Skierowanie prewencyjne ZUS, a wysokość świadczenia

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
roro78
Na forum od: 10 lut 2009 14:25

Skierowanie prewencyjne ZUS, a wysokość świadczenia

Post autor: roro78 »

Witam
Zostałem prewencyjnie skierowany (które wydał orzecznik przy kontroli zwolnienia)przez ZUS do sanatorium . Na zwolnieniu przebywałem od 04-10-08 do 12-01-09. Dodam ,że był to wypadek w drodze do pracy i miałem zapłacone 100% wynagrodzenia. Zastanawiam się w jaki sposób będzie naliczone świadczenie za pobyt w sanatorium (jeżeli nadal mnie ono przysługuje ). 80 % czy 100% ? :?: Może zaglądnie tutaj ktoś zorientowany .Albo ktoś miał podobną sytuację ?
Pozdrawiam G.
Awatar użytkownika
administrator
Administrator
Na forum od: 28 lis 2008 22:27
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 1
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 3 razy

Re: Skierowanie prewencyjne ZUS, a wysokość świadczenia

Post autor: administrator »

Polecam artykuł w naszym portalu http://www.nasze-sanatorium.pl/zwolnien ... obowe.html. Zwolnienie chorobowe z tytułu przebywania w sanatorium w ramach prewencji rentowej ZUS, a tak należy rozumieć opisany przez Pana przypadek, jest płatne w wysokości 100% podstawy wymiaru zasiłków. Zwolnienie za czas pobytu w sanatorium może wystawić Panu lekarz w uzdrowisku, do którego Pan się udaje. Poniżej fragment artykułu, do którego odsyłamy.
Od powyższej reguły są wyjątki kiedy to za pobyt w szpitalu uzdrowiskowym lub sanatorium pracownik otrzymuje zasiłek w wysokości 100% podstawy wymiaru zasiłku chorobowego. Takimi wyjątkami są np. ciąża lub leczenie związane z rehabilitacją powypadkową
roro78
Na forum od: 10 lut 2009 14:25

Post autor: roro78 »

Dziekuje ,czytalem ten artykuł . Tylko chodzi minie o to ,ze juz wrucilem do pracy .
I nie mam pojecia jak w takim kontekscie zachowa sie ZUS ...
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
administrator
Administrator
Na forum od: 28 lis 2008 22:27
Staż sanatoryjny: 1
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 3 razy

Post autor: administrator »

Pisał Pan, że poprzednie zwolnienie chorobowe miało związek z wypadkiem w drodze do/z pracy. Ponieważ planowane leczenie sanatoryjne jest związane z tym wypadkiem, musi Pan o tym przypomnieć lekarzowi wypisującemu zwolnienie chorobowe na pobyt w sanatorium. Zaznaczenie w w zwolnieniu leczenia skutków wypadku przy pracy lub w drodze do/z pracy spowoduje, że będzie miał Pan naliczone 100% zasiłku. Przerwa w przebywaniu na zwolnieniu lekarskim, nie będzie miała wpływu na zmianę procentu podstawy do wyliczenia zasiłku.
iv25
Na forum od: 01 lis 2009 18:56

Post autor: iv25 »

administrator pisze:Pisał Pan, że poprzednie zwolnienie chorobowe miało związek z wypadkiem w drodze do/z pracy. Ponieważ planowane leczenie sanatoryjne jest związane z tym wypadkiem, musi Pan o tym przypomnieć lekarzowi wypisującemu zwolnienie chorobowe na pobyt w sanatorium. Zaznaczenie w w zwolnieniu leczenia skutków wypadku przy pracy lub w drodze do/z pracy spowoduje, że będzie miał Pan naliczone 100% zasiłku. Przerwa w przebywaniu na zwolnieniu lekarskim, nie będzie miała wpływu na zmianę procentu podstawy do wyliczenia zasiłku.
roro78 pisze:Witam
Zostałem prewencyjnie skierowany (które wydał orzecznik przy kontroli zwolnienia)przez ZUS do sanatorium . Na zwolnieniu przebywałem od 04-10-08 do 12-01-09. Dodam ,że był to wypadek w drodze do pracy i miałem zapłacone 100% wynagrodzenia. Zastanawiam się w jaki sposób będzie naliczone świadczenie za pobyt w sanatorium (jeżeli nadal mnie ono przysługuje ). 80 % czy 100% ? :?: Może zaglądnie tutaj ktoś zorientowany .Albo ktoś miał podobną sytuację ?
Pozdrawiam G.
Jetem w podobnej sytuacji, w ubiegłym roku wypadek w drodze do pracy, 2/powrót do pracy, 3/obecnie skierowanie z zus do sanatorium, czy mogę ubiegać się o 100% płatność???
Grzegorz
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 20 gru 2008 16:15

Post autor: Grzegorz »

Ja już to przeszedłem i też w związku z wypadkiem w drodze z pracy. Miałem 100% za zwolnienie i za czas pobytu w sanatorium. Zresztą na to sanatorium też dostałem zwolnienie. Myślę, że nie powinno byc inaczej choć z ciekawości chętnie się dowiem jak was potraktowano. Napiszcie więc jeśli możecie jak już sprawa się wyjaśni.
endriu
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 14 wrz 2009 20:04

Post autor: endriu »

JESTEM OSOBĄ PRACUJĄCĄ I MAM PYTANIE CZY MOGĘ UBIEGAĆ SIĘ O SANATORIUM Z ZUSU I CZY MOGĘ SOBIE WYBRAĆ OŚRODEK ENDRIU
zuska112
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 05 lut 2010 20:58

Post autor: zuska112 »

Witaj ENDRIU.
Z tego co wiem to do sanatorium z ZUS-u możesz pojechać nawet jeśli jestes osobą pracującą , ale musisz sie leczyć i mieć na to odpowiednią dokumentacje.
I wtedy idziesz do lekarza specjality np neurolog, reumatolog lub inny byle nie rodzinny i wypisuje Ci "Wniosek o rehabilitacje leczniczą w ramach prwencji rentowej" , który to składasz w Zusie. Póżniej Zus wzywa Cie na komisje i decyduje czy Ci się nalezy takie sanatorium. Niestety co do wyboru osrodka gdzie możesz pojechać to nie masz wpływu bo decyduje o tym podobno ZUS w Warszawie.
Zgodnie w przepisami jest to miejsce najbliżej Twojego miejsca zamieszkania, ale to róznie bywa.
Pozdrawiam
reni353
Na forum od: 05 cze 2010 22:58

Post autor: reni353 »

Witam błam na kontroli L4 w ZUS lekarz orzecznik skierował mnie na bezpłatne leczenie sanatoryjne mam pytanie : Jak długo będe czekać na skierowinie do sanatorium ??
Awatar użytkownika
syrenka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 29 paź 2009 17:53
Staż sanatoryjny: 15
Podziękowano: 1 raz

Post autor: syrenka »

Witam Mój małżonek dostał skierowanie po 2 tygodniach.Jechał po 1 miesiącu po otrzymaniu skierowania.Pozdrawiam
ODPOWIEDZ