Życie ! Blaski i Cienie !

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 18 maja 2016 10:12
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 16
Podziękował: 264 razy
Podziękowano: 138 razy

Re: Życie ! Blaski i Cienie !

Post autor: GIENIA »

" Aż do dnia śmierci nie możemy być pewni swojej odwagi. "

Jean Anouilh
forumowicz

Post autor: forumowicz »

GIENIA pisze: 30 sty 2019 10:55 " Aż do dnia śmierci nie możemy być pewni swojej odwagi. "

Jean Anouilh
Aż do dnia śmierci możemy przyglądać się jak Ktoś kracze między wronami, i zastanawiać się czy jestem odważny czy nie.
Często odwaga fizyczna nie idzie w parze z brakiem własnego poczucia wartości, która ulega" stadzie wron ".
Sztuką jest nie krakać jak wszystkie wrony, ale mieć odwagę głośniej niż one powiedzieć " nie" i stanąć w jego obronie.
Ważne że wśród dziesięciu Sprawiedliwych jeden powiedział "nie"i... Słowo i odwaga jednego, jest miarą wolności człowieka.
Człowiek jest wartością samą w sobie.
Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Zaczynasz mnie Zdarku przekonywać do Twoich słow , a to może nie wróżyć nic dobrego :shock: ;)
forumowicz

Różnie jest z tą odwagą, chociaż niewątpliwie masz rację Zdarku .
Chylę czoła przed tymi , którzy wbrew powszechnej opinii mają siłę aby przeciwstawić się i głośno i stanowczo wyrazić swój sprzeciw czy inny punkt widzenia.
Nawet w Sądzie istnieje taka formuła jak "zdanie odrębne" , w życiu codziennym też może mieć zastosowanie .

:)
Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

To , że ktoś z obawy przed zakrakaniem nie wyraża swojej opinii , nie jest moim zdaniem najgorsze .
Najgorsze jest to , że wbrew swojej opinii ktoś potwierdza zdanie Grupy Trzymającej Władzę , tylko po aby im się przypodobać . To jest dla mnie niezrozumiałe . :roll:
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

A ja uważam że jeżeli mam jakieś zdanie w danej kwestii i li tylko z lęku przed zakrakaniem go nie wyrażam to jest to tylko trzórzostwo niestety. Ja nie daję szans,by rozdziobały mnie wrony,bo po prostu ich się nie boję,a na popularności jako takiej mi nie zależy.
forumowicz

Niezupełnie podzielam Twoje zdanie Feli,
nie zawsze mam chęć wyrażać swojego sprzeciwu czy innego poglądu czasami wolę jednak zamilknąć , a tchórzem nie jestem , a popularność - na nią parcia również nie mam :)
Natomiast nigdy nie przyklaskiwałam opinii innych bo tak wypada

Gieniu , nie ma sensu rozważać takiego zachowania ....

Pozdrawiam :kwiat:
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Bibi,ja również nie uważam,że bezwzględnie trzeba wyraźać swój sprzeciw,lub inny pogląd. Pisałam o sytuacji kiedy nie robisz tego tylko z lęku przed zakrakaniem.
Są sytuacje w których zdecydowanie lepiej milczeć i nie zawsze wynika to z konformizmu.
forumowicz

Jeśli miałabym utracić własną suwerenność wolę nie utrzymywać znajomości .
Mam kilka kręgów znajomych , w znacznej części wiem jakie są poglądy na jakiś temat , nieraz zupełnie odmienny od mojego i nie zawsze sprzeciwiam się , moje bierne zachowanie także nie wynika z konformizmu .
Wiesz Feli , nawet gdyby ktoś bał się jak mówisz takiego zakrakania to potrafię zrozumieć

Nie jest to , jak się okazuje takie czarno-białe :)
Awatar użytkownika
Hipokryt
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 11 lut 2015 18:49
Staż sanatoryjny: 21

Post autor: Hipokryt »

Jako forumowy Hipokryt potwierdzam, że właśnie są takie blaski i cienie obecności na Forum ;)
W życiu forumowym zachowania są bardzo podobne do tych w życiu realnym.
Podobne są, gdyż pomimo poczucia anonimowości można stwierdzić z kim nam nie "po drodze" :lol:
Pamiętajmy również o tym, że raz umieszczony nasz wpis w sieci nigdy nie ginie a nawet może pojawiać się w innych miejscach sieci ;) (to tak przy okazji tego naszego "krakania") :lol:
ODPOWIEDZ