Alma Sobieszewo

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
agunia89
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 01 lip 2016 11:22
Oddział NFZ: Zachodniopomorski

Re: Alma Sobieszewo

Post autor: agunia89 »

Ja byłam w tamtym roku w Almie. Ledwo chodziłam Ale były windy i można było nimi dojechać na ćwiczenia i stołówkę. Poprosiłam o pokój nisko stołówki, jedzenie mi smakowało, pokój miałam ok i czysta pościel. Dla mnie było ok.
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 mar 2015 18:09
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Fionka »

Ostatni wpis podniósł mnie na duchu l ;)
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: sztani »

Winda jest tylko przy recepcji i rzeczywiście dowiezie (jak funkcjonuje często nie )do stołówki ale z budynku B musisz zasuwać po prowizorycznie wykonanych podjazdach i tam windy nie ma a i schodów sporo . część osób może miała to szczęście i zakwaterowanie w Budynku A . Inni chodzili po przez nie ogrzewane łączniki do stołówki i zabiegi ( z bud Bud B do A) . Nie jest tak kolorowo jak opisuje Agunia 89 . na forum są zdjęcia umieszczone przez osoby które tam były i widać jak to wszystko wygląda . Dobrze to miały osoby z parteru bud. A
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Witaj Sztani.Jednak nie tak kolorowo.Trzeba będzie użyć uroku osobistego :lol: i o zakwaterowaniem w bud. A się starać ,bo zimna nie lubię.A czy budynek jest ogrzewany ,bo i może grzejnik zabrać ze sobą
Dertieen
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 21 maja 2017 22:05
Staż sanatoryjny: 1

Post autor: Dertieen »

Winda jest, dwie nawet ;)
Ale ona jedzie góra-dół, niestety w bok nie bardzo ;)
Jedna (ta obok nas) miała wyjście tylko na dwór, tak że schody tak czy inaczej trzeba bylo zaliczać. A i tak w większości wypadków była nieczynna, uszkodzona lub działała tak, że się bałam, że zaraz się zerwie :D
Jedzenie - tak jak opisuje Emilia. Pomidora dostaliśmy calego łącznie na turnus chyba :D
Hitem był "napój owocowy" do obiadu, czyli zwykła woda w dzbanku z plastrem cytryny :D I salatki do obiadu, czyli "sałata lodowa w sosie vinaigrette"...Jak był lepszy dzień to do tej sałaty kukurydzę dorzucili :D A czasem sos nawet jakiś smak miał! Częściej niestety to była sałata oblana lekko słonawą wodą.
Jak ja w domu sałatkę wielowarzywną do obiadu zobaczyłam, to się wzruszyłam :D

Nie wiem, o których fizjo mówi Emilia, ja trafiłam na wszystkich milych. Na koniec jak dorzucili mi laser to tam dziewczyny były "takie sobie", ale nie uważam, żeby były wtedy niemiłe, raczej przemęczone. Może chociaż w tej dziedzinie miałam szczęście :)
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

To mnie pocieszyłaś , szczególnie z ta sałatą .Przypomniało mi się jak moja córcia postanowiła że zrobi ze mnie lasencje i postanowiła mnie odchudzić :lol: :lol: .Szykowała posiłki zgodnie z jakąś dietą w której było od groma sałaty.Pamiętam jak wydzielała mi te listki a ja w duchu się modliłam oby choć ten większy listek przypadł mi w udziale i parę ziaren kukurydzy :lol: :lol: :lol: Tak na serio jeżeli możesz to napisz co tam trzeba zataskać , bo że suszarki brak to już wiem, że kocyk zapakować trzeba , to wiem .Czy są ręczniki , jaśki, radyjko, lustro, wieszaki, czy jakieś pokoje mają balkony, czy w pokojach są wykładziny dywanowe i czy są bez dywanówki ;) i jeszcze jedno ale proszę bez reprymendy :lol: ----jak żyją tam palacze :?: ;)
Dertieen
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz

Hahahaha, co to za wymagania? :D

Ja w pokoju miałam panele, dywany na korytarzach...W sumie to to nawet dywany nie były, takie dywanocuś.
Lusterko jest w łazience nad umywalką, radyjko? Nie :D Ale jest telewizor, trzy kanały na krzyż, w porywach do czterech przy dobrej pogodzie ;)
Niby mówią, że trzeba płacić, ale przede mną (przy meldowaniu) pan, który zapłacił i spytał, czy tv już będzie działał, usłyszał, że przecież działał cały czas :D
Ręcznik jest jeden na osobę, jak trzeba zmiany to się zgłasza sprzątaczkom (sprzątanie 3 razy w tygodniu jest). Pościel zmieniana raz, w połowie turnusu, co dla mnie było zgrozą, ale ok :D Jaśki są- w ramach poduszki normalnej, bo taki właśnie "poduszki" mają rozmiar. A o balkonach nic mi nie wiadomo.

Do palenia jest wyznaczone miejsce, z lewej strony grzybka :D Tylko tam można i oczywiście do ciszy nocnej, po 22 już wypuszczać nie bardzo chcieli na fajkę. Co dla mnie jest totalnie absurdalne, skoro nie ma palarni, ale ok - przecież musieli się tak zachowywać, mieli pod opieką same przedszkolaki, nie? :D
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Jeden pozytyw to brak tych zapyziałych wykładzin dywanowych :) , o radyjko pytałam bo lubię jak mi coś brzęczy a muzyczki pewnie nie posłucham bo wi-fi w pokojach brak, telewizor odpada :!: , podusie też trzeba zapakować a z paleniem to bzdura ----po 22 odwyk - :shock: :shock: Dzięki za info .Wygląda na to że najlepiej to wóz do przeprowadzki by należało zamówić .Chyba 2 walizki będę musiała wysłać ;)
Dertieen
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz

Wi-fi jest w pokojach, ale bez szału. Ja korzystałam ze swojego internetu, ale ponoć coś tam działa :)

A ja spakowałam się w dwie torby i dałam radę przeżyć, większości rzeczy nawet nie założylam, bo pogoda nas rozpieszczała, chociaż przydały się później przy gorączce, której rzekomo nie miałam. :D
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Ja we wrześniu to mogę mieć i lato i jesień ale myślę raczej o tym ze tam wszystkie przydasie trzeba zabrać.Dużą walizkę wyślę a kabinówkę zabiorę ze sobą .Jeszcze raz dzięki za wskazówki :)
ODPOWIEDZ