Druk zwrotu za zapłaconą niesłusznie opłatę klimatyczną

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
jola36
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 10 maja 2009 15:06
Staż sanatoryjny: 4

Re: Druk zwrotu za zapłaconą niesłusznie opłatę klimatyczną

Post autor: jola36 »

Witam.
Kołobrzeg jest wyjątkiem- pobierana jest tam opłata klimatyczna od osób przebywających w szpitalu sanatoryjnym. I nie można tego ugryźć. Rada zdecydowała- wszyscy w szpitalach sanatoryjnych to kuracjusze.
Miał już ktoś z tym do czynienia?
Awatar użytkownika
mercedes
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 02 mar 2012 13:58
Oddział NFZ: Warmińsko-Mazurski
Staż sanatoryjny: 17

Post autor: mercedes »

witam - krynica zdroj szpital wojskowy bylam w pazdzierniku oplaty klimatycznej nie pobrano z tytulu jw. szpital - pozdrawiam
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Jola 36 :) jeśli kuracjusz jest pewny i zna przepis nie musi płacić .Najdziwniejszą rzeczą dla mnie jest stwierdzenie ,że inni płacą to ja też .Wybór jest mozna nie byc jak wszyscy i nie płacić .Nie rozumiem postaw ,kiedy ustawa coś gwarantuje ,ludzie ja czytają i nie wierzą w to uregulowanie .Dziwią mnie ludzie którzy biadolą ,że nie są chronieni np przez państwo polskie w jakiejś konkretnej dziedzinie ,kiedy są chronieni :oops: tylko nie chcą z tej ochrony korzystać. :(
Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
syrenka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 29 paź 2009 17:53
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 15
Podziękowano: 1 raz

Post autor: syrenka »

Jola 36 ....Miałam podobną sytuację w Połczynie Zdrój ....wręcz straszyli ludzi komornikiem ...aby tylko zapłacili opłatę klimatyczną ...Kilka osób nie zapłaciło ,,ja tez ....Jeśli dobrze poszukasz klimatyczna była tu juz opisywana ...Nikt nie zmusi cię do zapłacenia ...Nie maja takiej mocy ...tym bardziej że jest rozporządzenie ministra zdrowia ....Kruszynka chyba ci wrzuciła ustawę na forum ...poczytaj ....Inna sprawa jest wtedy jak zapłaciłaś i chcesz ją odzyskać ....Gmina ci nie zwróci ...musisz oddać sprawę do sądu administracyjnego ....i dopiero jak zapadnie wyrok ...otrzymujesz kasę z powrotem . Ja przy zameldowaniu oznajmiłam w recepcji że nie zapłacę opłaty klimatycznej ...bo to jest wbrew prawu ...i temat był zakończony ....Pozdrawiam ...B...
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 84 razy

Post autor: darek »

Radni kołobrzescy od stycznia 2013 kiedy to wprowadzono ponownie czytaj INGNORUJĄ postanowienie NSA opłatę tzw klimatyczną wprost wymuszają na pracownikach pobór.
Wg ogólnych informacji Status Szpitala sanatoryjnego posiadają ;

Obiekty Uzdrowiska Kołobrzeg SA czyli
Mewy
Muszelka Słoneczko
Perła Bałtyku
oraz niezależne sanatorium
Willa Fortuna
W roku 2013 meldując się i mając skierowanie tzw poszpitalne Pani Recepcjonistka nie wydala klucza do pokoju oczekiwałem do 15,30 !! na pojawienie się przedstawiciela U.K-SA

Zapłaciłem ponieważ Radni kołobrzescy w Uchwale stwierdzili ,że pobyt w Szpitalu Uzdrowiskowym nie jest tak samo traktowany jak pobyt w Szpitalu Miejskim bo..i tutaj Pan przez kilka minut wmawiał mi rzeczy nie stworzone
Kończąc stwierdził ,pytając się czy nie jestem zmęczony.
Uległem zapłaciłem ,ale i tak dostałem Miano pieniacza numer 1

Zresztą kołobrzescy radni mają więcej uchwał dla Kuracjuszy.
Cóz liczy się tylko kasa wpływająca do budżetu miasta
Awatar użytkownika
Leon43
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 05 sty 2014 22:24
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 2 razy

Post autor: Leon43 »

faktycznie tak jest ale w sumie z tego co pamiętam to nie jest to wygórowana kwota..... wydaje mi się, że te pieniądze idą na rzecz tego uzdrowiska.
Awatar użytkownika
jan19557
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 15 sie 2012 13:01
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 22
Podziękowano: 3 razy

Post autor: jan19557 »

Taka kasa trafia di budżetu miasta, uzdrowiska nic z tego nie mają.
Awatar użytkownika
Leon43
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 05 sty 2014 22:24
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 2 razy

Post autor: Leon43 »

ale pośrednio na pewno cos z tego trafia na rzecz samego miasta.....oczywiście są to moje czysto teoretyczne rozważania, ale gdybym był włodarzem to tak bym robił. ;)
Awatar użytkownika
syrenka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 29 paź 2009 17:53
Staż sanatoryjny: 15

Post autor: syrenka »

Leon43 ,,,,jak policzysz to nie jest taka mała kwota ,,,Gdyby to było legalne w majestacie prawa ,,,nie ma problemu zapłacę ..ale tak nie jest ,,,,Na ten temat było juz bardzo dużo napisane ....poczytaj ....
Awatar użytkownika
Robeo
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 10 sie 2012 10:56

Post autor: Robeo »

Kiedy uchwała Rady Miasta jest niezgodna z ustawą i orzecznictwem sądowym, to nie należy jej płacić. Sam byłem trzykrotnie w Kołobrzegu, trzykrotnie panie w recepcji poprosiły o opłatę, a kiedy odmówiłem - nie było problemu. Po prostu trzeba znać swoje prawo i odmówić zapłacenia opłaty klimatycznej jadąc do szpitala uzdrowiskowego. Na siłę tej opłaty nikomu nie naliczą.
ODPOWIEDZ