiem a drogą do sanatoriów jest komercyjny Basen kryty.
Jeśli dysponujesz samochodem to można jechać do Gorlic, Krynicy czy na Słowację (do ok.30 km). W ośrodku jest kawiarnia, w której spontanicznie organizowaliśmy sami dyskoteki, a oprócz tego ośrodek też organizował potańcówki z zespołem czy d-jem. Przychodzą kuracjusze z innych ośrodków Przy basenie bardzo często odbywały się różne kiermasze. Przy głównej drodze są dwa sklepy i poczta, ale jak ktoś nie może tak daleko schodzić to z tyłu za Beskidem jest mały sklepik gdzie można kupić generalnie wszystko nawet bieliznę czy strój kąpielowy:) Jedzenie ok, standard pokoi jak wszędzie, ręczniki można wymienić 1 raz w tygodniu, pościel 1 raz na pobyt. Basen na miejscu, na około 10 osób. Można odpocząć, oderwać się od cywilizacji bo Biawena jest na samej górze więc w miarę cicho i spokojnie. Za budynkiem jest las, podobno prywatny więc nie wiem czy można swobodnie do niego wchodzić. Trzeba jak wszędzie uważać na kleszcze. Jedynie kilku fizjoterapeutów trochę dziwnie się zachowywało (kilku nie wszyscy!) czasem miało się wrażenie, że się im przeszkadza:( Trochę się bałam jadąc tam ale zupełnie niepotrzebnie. Ważni są ludzie, a ja miałam szczęście i spotkałam naprawdę fajnych ludzi.
Załączniki
20180503_190531.jpg
20180503_190531.jpg (17.41 KiB) Przejrzano 671 razy
20180503_190553.jpg
20180503_190553.jpg (20.51 KiB) Przejrzano 671 razy
20180503_190446.jpg
20180503_190446.jpg (24.79 KiB) Przejrzano 671 razy
20180525_183532.jpg
20180525_183525.jpg
Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 18 maja 2016 10:12
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 16
Podziękował: 255 razy
Podziękowano: 137 razy

Post autor: GIENIA »

Zuza .... tylko ta jedna mała szafa jest w pokoju :?: :roll: a stolika nie ma , ze czajnik we wnęce szafki :?:
henrys66
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 30 cze 2013 20:56
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 13
Podziękowano: 1 raz

Post autor: henrys66 »

Macie może info jaka jest możliwość rezerwacji jedynki w Biawenie turnus z ZUS-u.
Awatar użytkownika
Andrzej1958
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 23 maja 2018 19:18
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 79 razy

Post autor: Andrzej1958 »

Byłem w Biawenie w zeszłym roku. W moim pokoju ta wąska szafka była 2 razy szersza. W innych pokojach było różnie. Tak jak w moim i tak jak na zdjęciu. Jest maleńki stolik i dwa krzesła. A czajnikowi z tej szafki najbliżej do prądu. U mnie też tak było. Czajnik w szafce. Można przywyknąć.
Awatar użytkownika
Andrzej1958
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

henrys66 pisze: 20 mar 2019 19:32 Macie może info jaka jest możliwość rezerwacji jedynki w Biawenie turnus z ZUS-u.
Ja przed wyjazdem próbowałem telefonicznie. Odmówiono mi, twierdząc, że mają pensjonariuszy z maszynami wspomagającymi oddychanie i dla nich są te jedynki. Byłem ze wskazań pulmunologicznych.
Aczkolwiek była pani, która podobno wysłała pocztą elektroniczną prośbę o jedynkę i dostała. Jakie argumenty podawała- nie wiem, nie dopytywałem.
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: sztani »

Problem jest spory choć ja jedynkę mam . Nie miałem problemu choć z początku Pani dyrektor nie chciała słyszeć (ona decyduje) argumentacja medyczna poskutkowała. Mam aparat CPAP i inne dolegliwości zdrowotne które bez problemu kwalifikują do jedynki. Poparte dokumentacją medyczną . Podobno są tylko trzy jedynki w Biawenie dla ZUS. Załatwiałem 3 miesiące przed przyjazdem :)
henrys66
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 30 cze 2013 20:56
Staż sanatoryjny: 13
Podziękowano: 1 raz

Post autor: henrys66 »

Dziękuję z informację , jutro ostatecznie będę miał potwierdzenie czy będzie to Wysowa czy Polańczyk.Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Andrzej1958
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Sztani, według wytycznych ZUS dla układu oddechowego na turnusie 50 osobowym powinno być 6 pokoi jednoosobowych. Wyczytałem na stronie ZUS.
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: sztani »

Andrzeju masz rację .zawsze mogą mówić na miejscu jak chcą lub podobnie telefonicznie .Często jest tak ,że osoby naprawdę potrzebujące nie mają a dostają pociotki osoby które w takim systemie(Przydzialu ZUS) nie powinny nigdy ich dostać.Mają znajomi znajomych.dla mnie to nie komfort jedynka ale zwykła potrzeba ze względu na rodzaj dolegliwości(chorób)
ODPOWIEDZ