182 Dni Zasiłku Chorobowego .

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 mar 2015 18:09
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 2

182 Dni Zasiłku Chorobowego .

Post autor: Fionka »

Według przepisów ZUS zasiłek chorobowy przysługuje z powodu choroby , niemożności wykonywania pracy - nie dłużej niż 182 dni . To jest czytelne i zrozumiałe . 182 ciągłego zasiłku chorobowego upłynęło 07-02-2019 . Według ZUS te 182 dni upłynęło 29 -01-2019r. Doliczyli zasiłek chorobowy za pobyt w szpitalu , po którym nastąpiła tygodniowa przerwa i syn przystąpił do pracy a następnie po tygodniowej przerwie znów pobyt w szpitalu i od tego czasu non stop zasiłek . ZUS odmówił wypłaty zasiłku za okres od 07-02-2019 do 28 -02-2019r . Do tych magicznych 182 dni doliczył zasiłek 6 dni z tygodniową przerwą . Zrozumiałe , że skoro z naszych wyliczeń wynika że182 mija 07 -02 2019 to wniosek o zasiłek rehabilitacyjny i taki został złożony a jutro komisja . Pytanie więc , po co ZUS wysyła informacje , że okres minął 29-01 -2019 . Dla czego doliczono te kilka dni po których nastąpiła przerwa . Czy wynika to z faktu , że to ta sama jednostka chorobowa ? Po co wysyła takie pisma . Chyba tylko po to by przysparzać stresu . Zobaczymy jutro rano na komisji . Może po to aby w ogóle nie dać świadczenia . Dla czego wcześniej nie przysłano pisma z informacją ? Ot pytania . Jutro pewnie poznam odpowiedz . Piszę , bo nie każdy wie o tych terminach . Ja np. nie wiedziałam .Sprawą priorytetową jest zdrowie mojego syna inne schodzą na bok :(
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Re: 182 Dni Zasiłku Chorobowego .

Dodam , że w czasie tych 182 dni był wzywany przed oblicze ZUS w celu weryfikacji - celowości zwolnienia i nie zostało zakwestionowane .
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Zasiłek przyznany na 5 miesięcy
Awatar użytkownika
jan19557
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 15 sie 2012 13:01
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 22
Podziękowano: 3 razy

Post autor: jan19557 »

Liczą się wszystkie dni. A teraz czeka synka sanatorium bo w czasie takiego zasiłku wysyłają na siłę bo grozi to utratą zasiłku.
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Janku , niestety nie dostał żadnego skierowania na prewencję i pewnie nie dostanie - niestety . Cała wizyta u orzecznika trwała może max 10 minut . To jest jednostka chorobowa nigdzie nie sklasyfikowana , więc chyba mają problem pod jaka formę rehabilitacji podciągnąć . Mam jeszcze pytanko . Czy dobrze zrozumiałam , że teraz po przyznaniu zasiłku , nie musi mieć już zwolnienia wystawianego przez lekarza. Niby logiczne ale nigdy nie miałam takiej sytuacji a w przypadku ZUS może być różnie .
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Elu,

ZUS przyznał zasiłek na 5 miesięcy, w decyzji jest napisany okres od- do , więcej nie potrzeba dokumentów, decyzja zastępuje zwolnienie lekarskie .
Pamiętaj tylko (oczywiście o ile będziecie przedłużać) aby min. 30 dni wcześniej (przed końcem zasiłku) złożyć ponowny wniosek .
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Dziękuję . Nie mam w tej chwili przed sobą decyzji ale zszokowała mnie treść . Napisano , że po tym okresie po zastosowaniu leczenia i rehabilitacji , nastą pi możliwość powrotu do pracy . Coś w tym stylu. Zastanawiam się czy do lekarza orzecznika nie wystąpić z zapytaniem jakie leczenie i jaką rehabilitacje proponuje. Nikt po za orzecznikiem nie wie jak to leczyć i jakie są rokowania . Może mamy geniusza wśród orzeczników . :o :roll: :shock:
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Elu , generalnie przyznanie zasiłku rehabilitacyjnego (max do 12 miesięcy) daje szansę na powrót do pracy , to wynika z ustawy , dlatego takie są zapisy . Czasami jest tak , że od razu dają rentę. Myślę , że orzecznicy mają "powielaczowe" rozporządzenia aby nie być rozrzutni w ich przyznawaniu. Stoją na straży budżetowych pieniędzy i nie mają skrupułów .
przykre :|
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Bibi , zdaje sobie z tego sprawę . Suche , bezduszne przepisy , powielane teksty . Tylko , właśnie tylko, czasami należało by pomyśleć a nie działać jak robot . Wiem , to pisanie , sobie a muzą . Po prostu smutno , po prostu bezsilność , po ludzku , żal. W końcu orzecznik , to człowiek , na dodatek lekarz .Niestety po raz kolejny na pierwszym miejscu kasa, kasa, kasa , a człowiek ? Smutne , to co piszę ale takie życie . Puki co słonko świeci , wiosna idzie . Z nadzieją na lepsze zmiany życzę wszystkim Poddanym Króla ZUS miłego dnia :)
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: sztani »

Zawsze orzecznik pisze ,źe będzie poprawa itd...W ten sposób argumentuje potrzebę okresu świadczenia rehabilitacyjnego. Wazne ,ze syn dostał świadczenie
ODPOWIEDZ