Sanatorium Beskid w Krynicy

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
koko
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 27 sty 2013 16:55

Re: Sanatorium Beskid w Krynicy

Post autor: koko »

elvis pisze:Nie czytac wpisow Grety z Krety! Hotel z 5 gwiazdkami to nie z NFZ ;) Zabiegi na pewno ok,a przede wszystkim licza sie ludzie z ktorymi przebywasz. Ja dobije w czwartek do Krynicy i bedzie sie działo,oj działo :serce: :serce: :serce:
elvis ty jesteś kierownikiem osrodka :roll: dobrze że sie pisze -może bedzie lepiej a tak bedziesz gnił dalej :cry:
Awatar użytkownika
elvis
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 21 sty 2013 14:51

Post autor: elvis »

po prostu nie lubie panienek na groszku,takim marudom zawsze bedzie cos przeszkadzac :!: :!: :!:
agnieszka78
Na forum od: 14 mar 2013 14:02

Post autor: agnieszka78 »

elvis pisze:po prostu nie lubie panienek na groszku,takim marudom zawsze bedzie cos przeszkadzac :!: :!: :!:
Ale z Ciebie Groszek jednojajowy. Ja mam dyskopatię. Spanie na materacu, który zapada się a jego wszystkie sprężyny wbijają Ci się w ciało to wątpliwa przyjemność. Materace powinny być nowe a nie 20-letnie. Ja na noc łykałam miozepam żeby móc zasnąć a rano ledwo z łózka mogłam wstać. Nie znasz tego bólu to się nawet nie wypowiadaj. Warunki są masakryczne. Martula13 czy jesteś może na III piętrze?
lilka2001
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 14 paź 2011 13:55
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: lilka2001 »

Greta, napisz jak z zabiegami, czy lekarz upiera się dawać najtańsze i zbyć pacjenta byle czym, czy też słucha sugestii pacjenta
Awatar użytkownika
elvis
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 21 sty 2013 14:51

Post autor: elvis »

Akurat tu masz racje,miałem materac gdzie 2 naostrzone spręzyny cieły mi dupsko co noc. Wywrociłem na drugą strone a tam 3 sprezynki. A co do groszków to przesadziłas troszku,ja tez potrafie i znam sie na brzydkim nazewnictwie :!: :!: :!:
lilka2001
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 14 paź 2011 13:55
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: lilka2001 »

Elvis
Przy schorzeniach kręgosłupa materac to podstawa. Ja już się zasatanawiam co robić, bo na takich wądołach to ja spać nie będę. Chyba przyjdzie mi spać na podłodze.Masakra!
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 84 razy

Post autor: darek »

Drodzy Państwo

ZUS czy też NFZ wykupuje usługę ,która jak twierdzi wielu tzw Menagerów ośrodka dla Nas kuracjuszy jest za darmo .
błędna interpretacja WSZYSTKO kosztuje tylko jest pytanie z czyich składek na to idzie ,gdyby ZUS nie widział sensu wczesnej rechabilitacji NIE ROBIŁBY TEGO ..
Natomiast NFZ zobligowany jest do tego
Ktos wpłaca ,aby ktos mógł się rechabilitowac
Znalazłem cennik w/w ośrodka dla Człowieka z ulicy
Zadam przewroetne pytanie jeżeli podpisze umowę z ZUS czy NFZ jeżeli będę miła obłożenie na cały rok ile obniże cenę 10-15% bo wiecej nie zarobie nie bęe miał rentowności , nie ZAPROSZE podpisującego ze znajomymi na ..
podaję cennik z 2012 roku ile poszedł do gory od roku zakładając ,że wszystkie usługi poszły o %
DLATEGO uważam ,że powinnismy Walczyc o jak najwyższy Standart dla NAS .
Jezeli My nie będziemy Siebie Szanowac to nikt Nas równiez nie będzie Szanował
oto cennik
DOM WCZASOWY „BESKID”
uL. Piękna 17, 33-380 Krynica-Zdrój
Cennik i terminy turnusów rehabilitacyjnych i wczasów leczniczych w 2012 roku
Czyli 21 dni 14 dni 7 osobodni*
02.01. - 16.01. 3129 2044,00 zł 1085,00 zł
17.01. - 31.01. 3129 2044,00 zł 1085,00 zł
01.02. - 15.02. 3129 2044,00 zł 1085,00 zł
16.02. - 01.03. 3129 2044,00 zł 1085,00 zł
02.03. - 16.03. 3129 2044,00 zł 1085,00 zł
17.03. - 31.03. 3129 2044,00 zł 1085,00 zł
01.04. - 15.04. 3129 2044,00 zł 1085,00 zł
Awatar użytkownika
margot
W naszej pamięci
W naszej pamięci
Na forum od: 26 lip 2010 13:17
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: margot »

darek pisze:Drodzy Państwo

ZUS czy też NFZ wykupuje usługę ,która jak twierdzi wielu tzw Menagerów ośrodka dla Nas kuracjuszy jest za darmo .
błędna interpretacja WSZYSTKO kosztuje tylko jest pytanie z czyich składek na to idzie ,gdyby ZUS nie widział sensu wczesnej rechabilitacji NIE ROBIŁBY TEGO ..
Natomiast NFZ zobligowany jest do tego
Ktos wpłaca ,aby ktos mógł się rechabilitowac
Znalazłem cennik w/w ośrodka dla Człowieka z ulicy
Zadam przewroetne pytanie jeżeli podpisze umowę z ZUS czy NFZ jeżeli będę miła obłożenie na cały rok ile obniże cenę 10-15% bo wiecej nie zarobie nie bęe miał rentowności , nie ZAPROSZE podpisującego ze znajomymi na ..
podaję cennik z 2012 roku ile poszedł do gory od roku zakładając ,że wszystkie usługi poszły o %
DLATEGO uważam ,że powinnismy Walczyc o jak najwyższy Standart dla NAS .
Jezeli My nie będziemy Siebie Szanowac to nikt Nas równiez nie będzie Szanował
oto cennik
DOM WCZASOWY „BESKID”
uL. Piękna 17, 33-380 Krynica-Zdrój
Cennik i terminy turnusów rehabilitacyjnych i wczasów leczniczych w 2012 roku
Czyli 21 dni 14 dni 7 osobodni*
02.01. - 16.01. 3129 2044,00 zł 1085,00 zł
17.01. - 31.01. 3129 2044,00 zł 1085,00 zł
01.02. - 15.02. 3129 2044,00 zł 1085,00 zł
16.02. - 01.03. 3129 2044,00 zł 1085,00 zł
02.03. - 16.03. 3129 2044,00 zł 1085,00 zł
17.03. - 31.03. 3129 2044,00 zł 1085,00 zł
01.04. - 15.04. 3129 2044,00 zł 1085,00 zł
Darku na Twoje argumenty postaram się jeszcze dzisiaj odpisać , jeśli nie to tuż po północy na 100%^
Greta
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 13 mar 2013 15:08

Post autor: Greta »

Hejka dobry wieczór, odpowiem na Wasze pytania tutaj, bo wiele się powtarza:
wyżywienie, stołówka na 3. p.
śniadanie 8.00 zupa mleczna - wymieszana z wodą, świeży (prawie zawsze) chlebuś + 2-3 plasterki wędliny (mielonka, pasztet, serek) - ja nosiłam swoje serki do śniadania i warzywa, było ok. Obiad 13.00 trzeba przyjść 12.50 bo wtedy kelnerki roznoszą zupę, przyjdziesz później, zupa zimna.. można dostać dokładkę, zupa jest w wazach. Gównie były to miksowane breje, co kto lubi. 2. danie - zawsze mięso, ziemniaki (smaczne)oraz b. smaczne, świeże surówki, można dostać dokładkę, większość kelnerek miła i uczynna. 18.00 Kolacja- dramat same węglowodany albo gotowana lub smażona kiełbasa, nie jadałam, przynosiłam swoje jedzonko. Można wynieść chleb ze stołówki :)
Są też tzw goście hotelowi, którzy mają inne porcje i dodatki. Radzę od razu wziąć dietę! Mięsa wtedy dają trochę więcej, gotowane lub duszone.
wizyta lekarska i zabiegi
Pan dr ledwo spojrzał na mój rezonans, w ogóle mnie nie zbadał (w tamtym roku w Ustroniu wizyta trwała ok 30 min, miałam badania odruchów, mierzone dokładnie z centymetrem zakres ruchu kończyn, lekarka i rehabilitanci przeprowadzili ze mną dokładny wywiad, w Beskidzie nic z tego!) co pan dr mi zaordynował: (mam dyskopatię i przepuklinę wielopoziomową) gimnastyka ind (porażka, każdy ćwiczył sam, idźcie po południu kiedy gimn. prowadzi p. Ewa lub Agnieszka), gimn. zbiorowa (to było ok, pan Paweł wesoły jajcarz), Agnieszka kiedyś zrobiła tańce, elementy fitnessu było wesoło. Dalej dostałam prądy - sprzęt taki stary, ze dziewczyna nie wiedziała ile jest na skali, ustawiała "na oko", panie od prądów b. miłe, uważne, dopytują czy wszystko jest ok, pierwszego dnia, kiedy był największy chaos, był Pan (chyba Syryjczyk), podpiął mnie pod DD zostawił, i wyszedł z pokoju - poparzył mi plecy. Nie krepujcie się zwrócić uwagę, czy wołać, bo na początku człowiek milczy, bo nie chce robić kłopotu a można sobie zaszkodzić.. Laser, mata Vibron i masaż podwodny (super, bardzo polecam zamiast kąpieli perełkowej) miałam jeszcze termożele, ale ktoś puścił plotkę, ze to przestarzała metoda odwapniająca kości i wzmagająca ból, poczytajcie w necie - oceńcie sami, to jednak najtańsze zabiegi - wanny zepsute np. do jednej prowadzi gruby wąż z innego pomieszczenia, bo kran jest zepsuty, i ciągle się ktoś o niego potykał. Odpływ nie działa, wirówki tak stare, że słychać je było w całym budynku. Sami pracownicy uskarżają się na sprzęt i warunki, ale byli tak mili, że nie powiem kto, żeby ich nie wkopać. Nie było możliwości konsultacji z lekarzem prowadzącym, gdyż pojawił się w 3 dniu pobytu, wizyta trwała 2-3 minuty i potem dopiero widziałam go podczas wypisu (jakiś tydzień przed końcem turnusu, kolejne 2 minuty) Zresztą każdy lekarz tam przyjmuje raz w tygodniu przez godz. np. 19.30-20.30 a ma ze 30 pacjentów.. Jest na stałe pani dr .Ł, nasi panowie nadali jej pseudonim "grabarz", poznacie, zrozumiecie..
Pokoje
Ja byłam w innej sytuacji - byłam z mężem, który za pobyt zapłacił całkiem słono, więc i pokój mieliśmy większy, ale nie mniej obskurny. Te które widziałam (ok 20 - szukałam korkociągu..) nie spełniają wymogów schroniska młodzieżowego podrzędnej kategorii - brudna wykładzina, łóżka i materace stare i wysłużone, jest biurko, TV, szklanki, pościel, ręczniki. Osoby niepełnosprawne - zadzwońcie do recepcji przed turnusem i zgłoście to koniecznie, jakie macie wymagania - radzę wziąć też nazwisko danej recepcjonistki, bo potem nie ma się na kogo powołać, na mejle nikt nie odpowiada.. jak zobaczyłam mój pokój, chciałam wracać do domu. Bałabym się chodzić tam boso. Część łazienek miała grzyb na suficie, nie działały spłuczki, u mnie nie działał odpływ z wanny - woda wylewała się na całą łazienkę, nie działał tez kran. Ciekawy patent z tymi szafami; szafa w przedpokoju jest jednocześnie ścianką działową między pokojami, można się szybciutko zintegrować. :)
Korytarze i windy
Nie wiem jak ktoś o kulach może otworzyć drzwi wejściowe, do stołówki i wind. Dobrze, że można na sobie polegać i zawsze jest ktoś, kto pomoże. Na korytarzu wieje, zabiegi "mokre" są na 1 p. a prądy i gimn. na 6. Radzę zabrać coś cieplejszego, zanim się człowiek przyzwyczai, wszyscy chodzili zakatarzeni. Sala relaksacyjna - zimno, okna nieszczelne, na podłodze leżą jakieś stare koce brr.
Na korytarzu jest 1 czajnik, na turnusie 100 pacjentów, 5 pieter + 6. rehabilitacyjne, radzę zabrać swój. Większość osób mieszkała w 3-jkach. W budynku nie wolno palić, fajny balkon z widokiem na Krynicę i G. Parkową. Ale to połowa turnusu, druga patrzy sobie na gustowny obiekt Watry. Wszystkim, którzy jadą tam, żeby się zabawić polecam, róbcie imprezki w pokojach - tylko z naszego turnusu 5 osób zostało relegowanych, mają też "dożywotni" wpis do rejestru.
W pokojach jest wifi bez kodu dostępu, czasem muli skypa, ale filmy można oglądać. Towarzystwo było b. miłe, wesołe i pomocne, w weekendy imprezki w kawiarni na parterze (piwko z butelki) + tańce. Uff chyba wszystkim odpowiedziałam.
Dobrej nocy życzę wszystkim Greta
BeciaN66
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 20 paź 2011 18:33

Post autor: BeciaN66 »

Witajcie ;) Dzięki Greto za obszerny opis tego niby-sanatorium :roll: . Trudno, jechać trzeba.Myślę ,że miłe towarzystwo zrekompensuje te niedogodności. Pozdrawiam serdecznie Becia :P
ODPOWIEDZ