bóle stawów barkowych i kolan

Rehabilitacja narządu ruchu. Sanatoryjne leczenie chorób stawów, kręgosłupa, ograniczenia ruchowe, stany pourazowe stawów i kości.
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Re: bóle stawów barkowych i kolan

Post autor: sztani »

Mi zaproponowano po operacji . Lekarz operujący dał mi telefon do przedstawiciela który ma te zastrzyki . zobowiązał sie ,że za darmo zrobi mi iniekcje. Z tego co wiem to lekarze maja układy z firmami które po przez przedstawicieli sprzedają te leki bezpośrednio z pominięciem aptek. leki Arthron i Chondrex pomagają smarować (popularnie)stawy .
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Sztani mówimy o tych samych specyfikach z tą różnicą, że Structum wydawany jest z przepisu lekarza, natomiast Chondrex jest suplementem diety i można go kupić bez recepty :)
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: sztani »

Składy obu leków są takie same a i cena podobna . masz rację Basiu .
Awatar użytkownika
Maja1912
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 28 sty 2015 11:32
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 17

Post autor: Maja1912 »

Lekarz mi powiedział, że Structum należy brać nieprzerwanie co najmniej rok żeby były jakieś efekty w leczeniu, zniwelowaniu bólu.
Awatar użytkownika
Maja1912
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Ja miałam 3 zastrzyki Synocrom Forte. Najbardziej skutecznymi dla mnie tabletkami ale przeciwbólowymi na kolano z x testowanych były Xefo rapid. Niemniej jeśli przez dłuższy czas nie ma poprawy warto zrobić przynajmniej usg kolana, bo na rezonans trzeba czekać około pół roku. Z usg można się dowiedzieć co dolega i w miarę sprecyzować kierunek leczenia. Piszę jako mądra po szkodzie. Niestety w moim przypadku pierwszy lekarz nie zlecił takowych badań, leczył stawiając diagnozę przez dotyk. Dopiero po zmianie lekarza, badaniach i operacji dochodzę pomalutku do formy. Zaoszczędzono by mi wiele bólu robiąc to wszystko wcześniej, ale mamy służbę zdrowia jaka mamy przede wszystkim oszczędności.....
Awatar użytkownika
medi
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 22 lip 2011 15:26
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: medi »

Ja jestem właśnie po rezonansie kolana -wynik jeszcze nie odebrany .Już po USG zrobionym przez dobrego lekarza i na dobrym sprzęcie wiem co mi dolega .Lekarz który robił USG od razu powiedział mi że takich rzeczy się nie operuje :( No i tak sobie żyję z tym moim bólem ,nauczyłam się jak wchodzić po schodach czy wysiadać z samochodu żeby nie wrzasnąć z bólu.Środki przeciwbólowe staram się brać tylko wtedy kiedy wiem że czeka mnie cały dzień na nogach ale cały czas myślę co będzie za rok /dwa ,świadomość że trzeba będzie w końcu coś z tym zrobić budzi niepokój ,nauczyłam rodzinę że to ja jestem tą co się wszystkimi opiekuje ,co będzie jak ja będę potrzebować opieki ....nie mam pojęcia :?
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Medi nie chcę wyrażać się brzydko,ale generalnie będzie do doopy.Ja też taka mądra ;) byłam,ale powoli "żądam" nie oczekuję pomocy.Trzeba zacząć nową naukę :lol:
Zastrzyki brałam,wydałam na nie kilka tysięcy złotych (których ot tak na zbyciu nie miałam ;) ) i....czekam na endoprotezę kolana :roll:
Robię co mogę by opóźnić ten wyrok,ale w zastrzyki te co są na rynku nie wierzę....no może w początkach zmian zwyrodnieniowych czyli napóźniej to tak koło 40-tki.
W Otwocku robią zastrzyki z komórek macierzystych,mnie ze stanem kolana jaki mam nawet nie proponował (w opisie rezonansu "rozległe cechy chondromolacji IV stopnia-najwyższego- z podchrzęstnymi ogniskami obrzęku szpiku"). Uczciwy chociaż jest,ze nie naciąga mnie na wydatki.
Awatar użytkownika
Maja1912
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Medi. Wiesz ja jestem po operacji, powiedzieli, że co mogli zrobili następnym razem zostaje już tylko endoproteza. Póki co jeszcze nie wiem jak kolano będzie funkcjonować, bo za wcześnie. Niemniej, co prawda nie na zgiętym całkiem tylko do kąta prostego, ale mogę kucnąć i wstać bez podpierania co jest bardzo dużym sukcesem. Co prawda trochę boli ale potrafię, a nie mogłam tego zrobić już od 1,5 roku. Wiem jak to jest z tym układaniem ciała, żeby jakoś funkcjonować tylko, że tym sposobem ciągniemy za sobą inne problemy zdrowotne. Inne ułożenie stopy tak było w moim przypadku ciągnie kolano to dalej biodro i kręgosłup itd. W sumie jest coraz gorzej a jak rehabilitantka mi powiedziała do złych nawyków szybko się przyzwyczajamy a bardzo ciężko wrócić do prawidłowej postawy. Zresztą widzę to na własnym przykładzie. A z drugiej strony trzeba jakoś się poruszać i po prostu żyć . Pozdrawiam. :kwiat:
Awatar użytkownika
medi
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 22 lip 2011 15:26
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: medi »

U mnie to nie tylko zmiany zwyrodnieniowe ,to także kwestia uszkodzenia mechanicznego kości piszczelowej ze 30 lat temu :? Ostatnio prócz bólu kolano zaczęło nie wiem czemu piec/drętwieć (sama nie wiem jak to określić) ...to takie dziwne uczucie i boję się że dzieje się coś złego.Czy ktoś ma takie objawy :?:
Awatar użytkownika
Maja1912
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Alice pisze:Medi nie chcę wyrażać się brzydko,ale generalnie będzie do doopy.Ja też taka mądra ;) byłam,ale powoli "żądam" nie oczekuję pomocy.Trzeba zacząć nową naukę :lol:
Zastrzyki brałam,wydałam na nie kilka tysięcy złotych (których ot tak na zbyciu nie miałam ;) ) i....czekam na endoprotezę kolana :roll:
Robię co mogę by opóźnić ten wyrok,ale w zastrzyki te co są na rynku nie wierzę....no może w początkach zmian zwyrodnieniowych czyli napóźniej to tak koło 40-tki.
W Otwocku robią zastrzyki z komórek macierzystych,mnie ze stanem kolana jaki mam nawet nie proponował (w opisie rezonansu "rozległe cechy chondromolacji IV stopnia-najwyższego- z podchrzęstnymi ogniskami obrzęku szpiku"). Uczciwy chociaż jest,ze nie naciąga mnie na wydatki.
Ja miałam robione 2 zastrzyki z komórek macierzystych. Miałam pobraną krew w laboratorium, później ją odwirowano i lekarz podał mi z tego co powstało zastrzyk. Tylko, że mi to nie pomogło. :( I tak jak mówisz kasy ogólnie straciłam na to kolano mnóstwo o bólu nie wspomnę, bo pierwszy lekarz mnie leczył bez badań. :evil: Teraz liczę na zabiegi w sanatorium. Musze odciążyć drugie kolano i stopę bo zaczyna mocno dokuczać- za długo były maksymalnie obciążone.
ODPOWIEDZ