Sanatorium z ZUS

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
roxy
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 24 sty 2014 23:31
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 7

Re: Sanatorium z ZUS

Post autor: roxy »

gosiaczek63 pisze:
sztani pisze:Osoby pracujące nie będące na świadczeniu,rencie czy l-4 mają prawo wyboru miejscowości i terminu max do 6 mięsiecy do przodu (choć nie zawsze) np. planowany urlop (nie zawsze na L-4) Grymaszenia nie ma bo są podane miejscowości gdzie dany ZUS wysyła (wyjątek dodatkowe schorzenia)
Dziękuje Sztani,a tak na marginesie dużych wymagań raczej nie mam gdyż interesuje mnie czerwiec i Ciechocinek :) więc mieściła bym się w zusowskich kilometrach :) resztę lata spędzam prywatnie, zawsze w Ustroniu Morskim-wspaniałe miejsce :)
Jak będzie jakiś problem bo np trafisz na panią Blondynę i nie będzie dyskusji co do wyboru to bierz co Ci d a ja Ci potem napisze co z tym zrobić.
Awatar użytkownika
Selene
W naszej pamięci
W naszej pamięci
Na forum od: 16 maja 2010 11:51
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 12

Post autor: Selene »

W ramach prewencji rentowej w Krynicy Zdroju mamy do dyspozycji 3 ośrodki:
BESKID, STARY DOM ZDROJOWY i LEŚNIK DRZEWIARZ. :)
beatricz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 05 mar 2013 14:47
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: beatricz »

Selene to Macie fajnie w Waszym ZUS, bo nasz śląski ma tylko w Krynicy Górskiej Stary Dom Zdrojowy. A tak nawiasem mówiąc jestem pyra poznańska, pochodzę z Leszna cała rodzina została właśnie w Lesznie i Poznaniu.
fiolet
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 04 mar 2016 21:23
Staż sanatoryjny: 1

Post autor: fiolet »

Witam. 11.02.miałam komisje o rentę, którą nadal otrzymałam czasowo, ale trafiłam na lekarza rehabilitacji więc, wystawił skierowanie do sanatorium, ze względu na narząd ruchu (oprócz tego mam astmę oskrzelową).Ze względu na komunię w maju 2-ch córek poprosiłam na komisji o termin czerwiec-lipiec do czego się ustosunkował i termin mi w miarę pasuje. Dzisiaj przyszło mi skierowanie do Beskidu w Krynicy Zdroju od 21.06.
Problem w tym, że po:
1-wsze- to dość daleko od mojego miejsca zamieszkania (okolice Raciborza) bite 300km. - liczyłam na dużo bliżej usytuowana miejscowość. Ze względu na względy rodzinne (3 małych dzieci) i nikogo do pomocy, mąż nie może sobie wykorzystać urlopu kiedy chce (urlop jest z góry ustalany na całą fabrykę, która wtedy stoi). Bliżej byłoby łatwiej bo nawet w razie czego czy choćby weekend mogliby do mnie dojechać (będą już wakacje).
2-ie- przeraziłam się opiniami na temat ośrodka. Bardzo uboga baza zabiegowa, ośrodek niedostosowany do potrzeb ludzi niepełnosprawnych, aby dojść do ośrodka trzeba pokonać około 50m. schodów pod górkę (nie dam rady), warunki w pokojach okropne : grzyb a ja na to alergik , w czasie deszczu cieknące okna - czasy PRL. (to idzie jeszcze znieść ;-) )
Wiem, że nie mam innego wyjścia, i muszę jechać ale jadąc już chciałabym dojść do formy, wzmocnić się, polepszyć swój stan zdrowia a nie na wczasy.
W poniedziałek wybieram się do ZUS-u celem prośby o zmianę ośrodka na bliżej usytuowany. Jak to najlepiej umotywować? Czy ktoś załatwił taką zamianę pozytywnie (o ile prosił?) ?
I czy idzie załatwić np. opiekę na dziecko zdrowe dla męża na czas pobytu mojego w sanatorium (jak byłam operowana w szpitalu to dostał bez problemu) . Jeżeli tak to gdzie to załatwić ? W sanatorium czy u rodzinnego czy pediatry?
Pozdrawiam i liczę na Waszą pomoc.
gosiaczek63
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 03 mar 2015 19:18
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: gosiaczek63 »

Witaj fiolet,moze popros o rehabilitacje ambulatoryjna,czyli nie wyjazdowa i w swoim miejscu zamieszkania.Napisz pismo do Zus-u opisz swoją sytuację to może przychylą sie do Twojej prośby. W Zusie też pracują dobrzy ludzie więc może zrozumią Twoją sytuację.Jeżeli jednak nie uda Ci się zamienić to wydaje mi się,że mężowi należy się opieka nad dziećmi i chyba pediatra wystawi mu takie zwolnienie tylko niech przedstawi Twoje skierowanie lekarzowi.Mam nadzieję,że jeszcze tu na forum będą Ci ludzie doradzać,więc wybierzesz najlepszą opcję.Zyczę udanych zabiegów i szybkiego powrotu do zdrowia,pozdrawiam.
fiolet
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 04 mar 2016 21:23
Staż sanatoryjny: 1

Post autor: fiolet »

Dziękuję.Myślałam nad taką opcja ale to nic nie pomoże ;-(. W ramach prewencji najbliższe rehabilitacje ambulatoryjne są w odległości 60-80-100 km., a będą wakacje, wiec problem z dziećmi pozostaje bez zmian, do tego codzienne dojazdy, więc już lepiej stacjonarnie lecz bliżej w w ośrodku o lepszym zapleczu rehabilitacyjnym.
forumowicz

Post autor: forumowicz »

:kwiat: Witaj fiolet :kwiat: ,w takiej sytuacji należy się twojemu mężowi opieka nad dziećmi. Lekarz rodzinny(dzieci) musi wystawić zwolnienie(opiekę) na męża, zwolnienie i ksero twojego skierowania do sanatorium dostarczyć pracodawcy i to wszystko :lol: :kwiat: Nie martw się dziewczyno tyko korzystaj z rehabilitacji , masz małe dzieci i to dla nich musisz twardo stąpać po ziemi.Życzę Ci dużo zdrowia i trafionych zabiegów ;) Marylka
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: sztani »

Marylko podoba mi się Twoje spojrzenie na świat i ja tak myślę . Skoro Żona ma zwolnienie za pobyt na turnusie to tata ma prawo opieki nad maluchami. wszak to jeden i ten sam ZUS, dając coś ( turnus reh. ) musi się liczyć ,ze i dzieci ktoś może mieć :) Liczy sie zdrowie dla siebie i swoich dzieci.
Awatar użytkownika
serendipity
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 17 gru 2011 18:45
Oddział NFZ: Dolnośląski
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: serendipity »

Sewelka,
dostałam dziś zaproszenie na komisję na piątek, od wysłania wniosku do komisji minie dokładnie 3 tygodnie.
olenka989
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 26 sie 2014 17:42
Oddział NFZ: Kujawsko-Pomorski
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: olenka989 »

To daj znać jak Ci poszło bo ja mam komisję w poniedziałek a wszystkich( no prawie wszystkich) znajomych odrzucili :shock:
ODPOWIEDZ