Sanatorium z ZUS

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Tojka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 29 mar 2012 19:13
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 14

Re: Sanatorium z ZUS

Post autor: Tojka »

jeśli masz zwolnienie pooperacyjne, to tak szybko nie wyślą ;)
przy 182 dniach zwolnienia to raczej ok. 4-5 miesiąca lub jeśli złożysz wniosek o świadczenie rehabilitacyjne, to wtedy mogą wysłać.
ZUS wysyła na rehabilitacje w ramach prewencji rentowej, czyli chce, abyś wróciła do pracy, a nie pobierała pieniążki z "państwowej kasy" ;)
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: sztani »

Raczej jeśli masz wezwanie co do zasadności zwolnienia to będzie tylko jego kontrola . ja po operacji kręgosłupa LS wyjechałem po około 4 miesiącach i sam pisałem o turnus rehabilitacyjny(bylem na świadczeniu rehabilitacyjnym ) .Jeśli chcesz skorzystać z turnusu możesz sama złożyć wniosek o turnus i wyjechać do 6 miesięcy od komisji .Składając samej masz możliwość wyboru miejsca i terminu wyjazdu . Zgadzam się z Tojką co do jej sugestii wyjazdu. trudno gdybać gdy nie wiemy co to była za operacja i jak będzie postępował powrót do zdrowia i rehabilitacja . w każdym razie w pierwszym okresie po operacji a zwłaszcza na zwolnieniu po operacyjnym (które trwa miesiac wypisane przez szpital) nie pojedziesz :)
Awatar użytkownika
Elinka5+
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 16 lut 2015 19:55
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: Elinka5+ »

Witam
Czy ktoś się orientuje jak długo obecnie się oczekuje i dokąd wysyła ZUS z oddziału pomorskiego ?
Pozdrawiam :)