Sanatorium z ZUS

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
roxy
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 24 sty 2014 23:31
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 7

Re: Sanatorium z ZUS

Post autor: roxy »

Felice pisze:W mojej przychodni na wypisanie wniosku prosi się o dwie wizyty.
chyba, że masz lekarzy nie z nfz;) to inna bajka
Lekarz nie z NFZ nie może wypisać wniosku przynajmniej do sanatorium,z ZUS nie znam szczegółów.
Wniosek o skierowanie na rehabilitację w ramach prewencji rentowej ZUS może wypisać każdy lekarz tzn. zarówno POZ jak i np. specjalista podczas wizyty prywatnej w zależności od schorzenia.
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: sztani »

Masz rację Roxy mi wypisał neurochirurg na prywatnej wizycie ,kiedy jechałem pierwszy raz z ZUS
Awatar użytkownika
okkasia1
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 13 lut 2016 14:13
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: okkasia1 »

A ja byłam na wizycie prywatnie, a po skierowanie do sanatorium z Zusu lekarz kazał mi przyjść do siebie do przychodni.
Pozdrawiam :)
cekaj
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 18 gru 2013 17:06
Oddział NFZ: Łódzki

Post autor: cekaj »

okkasia1 pisze:A ja byłam na wizycie prywatnie, a po skierowanie do sanatorium z Zusu lekarz kazał mi przyjść do siebie do przychodni.
Pozdrawiam :)
Dwie pieczenie na jednym ogniu. Skasował prywatnie i w przychodni nabił punkty. Jeden plus dla niego to to, że wystawił wniosek :lol:
Awatar użytkownika
okkasia1
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 13 lut 2016 14:13
Oddział NFZ: Małopolski

Post autor: okkasia1 »

Dwie pieczenie na jednym ogniu. Skasował prywatnie i w przychodni nabił punkty. Jeden plus dla niego to to, że wystawił wniosek :lol:[/quote]

Ano :) Wilk syty i owca prawie cała :D
gosiaczek63
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 03 mar 2015 19:18
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: gosiaczek63 »

Witam :kwiat: chciałabym od was dowiedzieć się czy nie będąc na L4 i ewentualnym przyznaniu leczenia sanatoryjnego można sobie w pokoju przydzielania miejscowości i terminu wybrać miejscowość a nie zgodzić się na narzuconą odgórnie.Czy jeżeli nie dogadam się z urzędniczką mogę bez żadnych konsekwencji zrezygnować z decyzji orzecznika,zaznaczam,że nie pobieram żadnych świadczeń przyznanych przez ZUS, więc może mogę sobie pogrymasić ;) Dziękuję za każdą podpowiedz :kwiat:
Awatar użytkownika
roxy
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 24 sty 2014 23:31
Staż sanatoryjny: 7

Post autor: roxy »

gosiaczek63 pisze:Witam :kwiat: chciałabym od was dowiedzieć się czy nie będąc na L4 i ewentualnym przyznaniu leczenia sanatoryjnego można sobie w pokoju przydzielania miejscowości i terminu wybrać miejscowość a nie zgodzić się na narzuconą odgórnie.Czy jeżeli nie dogadam się z urzędniczką mogę bez żadnych konsekwencji zrezygnować z decyzji orzecznika,zaznaczam,że nie pobieram żadnych świadczeń przyznanych przez ZUS, więc może mogę sobie pogrymasić ;) Dziękuję za każdą podpowiedz :kwiat:
Zazwyczaj, podkreślam ZAZWYZCZAJ dają Ci 3 miejscowości/ ośrodki i daty do wyboru, jesli żaden Ci nie pasuje to prosisz grzecznie o konkretną miejscowośc i konkretny termin-ogólnie rzecz biorąc nie powinno być z tym problemu. ja w tym roku w ogóle zrezygnowałam (bez żadnych konsekwencji) bo dostałąm to nieszczęsne Koleczkowo a tam nie pojade nawet za karę i jakby mi dopłacali.
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: sztani »

Osoby pracujące nie będące na świadczeniu,rencie czy l-4 mają prawo wyboru miejscowości i terminu max do 6 mięsiecy do przodu (choć nie zawsze) np. planowany urlop (nie zawsze na L-4) Grymaszenia nie ma bo są podane miejscowości gdzie dany ZUS wysyła (wyjątek dodatkowe schorzenia)
gosiaczek63
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

roxy pisze:
gosiaczek63 pisze:Witam :kwiat: chciałabym od was dowiedzieć się czy nie będąc na L4 i ewentualnym przyznaniu leczenia sanatoryjnego można sobie w pokoju przydzielania miejscowości i terminu wybrać miejscowość a nie zgodzić się na narzuconą odgórnie.Czy jeżeli nie dogadam się z urzędniczką mogę bez żadnych konsekwencji zrezygnować z decyzji orzecznika,zaznaczam,że nie pobieram żadnych świadczeń przyznanych przez ZUS, więc może mogę sobie pogrymasić ;) Dziękuję za każdą podpowiedz :kwiat:
Zazwyczaj, podkreślam ZAZWYZCZAJ dają Ci 3 miejscowości/ ośrodki i daty do wyboru, jesli żaden Ci nie pasuje to prosisz grzecznie o konkretną miejscowośc i konkretny termin-ogólnie rzecz biorąc nie powinno być z tym problemu. ja w tym roku w ogóle zrezygnowałam (bez żadnych konsekwencji) bo dostałąm to nieszczęsne Koleczkowo a tam nie pojade nawet za karę i jakby mi dopłacali.
Dziękuję za odpowiedz a w tamtym roku Zus chciał mnie uszczęśliwić w pierwszej wersji Stalową Wolą ale ostatecznie zmieniono mi na Inowrocław :) najważniejsze,że jak by co,to bez żadnych konsekwencji a więc w poniedziałek ruszam do boju :lol:
gosiaczek63
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

sztani pisze:Osoby pracujące nie będące na świadczeniu,rencie czy l-4 mają prawo wyboru miejscowości i terminu max do 6 mięsiecy do przodu (choć nie zawsze) np. planowany urlop (nie zawsze na L-4) Grymaszenia nie ma bo są podane miejscowości gdzie dany ZUS wysyła (wyjątek dodatkowe schorzenia)
Dziękuje Sztani,a tak na marginesie dużych wymagań raczej nie mam gdyż interesuje mnie czerwiec i Ciechocinek :) więc mieściła bym się w zusowskich kilometrach :) resztę lata spędzam prywatnie, zawsze w Ustroniu Morskim-wspaniałe miejsce :)
ODPOWIEDZ