Słowacki Spa Busko Zdrój
-
MagdalenaB
- Kuracjusz

- Na forum od: 28 lip 2016 13:56
- Oddział NFZ: Małopolski
- Staż sanatoryjny: 1
Re: Słowacki Spa Busko Zdrój
To miło,że sanatorium oceniono na 6 ,nawet z plusem.
To napawa optymizmem ,że są sanatoria ,które funkcjonują bez zarzutu.
-
SlawaAnna
- Bardzo Pomocny Kuracjusz

- Na forum od: 04 paź 2015 11:55
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 3
Nie znalazłam odpowiedzi na temat parkingu, czy jest płatny?
Od pani w recepcji dowiedziałam się, że basen umożliwia też indywidualne pływanie na karnety, co mnie ogromnie cieszy. Mam nadzieję, że basen ma ciepłą wodę...
O jedynce nie ma mowy, na ich stronie to jest wyraźnie napisane, trudno. Podobno we wszystkich pokojach jest telewizor, można za niego nie zapłacić, ale jeśli inne osoby zapłacą, to choćby biernie się ogląda... Nie można zarezerwować pokoju bez telewizora. Pani była zdziwiona, że nie chcę telewizora, jeszcze się z takim czymś nie spotkała, ale zapisała nazwisko, jeśli trafi na drugi taki okaz, to nas wrzuci do jednego pokoju;) Dodam, pani była przemiła!
Z innych wypowiedzi na forum wynika, że w pokojach jest lodówka, czajnik i internet.
Wszystko to bardzo dobrze rokuje, no a ten basen już mi się śni...
Może ktoś jeszcze mógłby opowiedzieć coś o Słowackim, oddziale szpitalnym, rehabilitacji? Jakieś rady?
- Felice
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 09 sty 2011 10:42
- Staż sanatoryjny: 0
- Podziękował: 33 razy
- Podziękowano: 109 razy
W Busku w marcu byłam dwukrotnie po artroskopii.Pogoda była taka,że opalaliśmy się na słonku,mimo śniegu na ulicach.Będziesz bardzo zadowolona z miejsca i pobytu.Busko to relaks i spacery.Wieczorem jest tez gdzie wyjść.Są różnorodne imprezy organizowane w Marconim.Warto też zapoznać się z ofertą miejscowego Domu Kultury mającego również ładną salę kinową.
-
SlawaAnna

-
Grazyna68
- Kuracjusz

- Na forum od: 28 sty 2017 14:14
- Oddział NFZ: Wielkopolski
-
alka50+
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 02 sty 2015 11:50
- Oddział NFZ: Zachodniopomorski
- Staż sanatoryjny: 5
- Podziękował: 17 razy
- Podziękowano: 41 razy
Słowacki super. Ogrody przecudne bo przesiadywałam tam w maju ale przy szczęściu do marcowego słońca można sięgnąć po promyki.Wrócisz zadowolona.
-
Grazyna68
- Kuracjusz

- Na forum od: 28 sty 2017 14:14
- Oddział NFZ: Wielkopolski
-
SlawaAnna

Brak mi informacji na temat parkingu, płatny?
-
SlawaAnna

Rehabilitacja na oddziale szpitalnym w Słowackim, 28 dni, od 2 marca. Jak na razie prawie wszystko na piątkę, a nawet wiele na szóstkę
Ponieważ tutaj nie znalazłam wielu praktycznych informacji temat organizacji, warunków itp, postaram się opisać jak to tutaj wygląda, mam nadzieję, że komuś się przyda.
Sanatorium Słowacki Spa znajduje się na przeciwko sanatorium Marconi, na przeciwko pięknego starego parku. W dzień przyjazdu nowego turnusu można zaparkować przed samym wejściem, co jest bardzo wygodne, tym bardziej, że sam proces przyjmowania kuracjuszy trwa ładnych kilka godzin, a karty magnetyczne do pokoju wydawane są nie wcześniej niż ok 14. Przy Sanatorium znajduje się parking dla kuracjuszy, płatny 5 zł za godzinę z ograniczoną ilością miejsc. W recepcji powiedziano mi, że można zaparkować samochód niedaleko (góra 10 minut drogi piechotą) na parkingu, który na oko wygląda na strzeżony, ale tak naprawdę nie jest strzeżony przez nikogo, no i nie jest płatny. Mam nadzieję, że samochody tam stojące dotrwają do końca turnusu
Rejestracja przebiega w sposób, który można byłoby zmienić - w wąskim przejściu tłoczy się tłumek czekający w kolejce do pielęgniarki, która przyjmuje wg numerków nowych kuracjuszy. Pokoje przydzielone są wcześniej. I tu dla tych, co mają jakieś życzenia co do pokoju, a szczególnie chcieliby pokój bez oglądalności telewizora wielka rada - warto to zgłosić telefonicznie przed przyjazdem! Ja tak zrobiłam i nawet nie wiedziałam, że czekała na mnie dwójka w której miałam być ja oraz jakaś inna pani, która podobnie jak ja prosiła o pokój bez telewizji. Ale ponieważ nie zagwarantowano mi tego telefonicznie, kiedy w kolejce znalazłam inne dwie panie o podobnym życzeniu, a ponadto niepijące, niepalące i niechrapiące
Nie wiem, z którą to panią miałam mieszkać w dwójce, ale z moich współlokatorek jestem ogromnie zadowolona i jest nam bardzo dobrze razem. Wiele osób było niezadowolonych z tego obowiązkowego telewizora, niektórzy też czekając poznali się i chcieli mieszkać w jednym pokoju a potem byli zawiedzeni, bo przydział był zrobiony wcześniej.
Po tej rejestracji czekała nas wizyta u lekarza, tu też trzeba było poczekać, na szczęście pogoda była ładna, więc można było pospacerować po parku. Lekarz profesjonalny (ordynator), wizyta punktualna, potem obiad i wreszcie przydział pokoi.
Czytałam tutaj o ogromnych trójkach, nasza nie jest większa niż koniecznie trzeba dla 3 osób. Mamy mały balkonik wychodzący a park. W pokoju jest lodówka, czajnik, biurko z dużym lustrem, stolik z dwoma krzesłami, szafki przy łóżkach no i szafa na ubranie - jedyny problem, to niemal kompletny brak półek w szafie. Łazienka z natryskiem, nieślizgająca się podłoga pod natryskiem, długa półka na kosmetyki, gdzie wszystko się zmieści. W łazience brak jakiegoś taboretu, który dla mało sprawnych byłby bardzo przydatny, brak też uchwytów. (cdn)