Sanatorium z ZUS

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
stokrotka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 sty 2012 18:52

Re: Sanatorium z ZUS

Post autor: stokrotka »

jochny 60! też nie korzystalam z L4 skierowanie dostałam i choć stawałam 4 razy na tzw. komisji (w tym tylko 2 razy dostałam skierowanie) to nigdy nie uslyszalam że nie chodzę na L4.
Padło takie pytanie -to odpowiedziałam że na ile moge to biorę wtedy urlop wypoczynkowy.Ale unikam zwolnienia chorobowego -bo wiadomo jak jest w pracy.
Tobie radzę składaj ponowny wniosek a nie odwołanie.Może trafisz na innego orzecznika.Bo to czy dostaniemy skierowanie w duże mierze zależy na jakiego orzecznika trafimy.
Awatar użytkownika
Bozena321
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 27 wrz 2014 07:55
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 7

Post autor: Bozena321 »

johny60 pisze:Witam serdecznie wszystkich forumowiczów. No i byłem na tej komisyji z ZUS-u. Orzecznik poprzeglądał papiery, wykonał badania :?: i stwierdził skoro nie byłem na zwolnieniu lekarskim to mi się nie należy sanatorium z ZUS-u. Natomiast na moje stwierdzenie że leczyłem się w głównej mierze prywatnie, pokiwał głową, odpowiedział że dobrze. Ale nie popuszczę i składam następny wniosek wraz z mocnym uzasadniającym odwołaniem. Wiem że nie przysługuje wnoszenie odwołania, ale ja im nie popuszczę. pozdrawiam :)
Witam :-) to widzimisie lekarza na komisji. Nie chciał to nie dał. Ja nie chodzę na zwolnienia i dostaję sanatorium w ramach prewencji rentowej. Po to żeby nie chodzić na zwolnienia to chcę jechać na zabiegi. Bardzo ważne jest podejście lekarza, ale jak się trafi na ... Oby mnie to nie spotkało.
johny60
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 18 mar 2016 10:09

Post autor: johny60 »

stokrotka pisze:jochny 60! też nie korzystalam z L4 skierowanie dostałam i choć stawałam 4 razy na tzw. komisji (w tym tylko 2 razy dostałam skierowanie) to nigdy nie uslyszalam że nie chodzę na L4.
Padło takie pytanie -to odpowiedziałam że na ile moge to biorę wtedy urlop wypoczynkowy.Ale unikam zwolnienia chorobowego -bo wiadomo jak jest w pracy.
Tobie radzę składaj ponowny wniosek a nie odwołanie.Może trafisz na innego orzecznika.Bo to czy dostaniemy skierowanie w duże mierze zależy na jakiego orzecznika trafimy.
Witam. Również i ja podobnie odpowiadałem, że wtedy kiedy jest to konieczne aby nie nadużywać z\wolnienia korzystałem również z urlopu, kurując się właśnie takim sposobem. Myśle że chyba nie odpowiedziałem źle. Taka sugestia winna być usprawiedliwieniem na to aby nie " nadwyrężać zbyt ZUS-u" pozdrawiam ;) :?: :kwiat:
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: sztani »

jochny 60 odczekaj z miesiąc i złóż ponownie nowy wniosek .Nie pękaj . Żadne odwołania bo sie uwikłasz z ZUS a czas leci . Podobnie miała Forumowiczka Basiat raz odmówiono ,złożyła jeszcze raz i dostała Szczawnicę .Dla jednych orzeczników jest to super jak nie jesteś na zwolnieniu i dostaniesz( tak jak ja) a dla drugich jest nie dobrze . powtarzam dostać dziś to powoli loteria no chyba ,że sami wysyłają. ,

Eluunia znowu tajemnica z miejscem wyjazdu? :)
czy takie kiepski przydział,że się nie chwalisz. Trzymałem kciuki :) :) więc wyjaw nam co Ci przydzielono
Awatar użytkownika
Lewek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 22 lip 2012 20:17
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: Lewek »

Elunia cieszę się razem z Tobą :D
fiolet
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 04 mar 2016 21:23
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 1

Post autor: fiolet »

xzibi pisze:Wynika z tego , że trzeba chorować doić ZUS niech płacą jak najdłużej? To wszystko jest chore!
Jaki ZUS ? Przecież to nasze ciężko zarabiane pieniądze, które ZUS nam zabiera co miesiąc przez całe życie. Nie doić a korzystać z tego co nam zabierają !!! :lol:
Dagna
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 07 sie 2013 14:37
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 9
Podziękowano: 2 razy

Post autor: Dagna »

johny60 pisze:Witam serdecznie wszystkich forumowiczów. No i byłem na tej komisyji z ZUS-u. Orzecznik poprzeglądał papiery, wykonał badania :?: i stwierdził skoro nie byłem na zwolnieniu lekarskim to mi się nie należy sanatorium z ZUS-u. Natomiast na moje stwierdzenie że leczyłem się w głównej mierze prywatnie, pokiwał głową, odpowiedział że dobrze. Ale nie popuszczę i składam następny wniosek wraz z mocnym uzasadniającym odwołaniem. Wiem że nie przysługuje wnoszenie odwołania, ale ja im nie popuszczę. pozdrawiam :)
Za pierwszym razem tez tak miałam - nawet lekarz wypisując mi wniosek powiedział, że marne szanse bo ZUS przyznaje jak się jest dużo na zwolnieniach.I mial rację - pani orzecznik była wręcz obrażona co ja tam robię i czas jej bezcenny marnuję. A ja własnie urlop wykorzystywałam przeważnie i nadgodziny odbierałam. W zeszłym roku złożyłam znowu i w styczniu br byłam w sanatorium - inny lekarz orzecznik inne podejście.
Awatar użytkownika
aniag
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 01 mar 2014 16:51
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: aniag »

Dokladnie uwazam ze nie ma reguly wszystko w rekach orzecznika
Awatar użytkownika
eluunia
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 lut 2013 16:44

Post autor: eluunia »

Sztani jadę znów wypić kawusie z generałem :lol: :lol:
Powiem Wam tyle Zus zaczyna uważać że rehabilitacja nic nie daje ;) Mnie też chcieli spławić ;) ;)
p-siak
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 04 cze 2013 20:36
Podziękowano: 10 razy

Post autor: p-siak »

Witam, a u mnie dzisiaj ZUS był na tak.Grzecznie, bez stękania ze strony orzecznika.Wybrałem/nie było za bardzo z czego-Rymanów i dopiero wrzesień Polańczyk/ Iwonicz od końca lipca. Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ