Sanatorium z ZUS

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
jovanka96
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 13 kwie 2016 14:47
Oddział NFZ: Opolski
Staż sanatoryjny: 3

Re: Sanatorium z ZUS

Post autor: jovanka96 »

Ja mam chyba za "cienką" teczke u nich... bo mi 2 razy odmówili ;)
Danae
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 31 sty 2016 10:45
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: Danae »

Malgi,
widzę, że jesteś z pomorskiego. Gdzie się wybierasz do sanatorium?
Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
Betina71
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 05 lut 2016 08:03
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: Betina71 »

Malgi pisze:Fiolet, masz chyba rację w sprawie tych akt sanatoryjnych. Moja pani doktor, która mnie "badała" też miała grubą teczkę przed sobą. Ja tylko pokazałam wypis ze szpitala i protokół operacyjny, który musiałam skserować. Nawet kurtki nie musiałam ściągać. Na zakończenie pani doktor powiedziała, że zostałam wezwana w sprawie sanatorium, które właśnie zostało mi przyznane. :-)
Gdzie będziesz się rehabilitowała? :D
Awatar użytkownika
peone56
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 28 kwie 2016 23:19
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 0

Post autor: peone56 »

Dzień dobry, do sanatorium wyjeżdżam z ZUS-u na zwolnienie lekarskie, proszę mi powiedzieć kto wystawia zwolnienie rodzinna na miejscu czy lekarz w sanatorium ? Nie dopytałam podczas rozmowy z urzędniczką ZUS-u. Pozdrawiam :kwiat:
Awatar użytkownika
Dzia_dek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 cze 2013 07:55
Podziękował: 52 razy
Podziękowano: 91 razy

Post autor: Dzia_dek »

Wyjazd w ramach prewencji rentowej z ZUS-u - zwolnienie L4 wystawia lekarz w sanatorium przed końcem rehabilitacji.
Dobrze jest mieć ze sobą wszystkie dane potrzebne do wystawienia tego druku, a po jego wypisaniu dobrze jest
sprawdzić poprawność wszystkich wpisanych tam danych. Można uniknąć w ten sposób problemów ze zmianami
w druku zwolnienia i stresu związanego z opóźnieniem wypłaty zasiłku chorobowego.
p.s. po przyjeździe do sanatorium można ewentualnie poprosić o wystawienie zaświadczenia, że przebywasz
na rehabilitacji i przesłać je do zakładu pracy.
Awatar użytkownika
peone56
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 28 kwie 2016 23:19
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 0

Post autor: peone56 »

Dzień dobry Dziadku, dziękuję za wyczerpującą odpowiedź . Pozdrawiam i życzę miłego weekendu :kwiat:
Awatar użytkownika
Dzia_dek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 cze 2013 07:55
Podziękował: 52 razy
Podziękowano: 91 razy

Post autor: Dzia_dek »

Bardzo proszę. Dobrze, że odpowiedź na coś się przydała. Dziękuję, za pozdrowienia i życzenia. :kwiat:
Tobie wraz z pozdrowieniami również życzę miłego, długiego weekendu i odpoczynku.
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: sztani »

Pragnę podkreślić,że nie jest tak do końca jak Dziadek pisze . może uściślę Zwolnienie może również wystawić lekarz kierujący na rehabilitację a także rodzinny. (zostawiam lekarzowi rodzinnemu lub kierujacemu kopie skierowania)
jest tylko ta różnica ,że w sanatorium jest obowiązkiem wystawienie takiego zwolnienia przez lekarza a kierujący czy rodzinny może ale nie musi.
Wiem też ,że w niedługim czasie zwolnienie za czas pobytu na turnusie z ZUS traktowane będzie jak zwolnienie szpitalne czyli 70% a nie jak teraz 80% .
wszędzie oszczędności. :)
Mi lekarz kierujący wystawił zwolnienie na czas turnusu rehabilitacyjnego.
I jedna mała uwaga ; my nie jedziemy do sanatorium a na turnus rehabilitacyjny w ramach prewencji rentowej . i słowo sanatorium( choć obiekt ma taki status w nazwie ) jest tu nieadekwatne. zwrócił mi na to uwagę ( w sposób niegrzeczny) lekarz orzecznik na ostatniej komisji.
Awatar użytkownika
basiat
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 27 kwie 2014 17:00
Oddział NFZ: Podlaski
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: basiat »

Czy w ZUS-ie też są zwroty, z których można skorzystać w przypadku np. zamiany przydzielonej miejscowości??????
Awatar użytkownika
Princi
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 17 cze 2014 16:28
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 10
Podziękował: 8 razy

Post autor: Princi »

jovanka96 pisze:Ja mam chyba za "cienką" teczke u nich... bo mi 2 razy odmówili ;)
Jovanka :kwiat: nie ma reguły,ja mam grubą i też zawsze mi odmawiają :twisted:
ODPOWIEDZ