Forum Nasze Sanatorium. Opinie o sanatoriach. Forum o sanatoriach. Forum kuracjuszy.
Forum kuracjuszy, wyraź opinie o sanatoriach, poznaj opinie innych kuracjuszy nawiąż znajomość. Planujesz wyjazd do sanatorium, wysyłasz tam dziecko? Sprawdź informacje na temat swojego uzdrowiska. Porozmawiaj na tematy związane z leczeniem w sanatorium.
Forum Nasze Sanatorium. Opinie o sanatoriach. Forum o sanatoriach. Forum kuracjuszy.
Forum kuracjuszy, wyraź opinie o sanatoriach, poznaj opinie innych kuracjuszy nawiąż znajomość. Planujesz wyjazd do sanatorium, wysyłasz tam dziecko? Sprawdź informacje na temat swojego uzdrowiska. Porozmawiaj na tematy związane z leczeniem w sanatorium.
Co do terminu to nie ma znaczenia Po l4 przyznali mi świadczenie rehabilitacyjne na 4 miesiące i tą rehabilitację. Czyli lepiej sie nie odwoływać ? Szkoda bo zależało by mi na tych górach. Ech ...Trzeba miec nadzieję ze bedzie dobrze
A zawsze zus kieruje tylko do 200 km? Najbliżej ode mnie jest Konstancin którego sie obawiam Potem Wieniec tylko troche dalej ale juz troche ponad 200km Krynica. Ech pozostaje tylko czekać Oczywiście sprawdzam mapki po kątem schorzeń. Jeszcze pozostaje Dźwirzyno nad morzem lub Połczyn ale to juz chyba za daleko, Wysowa , Ustroń i Świeradów (jezeli chodzi o góry). I chyba jeżeli chodzi o całkowitą rezygnacje z tych stacjonarnych to lepiej tez nie ryzykować?
Marcepan pisze: 21 mar 2018 12:32
A zawsze zus kieruje tylko do 200 km? Najbliżej ode mnie jest Konstancin którego sie obawiam Potem Wieniec tylko troche dalej ale juz troche ponad 200km Krynica. ?Ech pozostaje tylko czekać
Z tymi 200 km to dla mnie jakaś ściema jest może i jest taki przepis ale u mnie nie działający. Kiedyś dostałem rehabilitację oddaloną o 300 km a obecnie czekam na Krynicę Zdrój a mam 500 km.
Słuchajcie, to nie jest ściema , w pierwszej kolejności ZUS rozpatruje wysłanie zainteresowanego jak najbliżej miejsca zamieszkania, co wcale nie znaczy , że robią tak zawsze . Przede wszystkim zależy od schorzeń i możliwości najbliższych ośrodków, następnie termin w którym chcą się zmieścić , dalej to prośby nasze i życzliwość urzędnicza .
Wszystko to należy wymieszać i wyjąć karteczkę z miejscem przydziału
Tak sie zastanawiam czy nie napisać pisma z prośbą o konkretne miejsce to jest miejscowość górską. Dla mnie bez różnicy byle góry. Ale jak jestem na świadczeniu rehabilitacyjnym to moze lepiej nie ryzykowac?
Witam, u mnie w ZUS-ie pani powiedział ze mapka jest tylko iformacyjnie żeby pokazac wszystkie ośrodki , a każdy punkt zusu ma podpisane umowy z najbliżej sąsiadującymi placówkami i nie ma możliwości aby np z południowej Polski pojechał ktoś nad morze i odwrotnie.
(...) nie ma możliwości aby np z południowej Polski pojechał ktoś nad morze i odwrotnie.
Alusia to nie do końca tak jest jak powiedziała pani w ZUS - ie. Wiele zależy, tak jak wyżej napisała Basia, od schorzenia
i możliwości ośrodków. Np. rehabilitacja narządu głosu ma tylko cztery ośrodki. Z tego trzy są na Dolnym Śląsku, a czwarty
to Ciechocinek. Jeśli ten ostatni ma komplet kuracjuszy to nie ma wyjścia i wtedy niektórzy muszą śmigać przez całą Polskę
na kurację. Jak więc widać na powyższym przykładzie zdarzają się takie sytuacje. W ubiegłym roku, w Cieplicach na turnusie
ZUS - u była osoba co miała prawie 700 km do domu.
Marcepan ,co masz do stracenia , napisz pisemko z prośbą o skierowanie do sanatorium na terenie górskim. Ja tak postąpiłam i otrzymałam sanatorium o które prosiłam, próbuj a nuż się uda. Pozdrawiam i życzę powodzenia.
Alusia 123 pisze: 21 mar 2018 15:39
Witam, u mnie w ZUS-ie pani powiedział ze mapka jest tylko iformacyjnie żeby pokazac wszystkie ośrodki , a każdy punkt zusu ma podpisane umowy z najbliżej sąsiadującymi placówkami i nie ma możliwości aby np z południowej Polski pojechał ktoś nad morze i odwrotnie.
No i tu się nie moge zgodzic bo sa tutaj na forum osoby ktore z Olsztyna jada do Iwonicza