prewencja zus ale inaczej......

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 84 razy

Re: prewencja zus ale inaczej......

Post autor: darek »

Remik pisze:Nie wiem co robił ale dostał zgodnie z prawem ale widzę nie potraficie się z tym pogodzić ,jak pisałem nikt nikomu nie bronił wybrać zawodu by ten cel osiągnąć czy jest to sprawiedliwe wobec innych to już sprawa inna .Piszecie wszystko ale nie na temat .Proszę nie sączyć już niezgody ,temat zamknięty co jest nie zrozumiałe?
Oj widzę Drogi Kolego ,że może i PRAWDA zabolała.

Tak masz racje każdy w wieku 15-19 lat wybierał przyszłość Swoją oczywiście słuchał lub i nie rad starszych.
Natomiast POLSKIE CWANIACTWO totalnie zweryfikowało Życie.
Napisałeś ,że Znasz wielu ludzi ze służb mundurowych -Ja również i podam Ci tylko jeden z przykładów .
14 rok służby malutki Nic nie wnoszący wypadek totalnie przesymulowany -RENTA wypadkowa po czasie ..gdy minęło 15 latach od wstąpienia ..przejście na zasłużoną emeryturę.
Państwo polskie wypłaca 100 % należnej czyli 75% z ostatniego uposażenia -EMERYTURĘ oraz jako BONUS 50% Rentę ..wypadkową ;) .
w wieku bodajże 45 lat staje na wolnym rynku.

I teraz PYTANIE zasadnicze skoro wybrałeś ZAWÓD ,który daje bonus do wcześniejszej emerytur JESTEŚ wyeksloatowany -..odpoczywaj NIE ZABIERAJ PRACY TWOJEMU CZY MOJEMU SYNOWI ,który siedzi na ..bezrobociu bo pracuje wcześniejszy emeryt nie koniecznie mundurowy ,ale górnik czy inny UPRZYWILEJOWANY..

a tak na marginesie wg wytycznych PREWENCJA ZUS --Skierowana jest dla osób aktualnie pracujących i opłacających Stale składki na ZUS w stosunku do ,których nie ma innych obostrzeń min nie posiadają decyzji o Emeryturze czy orzeczonej Niepełnosprawności na STAŁE.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: sztani »

Drogi Remiku ja po prostu wyjaśniłem Ci czemu nie można jechać nie płacąc składek. Dlaczego zamykać temat ? On jest jak najbardziej prawidłowy zobacz swój choćby pierwszy post. Nie padają tu obraźliwe słowa ani epitety ot zwykła polemika i nie ma co zabierać zaraz zabawek z piaskownicy i zamykać tematu. na pewno praca mundurowych nie jest lekka ale w porównaniu z innymi Krótka (choć teraz podnieśli wiek emerytalny.) wszyscy nie płacący składek i tak dostają emeryturę z puli tych płacących czyli z ZUS. Ja kończę już temat (udział w dyskusji) pozwolę sobie tylko jutro odpowiedzieć Eli na pytanie przez nią postawione. :) tu
Awatar użytkownika
Remik
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 07 lip 2016 18:11
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: Remik »

Nie zabieram pracy mojemu synowi ,ma zawód związany z medycyną no ale to kolejny zawód który nic nie robi....Oczywiście nikt z wielkich krytykantów sam nie przyzna się w jakim zawodzie pracuje no bo tak wygodnie i bezpiecznie.W innych krajach żołnierz jest bohaterem ale u nas pośmiewiskiem, żałosne . Na koniec dodam ,że administrator odpisał że nie zamknie tematu hurra wygraliście .Cóż trzeba wiedzieć kiedy zejść ze sceny ,dziękuje kilku sympatycznym osobom za wsparcie ,papa w życiu gdzieś w realu ,pozdrawiam ...........................
xzibi
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 08 mar 2013 14:27
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 9
Podziękował: 1 raz

Post autor: xzibi »

To Ci podam jeszcze jeden przykład swój jakiś czas temu będzie ponad 20 lat, dotknęło mnie bezrobocie i zapragnąłem wstąpić do policji i nie przyjęli mnie ze względów zdrowotnych mój kręgosłup mnie wyeliminował ale w cywilu pracować do 67 mogę? a nawet muszę!no bo jeść trzeba.Wcale mi nie chodzi o zazdrość tylko powinna nastąpić weryfikacja stanowisk co innego pracować w terenie a co innego siedzieć za biurkiem i mieć takie same przywileje jak ten co zapierdziela i chyba się z tym zgodzisz Remik.
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Elu osoba będąca na emeryturze (normalnej ustawowej)ale dalej pracująca i płacąca normalne składki ZUS może starać się o rehabilitację w ramach prewencji rentowej
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 mar 2015 18:09
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Fionka »

Dzięki Sztani .Tak myslałam bo w innym wypadku lekarze, wykładowcy (średnia wieku 75 + ) nie jechali by na turnus w ramach PREWENCJI RENTOWEJ :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Remik pisze:Mam pytanie może ktoś coś mi podpowie. Sprawa wygląda tak ,że ogólnie nie jestem płatnikiem ZUS (inna firma inny sektor itd.)Co kilka lat jadę do sanatorium w ramach NFZ ale czy mogę z ZUS gdy składki do nich za mnie pracodawca wpłaca raz do roku w b. niewielkich sumach ? .Czytałem jakie warunki trzeba spełnić itd. o ubezpieczeniu itd. to sprawy jasne ale czy można się starać gdy te składki są niesystematyczne a jak pisałem raz do roku małych sumach czy to starczy czy nie ?.
Remik, nie wiem co załatwiłeś ale myślę że o wyjaśnienia do ZUS w swojej spawie powinieneś zwrócić się na piśmie. Jeżeli - tak jak napisałeś w którymś z postów - pracownik ZUS konsultował się z kimś zanim Ci odpowiedział to raczej Twoja sprawa nie jest typowa. I pewnie dokładnej powinieneś im opowiedzieć o składkach. Bo raczej nie jest istotne w jakiej wysokości te składki odprowadzasz tylko czy odprowadzasz je na właściwy fundusz i za jaki okres w roku (w ramach umowy o pracę płaci się składkę rentową emerytalną chorobową , zdrowotną na ubezpieczenie wypadkowe). Wiem tez że sanatorium z prewencji ZUS przysługuje pracującym emerytom odprowadzającym składki i osobom pobierającym rentę inwalidzka ale tylko czasową a nie na stałe przyznaną.

Wiesz, jak ktoś ma coś napisać i podpisać to zawsze bardziej się zastanowi niż nad odpowiedzią udzieloną przez telefon lub w rozmowie bezpośredniej z klientem.
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Wiem tez że sanatorium z prewencji ZUS przysługuje pracującym emerytom odprowadzającym składki

Casandro emeryci tak ale pracujący i jak piszesz odprowadzają składki na ZUS.
Piszę to bo nie napisałaś jakie te składki.
Jeśli chodzi o rencistów czasowych to raczej ZUS wysyła pod koniec okresu przyznanej renty lub nie wysyła.
Sam rencista jak złoży wniosek turnus to raczej pewne ,że jeśli dostanie to go uzdrowią w sposób magiczny i szybciej wróci do pracy.Pozdrawiam :)
forumowicz

Post autor: forumowicz »

chodziło mi o składki na ubezpieczenie społeczne odprowadzane od umowy. Jeżeli są tylko zdrowotne lub chorobowe to nie przysługuje prewencja ZUS.
Co do rencistów czasowych - no cóż, jest tak jak piszesz. Nie zmienia ta faktu, że taki rencista ubiegać się o prewencje może.
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

oczywiście może rencista ubiegać się o prewencję