prewencja zus ale inaczej......

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
Remik
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 07 lip 2016 18:11
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 3

prewencja zus ale inaczej......

Post autor: Remik »

Mam pytanie może ktoś coś mi podpowie. Sprawa wygląda tak ,że ogólnie nie jestem płatnikiem ZUS (inna firma inny sektor itd.)Co kilka lat jadę do sanatorium w ramach NFZ ale czy mogę z ZUS gdy składki do nich za mnie pracodawca wpłaca raz do roku w b. niewielkich sumach ? .Czytałem jakie warunki trzeba spełnić itd. o ubezpieczeniu itd. to sprawy jasne ale czy można się starać gdy te składki są niesystematyczne a jak pisałem raz do roku małych sumach czy to starczy czy nie ?.
Awatar użytkownika
Atina
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 19 sie 2011 09:29
Oddział NFZ: Pomorski
Podziękował: 158 razy
Podziękowano: 76 razy

Re: prewencja zus ale inaczej......

Post autor: Atina »

Dobry temat ,czekamy na odpowiedzi i podpowiedzi :)
Awatar użytkownika
Remik
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 07 lip 2016 18:11
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 3

Re: prewencja zus ale inaczej......

Post autor: Remik »

Jestem po telefonie do Zus ,pół godziny słuchania muzyki ale już wiem, że nie można jechać.Pani powiedziała choć nie była pewna pytanie ją zamurowało ,poszła gdzieś się konsultować ,że jak się pobiera emeryturę z poza Zus już od nich nic się nie należy nawet jak się opłacało by składki co miesiąc (czy to nie dziwne ? ).Mało tego pani powiedziała ,że nawet sanatorium się nie należy pobierającym z ZUS emeryturę i nawet gdyby się płaciło składki 45 lat nie można wyjechać i tyle tylko dla pracujących. Dziwi mnie to bo mówię do niej no tak pobieram emeryturę ale skoro nie mogę jechać w ramach ZUS dlaczego mój pracodawca płaci ( bo musi) tam składki a ja nie mogę wyjechać ????.Skoro nie mogę wyjechać wolał bym do ręki składki pracodawcy zamiast do nich ,już bym lepiej je spożytkował a tak składki płać ,leci do worka bez dna a my i tak nic ci nie damy szkoda no ale się wyjaśniło :(
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 13 razy