Sanatoria ZUS 2018

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
montenegro
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 04 sty 2018 19:49

Re: Sanatoria ZUS 2018

Post autor: montenegro »

wiesniaczkaela pisze: 11 sty 2018 22:58 Zabierz ze sobą wszystko , co masz . Okazało się , że moja dokumentacja to worek w którym zmieści się ćwiartka kartofli a istotnych badań brak . Dobrze że miałam przy sobie te tzw. ważne . Zabieraj , co masz i podtykaj pod nos .
Akurat u mnie było dokładnie odwrotnie. Orzecznik powiedział, ze nie może pani dostac dwóch rehabilitacji to co mi tu we wniosku pozaznaczała mastektomie, choroby układu ruchu i jeszcze krążenia.( Wniosek wystawił lekarz rodzinny). Po czym odrzucił ( dosłownie) dokumenty inne niz od neurologa. Poza tym nie ma sanatoriów, które leczą wszystkie choroby - stwierdził.
Awatar użytkownika
ricolo666
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 29 lip 2017 21:11
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: ricolo666 »

kuty pisze: 13 sty 2018 13:32
zibi666 pisze: 12 sty 2018 20:50

Tak moze byc jak piszesz ,i sporo tym sposobem zaoszczedzo :?
No i ja właśnie z dużego miasta dostałem ambulatoryjne, bo do ośrodka mam niedaleko.
Pani orzecznik tylko zerknęła w komputer i stwierdziła że niedawno byłem na stacjonarnym - to teraz ambu......!
O tyle dobrze że mogłem sobie wybrać termin.
A pismo przyjdzie pocztą po 14 dniach, bo mamy czas na odwołanie....!!!!
Teraz zarówno z ZUS czy NFZ będzie andrenalinka - kiedy i gdzie !!!!!!
To CIE uziemilj,wspulczuje,ja mieszkam w malym miescie to nie maja takiej opcj :?
Tojka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 29 mar 2012 19:13
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 14

Post autor: Tojka »

moniqa na poprzedniej stronie wspomniala o pisaniu skarg
jestem za :)
tym bardziej teraz, gdy nie mamy wyboru, a znamy ośrodki, które nie wywiązuja się z wymagań ZUS

pare lat temu, na jednym z turnusów, kuracjusze sie zebrali i napisali skarge w sprawie posiłków (wysłali mailem) do departamentu ZUS - kontrola przyjechała po 3 dniach. Posiłki zmieniły sie radykalnie, oczywiscie na plus :)

mozna? można :D

W ub. lato bylam na turnusie w Koleczkowie (pora roku odpowiednia to i miejsce mi nie przeszkadzało ;) ), w związku z bardzo małymi porcjami jedzenia, kuracjusze podniesli bunt + ostrzeżenie, że napiszemy do departamentu. Porcje sie zwiększyly :)
moniqa
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 07 lis 2017 19:29

Post autor: moniqa »

Zgadza się, można pisać skargi też.
Ja zachęcałam do pisania wniosków ;)
Można pisać skargi i wnioski.
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: sztani »

Moniqa. Ludzie z ZUS czytają NS jestem o tym przekonany. W 2013 roku bylem w ośrodku Bryza w Dźwirzynie warunki lokalowe były w miarę ale zabiegi i wyżywienie pozostawiały wiele do życzenia . Był to mój pierwszy pobyt na turnusie więc skali porównawczej nie było. Po jakimś czasie zrobiło się głośno o ośrodku za sprawą buntu kuracjuszy ,zainteresował się nawet jeden z tabloidów (Fakt). Gazeta opisała warunki ,wyżywienie i skargi osób tam przebywających . Na skutek zaistniałej sytuacji odebrano ośrodkowi turnusy rehabilitacyjne na narząd ruchu i do dziś nie ma . Pozostała Psychosomatyka w głównym budynku ośrodka i wiem ,że jest obecnie tam jest. . Czyli można wymóc na ośrodku i na ZUSie :)
Wracając do początku czy czytają w ZUSie . Czytają o ośrodkach i to co piszą uczestnicy turnusów. Może własnie po części skutkiem tego jest zmiana podejścia ZUS do wyjazdów w ramach prewencji i . :) Znam kilka osób które takowe skargi pisali (uzasadnione)ale jaki był skutek tego nie wiem .
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 mar 2015 18:09
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Fionka »

Sztani , pewnie masz rację , że pracownicy ZUS czytają wszystko co ich dotyczy , pewnie nie tylko wpisy na tym forum. Tylko a właściwie niestety nic dobrego z tego dla nas nie wynika . Na moim ostatnim turnusie w Almie była grupa ludzi która pisała skargi , tak skargi na działanie tego ośrodka . Mogę zapewnić że pisali , bo sama widziałam ich e-maile , opatrzone zdjęciami . Wysyłali listy polecone . I co :?: Ponoć jakiś mały remoncik w ośrodku i umowa do 2020 r :shock: :shock: Z tego co się orientuję , a mam wiedzę w tym temacie , to nie ma możliwości aby w krótkim czasie załatwić tam sprawę bezpieczeństwa kuracjuszy . To wymagało by w tym ośrodku generalnego remontu i bardzo dużych nakładów finansowych . To tylko jeden z mankamentów , akurat taki na który mało kto zwraca uwagę ale jeden z najważniejszych. Działają i oby nikt nie usnął po spożyciu z papierosem.
zbigniew165
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 03 maja 2016 22:43
Staż sanatoryjny: 10
Podziękował: 73 razy
Podziękowano: 97 razy

Post autor: zbigniew165 »

Cisza nastąpiła po ostatnich rewelacjach wieśniaczkieli. Czyżby nikt ostatnio nie stawał na komisji ZUS.
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 mar 2015 18:09
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Fionka »

Nie wiem gdzie tu rewelacje?
zbigniew165
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 03 maja 2016 22:43
Staż sanatoryjny: 10
Podziękował: 73 razy
Podziękowano: 97 razy

Post autor: zbigniew165 »

W nowych przepisach ZUS o braku możliwości wyboru miejsca i terminu wyjazdu na leczenie w ramach prewencji rentowej ZUS. Oczywiście miałem na myśli "rewelacje" w cudzysłowie. Pozdrawiam. :(
moniqa
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 07 lis 2017 19:29

Post autor: moniqa »

Może ktoś zechce się podzielić wrażeniami z wizyty u orzecznika w Zusie?
ODPOWIEDZ