Sanatorium z ZUS

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
gre_ys
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 19 gru 2009 15:58
Oddział NFZ: Lubuski
Staż sanatoryjny: 9

Re: Sanatorium z ZUS

Post autor: gre_ys »

janek_ pisze:gre_ys, szansę na wyjazd z prewencji rentowej masz.
Dziękuję za podpowiedzi, choć tak różne :) .
,,Janku,, otóż tak, zakładałam że złożę wniosek na tą rehabilitacje zgodnie zresztą z Twoją wypowiedzią, .....a lekarz wypełniający tenże dokument na pytanie : ,, czy Pacjent rokuje odzyskanie zdolności do pracy po zakończeniu rehabilitacji: zaznaczył NIE!!!!.
Wytłumaczył mi że niestety nie może inaczej, bo taka jest prawda...., więc nawet nie wyślę tego wniosku , i takim to sposobem została mi rehabilitacja NFZ-tu ...
janek_
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 15 cze 2016 18:52
Oddział NFZ: Podkarpacki
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: janek_ »

gre_ys, tak to właśnie wygląda :)

"1. Lekarz orzecznik Zakładu wydaje orzeczenie o potrzebie rehabilitacji leczniczej osoby, która jest zagrożona całkowitą lub częściową niezdolnością do pracy albo pobiera rentę okresową oraz rokuje odzyskanie zdolności do pracy zarobkowej po przeprowadzeniu tej rehabilitacji.
2. Przy ocenie rokowania, o którym mowa w ust. 1, lekarz orzecznik Zakładu bierze pod uwagę w szczególności:

1) charakter i przebieg procesów chorobowych oraz ich wpływ na stan czynnościowy organizmu,

2) stopień przystosowania organizmu do ubytków anatomicznych, kalectwa, skutków choroby,

3) wiek, zawód, wykonywane czynności i warunki pracy."

Osobiście, to nie darłbym sobie włosów z głowy z tego powodu ;)
Awatar użytkownika
gre_ys
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 19 gru 2009 15:58
Oddział NFZ: Lubuski
Staż sanatoryjny: 9

Post autor: gre_ys »

,,,Osobiście, to nie darłbym sobie włosów z głowy z tego powodu ;),,,,

;)