Przysłanie skierowania w tym samym dniu co turnus

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Damian27
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 27 lip 2017 19:07
Oddział NFZ: Podkarpacki
Staż sanatoryjny: 1

Przysłanie skierowania w tym samym dniu co turnus

Post autor: Damian27 »

witam:)Dostałem skierowanie do sanatorium w dniu 27.07 i w tym samym dniu rozpoczyna się turnus w Hotel Olceko (warmińsko-mazurskie) a jestem z Leska(podkarpackie) jakieś 600km drogi.Jestem po operacji kręgosłupa(przepuklina) i taka droga nie jest dla mnie.A na rehabilitacyjnym jestem od 23 maja do 20 wrzesnia. Co mam zrobic ?jaki czas ma zus na przysłanie skierowanie i czy może go wysłać tak jak mi wysłał?
forumowicz

Re: Przysłanie skierowania w tym samym dniu co turnus

Post autor: forumowicz »

Nie ma żadnych terminów, otrzymałeś skierowanie z tzw zwrotów.

Ja bym jutro pojechała do ZUS-u odniosła skierowanie z pismem , że stan zdrowia nie pozwala mi na tak daleką podróż i proszę o przydzielenie mi turnusu w pobliżu miejsca zamieszkania

powodzenia
Damian27
Kuracjusz
Kuracjusz

Post autor: Damian27 »

Nie ma czasem 14 dni przynajmniej na wysłanie najpóźniej skierowania?Tak zrobiłem, ale jak dzwoniłem do pani ze skierowania to pani mi powiedziała ze to dla pana ostateczny termin
forumowicz

Post autor: forumowicz »

to w NFZ-cie są takie terminy,ZUS to trochę inna bajka.

Wychodzą z założenia, że i tak jesteś na zwolnieniu lekarskim to masz czas i jesteś dyspozycyjny. :(

Chcą wysłać Cię przed końcem okresu zasiłkowego , a to skierowanie ktoś z jakiejś przyczyny zwrócił i najczęściej "wciskają " to tym którym kończy się zasiłek chorobowy lub rehabilitacyjny .
Możesz spóźnić się 2 dni i nic Ci nie zrobią , jedynie skumulują się zabiegi .

Połączenie masz koszmarne , chociaż nie jest tak źle do W-wy i z W-wy ale godzinowo - uf
Damian27
Kuracjusz
Kuracjusz